Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2020 04:30 - Жената в светлината на Библията
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 304 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 „БОЖЕСТВЕНОСТТА“ НА ДЕВА МАРИЯ

Лука 1:28


Някои боготворят Дева Мария, молят се за нея, защото смятат, че като майка на Исус, тя може да ходатайства за тях пред Бога. Но Божието слово казва, че само Един е нашият ходатай! Това е Господ Исус Христос: „Защото има само един Бог и един ходатай между Бога и човеците - човекът Христос Исус“ (1 Тим. 2:5).

Ние уважаваме Мария, почитаме я, но не я боготворим, защото тя е човек със същото естество като нас. Ниеуважаваме и Благовещение - ден, който се празнува с осбена почит. Това е денят, в който ангел Гавраил донесе на Мария най-чудната, най-благата вест, от което произхожда и названието Благовещение. Вестта, че Бог избра Мария да бъде майка на Божия Син и я нарече „благодатна, благословена между жените“. Каза ѝ, че Святият Дух ще дойде върху нея и силата на Всевишния ще я осени. Затова бебето, което ще се роди, ще бъде свято. То ще е дългоочакваният Месия - Божият Син.

Защо ще бъде Божий Син, Мария бог ли е?
- Не! Защото зачнатото в нея е от Святият дух. Бебето Исус е Божий Син, защото негов баща е Бог Отец!

Много хора смятат, че това дава на Мария божественост. Но в Божието слово за нея се казва само, че е блажена: „Блажена утробата, блажени са съсците“, т.е. че е удостоена с голяма чест и привилегия, но никъде не се казва, че тя има божествено естество.

Тя повярва в Божиите думи: „Блажена е тази, която е повярвала, че ще се сбъдне казаното ѝ от Господа“ (Лука 1:45) и прие да стане майка на Божия син. Но тя даде това, което имаше и можеше - облече в плът Божият Дух. Тя бе само съд, който приюти и износи Божият Син, но този съд бе от плът, както всички нас. Той е тленен, защото неговото естество не е божествено, а земно, човешко. Тя спазваше тези думи в сърцето си и размишляваше върху тях, а защото им се подчини, тя постепенно видя изпълнението им.

Някои твърдят, че тя останала девица до края на живота си. Но в Матей 1:25 четем: „Йосиф взе жена си, но не я познаваше, докато тя роди първородния си син“. Само докато роди Исус, тя бе девица. След като Го роди, те с Йосиф заживяват нормален съпружески живот като всички останали хора и имат още синове и дъщери. Затова в Лука 2:7 четем: „роди първородния си син“, а не единородния!

Затова Исус е единороден, но за Мария Той е първороден! Тя има още деца - в Матей 13:55-56 се говори за братята на Исус: Яков, Йосиф, Симеон и Юда и сестрите Му. Също в Деян. 1:14 четем за майка Му и братята Му.

Исус уважаваше Мария като замна майка, но още в Кана Галилейска ѝ каза: „Какво има между Мене и тебе, жено?“, т.е. „Аз Съм Бог, дошъл със специална мисия, а ти само за известно време бе удостоена с честта да се грижиш за Мене!“

Божието слово ни казва, че само един е нашият ходатай - Господ Исус Христос и няма друг ходатай освен Него! Също така, че няма друго име, дадено на човеците, чрез което можем да се спасим (1 Тим 2:5).

Така че ние почитаме и уважаваме Дева Мария като майка на нашия Господ Исус Христос, но не я боготворим, защото тя е човек, а не Бог. Затова не се молим на нея, а на Исус Христос, Който е единственият Ходатай.

Макар че бе привилигирована, Мария разбираше, че е грешник, който се нуждае от Спасител. Затова в своята хвалебна песен казва: „Величае душата ми Господа и зарадва се духът ми в Господа, Спасителя мой“ (Лука 1:46-47).

Благодарение на своето смирение и послушание Бог направи Мария облажавана от всички, но не нещо повече от човек. Тя остана равна на всички нас.
Това е добър пример, че Бог прославя всички, които са Му послушни, за да се прослави чрез тях. Така бе с Моисей и пророк Илия, които се явиха на гората на преображението и споделиха славата на Господа Исуса Христа. Но те бяха и си остават обикновени човеци, затова ап. Яков казва: „Илия бе човек със същото естество като нас“ (Яков 5:17).

Затова и когато на остров Патмос ап. Йоан падна да се поклони на ангели, който му извести откровението, какво му отговори той? - „Недей, аз съм съслужител на тебе и на братята ти, пророците, и на тези, които пазят думите на тази книга. Поклони се Богу!“ (Откр. 22:9).

Ето защо ние не трябва да се кланяме и отправяме молитви на никого, нито на светии, нито на Божията майка, а САМО НА БОГА!  



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1484402
Постинги: 2478
Коментари: 24
Гласове: 1708
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930