Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2023 09:38 - НА РАЗХОДКА ДО СЕЛО ЧЕРЕШОВО
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1554 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 06.08.2023 09:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                        НА РАЗХОДКА ДО С. ЧЕРЕШОВО

   Селото е разположено в горната част от двете страни на рида Палатик, който се отклонява от централното било на Родопа при вр. Велийца. То е отправна точка към няколко маршрута по рида Велийца, всичките много красиви, цитарам част от тях, защото са много:

  Към вр. Велийца,

  към с. Орцево, в момента най-високото населено място в България,

   към с. Бозево, почти на билото на рида,

   към с. КьоравО, най-красивото от всички села тук като местоположение, с изглед към Рила, Пирин и Родопа,

   към село Бабяк, над което има тракийско светилище.

   До с. Черешово има път, който от с. Елешница до събирането на двете големи реки в този регион, Златарица и Палатик, е в лошо състояние. До с. Черешово е по-добър. Пътят обаче по долината на р. Златарица за селата Побит Камък, Медени поляни и Златарица е само за джипове и камиони. А красотите там са големи, има и едно голямо тракийско светилище, Дрангов камък.

    Местоположението на селото е прекрасно, маршрути за разходка има много. Като се прехвърли рида, заграждащ го от север, зад него има още една махала от селото, където са останали само три семейства. Махали има и в малките долчиники на изток от селото. Не знам колко са жителите на с. Черешово, но децата по улиците са доста.

   Разходката, която извърших бе един кръгов маршрут, който започнах от с. Палатик по долината на едноимената река с доста голям дебит. Някогашният подържан ог горското стопанство сериозен път за камиони днес е тотално заебан, ще посоча след малко защо. Долината на реката е прекрасна, типична за Родопите. Някога с много животни по ливадите, днес не е така.  Къщите в горната част на селото се ползват от хора, за които подържането им вече не по силите им. Има млади хора, които в тези поизоставени къщи гледат животни.  Следват съвсем изоставени и рушащи се каменни къщи, след които започва мерата на селото. Ниви и градини се виждат тук  и там, които се напояват, защото тук през лятото е много топло. Земята за обработване  не е много, но пък има големи ливади. Те са обрастнали с трева половин човешки бой, но нито някой ще я окоси, нито стока ще я опасе. Реката, доста голяма, се провира през теснини, преминава брез борова гора, лъкатуши по ливадите. Широкиат и подържан някога път днес трудно би бил преодолян с джип. Неговото предназнаение е било да се ползва за превоз на дървен материал, да се достига до високо в планината до говедарници и овчарници, разположени на ущирения на долината с извори и най-вече до махалата на с. Черешово, разположена в огромна долина, способна да даде паша и храна на хиляди крави. Тази долина е многократно по-голяма от долината, където е разположено с. Черешово-център. Видях само няколко крави в къщите на оставащите там хора и много телета, които те отглеждат за продаване. Изоставените говедарници по долината на р. Палатиик са сред прекрасни местности с паша и вода.

   Долината на тази махала, освен огромна като площ и с малък наклон е разполжена между два превала. Първият е по долината на р. Палатик. Той разделя с Черешово от с. Орцево, а разклоненията от пътя са доста – към Кръстава, към Бел Камен, към Бабек, това са три направления и те с отклонения.  Вторият превал води към основната махала на Черешово, като преодолява един доста висок рид. През този превал днес се осъществява връзката между махалата тук и с. Чепешово, вече не по долината на р. Палатик. Преходът по този рид в посока на с. Орцево е един от най-красивите по Велийца. Гледките наоколо оприличавам на вълни на океан. А на гребена на някои от ези „вълни”  има и махалички с по няколко къщи или само една. Мъжете вече почиват  от делата си, но бабите са още живи. Синовете им идват с джипове да ги наглеждат и да оставят по нещо.

   Разходката от с. Черешово до с. Орцево и после до вр. Велийца – това е докосване до сърцето на родопската природа. В село Черешово няма къщи за гости, но може да се уреди нощуване и да се остане там няколко дни. В горната част на селото има ливади, където може да се опънат палатки. Ако се ползват джипове палатките могат да се направят високо на рида, който идва от към вр. Велийца.Върхът със раазрастващото се курортно село Орцево, където има къщи за гости е нещо много красиво. Село Орцево е като център на рида Велийца от южна страна, от което във всички посоки има прекрасни места за посещаване.

   От превала, разделящ двете махали на Черешово се спускам към Черешово-център. Навсякъде - разбичен дървен материал, който няма пазар, защото търговците на дървения матерал се възползваха от неспособността на просташкото правителство на Радев и спекулативно повишиха цените от 300 на  1000 лв./куб. м. Това е мое мнение за качестото на министрите на Радев, директорката на лудницата в Курило и химнословник Слави Василев са на противоположно мнение. Пътят, свързващ двете махали е доста стръмен, за коли не става, само за джипове. Гледката  към селото е забележителна, харктерни са многобройните черешови дървета навдякъде. Аз съм идвал тук доста пъти, нощувам над селото при една чешма и при разговор с хората, те казват, че като да ме познават.

   В горната част на селото са изворите на Черешовската рекичка, доста по-малка от р. Палатик. Асфалтов път към 8 км. ме отвежда до с. Палатик. Горещината е голяма, но трябва да го извървя. Наскоро валя дъжд почти цял месец и навсякъде имаше цветя. Има едно пустинно цвете по сипеите с дребни цветове, това бе неговата година, мисля си. Имаше магарешки тръни и царски свещник високи над два метра, почти три.

   Когато наближих с. Палатик, където един помак ми предложи да оставя колата си в двора му под сянката на орех,  минах покрай една млада красива помакиня, на скамейка,  до която стоеше една баба. Поздравих ги вежливо, бабата обаче попита:

-       Ти да не си някой, който се оглежда и после идва да краде!

Казах на младата жена:

-       Много е серт майка Ви, на което тя се засмя и отговори_

-       Тя ми е свекърва!

На връщане от колата махнах приятелски с ръка. Младата

жена отговори, бабата гледаше мръсно...

  




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12349492
Постинги: 4578
Коментари: 10805
Гласове: 18389
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930