Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2019 04:00 - Жената в светлината на Библията
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 267 Коментари: 0 Гласове:
1



  КАКВО ВСЪЩНОСТ ЗНАЧИ СЛУЖЕНИЕ
Дотук говорихме за служението на жената във всички области на живота. Мисля, че е добре да внимкнем в това.

Какво всъщност е служение? - В речника на Найден Геров пише: „служба - молитва и неща, които се правят в църква, литургия; служа - за свещеник, който извършва църковна служба; служение - когато стане някакъв сговор, т.е. вършене на нещо доброволно, без заплащане, за обща полза.“

В Български тълковен речник, издаден през 1973 г., четем: „служба - работа в предприятие, срещу заплащане (службата стана работа, и то платена - б.а.); служащ - работещ, не физическа работа, срещу заплащане, т.е. чиновник (и то платен - б.а.); служа - изпълнявам някаква служба, длъжност в предприятие (не е вече свещеническа дейност, а работа в предприятие - б.а.).

За още по-голямо съжаление днес думата „служение“ е променила своето значение и в църквата. Почти общовалидна тенденция е да се гледа на служението като на работа, която се извършва от хората на заплата в църквата. Служението е започнало да означава работа на професионалното духовенство. Най-страшна е тенденцията всяка работа в църквата да се заплаща!

Какво значи „служение“ в библейска светлина? - Има ли разлика между служение и слугуване? Служението е отдаденост, посвещение, то е доброволен акт, доброволно извършване на нещо от сърце, с любов, при което много пъти ще се наложи да се върши непристижна, неприятна, дори от някои смятана за унизителна работа. Но тя не унизява този, който я върши, защото той се е смирил и доброволно е поел това служение.

Докато слугуването е извършване на наемна работа, най-често не толкова престижна, в пълна зависимост и подчинение на господаря. То е работа, присъща на прислужник, на ратай.

Според библейското разбиране на думата служение значи: „безкористен отклик на нуждите на другите, изпълнен със себеотричане, отдаване, посвещение и любов в името на Бога.“

А какво е служител? Чиновник, работещ срещу заплащане ли? - Не! Служител значи човек, който откликва на нуждите на другите безкористно в името на Бога. Който служи на другите със себеотрицание, отдаване, посвещение и любов.

Господ Исус Христос ни kaзва кой и какъв е истинския служител: „Ония, които се считат за управители на народите, господаруват над тях и големците им властват над тях. Но между вас не е така; а който иска да стане големец между вас, ще ви бъде служител; и който иска да бъде пръв между вас, ще бъде слуга на всичките. Защото наистина Човешкият Син не дойде да Му служат, но да служи, и да даде живота Си откуп за мнозина.“ (Марко 10:42-45).

Според Божието Слово истински служител е този, който служи всеотдайно на другите. За хората той може да е слуга, но Бог цени точно това. За Него той е пръв и големец.

Служението се изразява по много начини, но ще го разделим на две основни групи:
- служение чрез благовестие
- служение чрез дела.

Служение чрез благовестие - Ап. Павел пита: „Как ще повярвате в Този, за Когото не сте чули?“ (Римл. 10:14). За да повярват хората, трябва да чуят Благата Вест. А за да я чуят, ти и аз сме тези, които трябва да им я кажем. Апостола пише, че „Бог даде на нас да служим за примирение“ (2 Кор. 5:18).

Когато скопецът четеше пророк Исая, попита Филип: „Как да разбера, ако не ме упъти някой?“ (Деян. 8:31). И след като Филип му разясни Словото, той повярва.
Това правеха апостолите - обикаляха градове и села, за да благовестват, да напътстват, да насърчават. Това правеха първите християни и християнки и всеки новороден вярващ: самарянката, Лидия, Прискила ... свидетелстваха на съгражданите си, на домашните си, а от домовете си правеха домашни църкви.

Ние имаме честта да сме посланици в този свят. „ сиреч, че Бог в Христа примиряваше света със Себе Си, като не вменяваше на човеците прегрешенията им, и че повери на нас посланието на примирението. И тъй от Христова страна сме посланици, като че Бог чрез нас умолява; молим ви от Христова страна, примирете се с Бога“ (2 Кор. 5:19-20). Това е най-важната част на служението ни.

Служение чрез дела
- „Защото сме Негово творение създадени в Христа Исуса за добри дела, в които Бог отнапред е наредил да ходим“ (Ефес. 2:10). В този свят Бог работи чрез хората. Чрез тях Той задоволяна различните нужди. На нас Той повери служението на ближния. Бог очаква от всяка от нас в Неговото име,  да бъдем служителки на нашите ближни там, където Той ни е поставил. Ще Го разочароваме ли?

(следва)  



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1487000
Постинги: 2478
Коментари: 24
Гласове: 1708
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930