Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2020 04:00 - Християните през погледа на Христос - 2
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 510 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ЗАЩО СЪМ ХРИСТИЯНИН?


Мнозина са онези, които отговарят, че са християни по наследство. Това значи, че те са християни, защото живеят в християнска страна или са родени в християнско семейство или пък чрез техни познати и приятели са станали християни. Има и такива, които поради стечение на обстоятелствата или от личен интерес са приели християнството или пък си мислят, че като християни ще бъдат по-добри хора.


Малцина са онези, които отговарят, че тяхното християнство е плод на лично решение. Тези хора са твърдо убедени, че единствено християнството е носител на истинската вяра, която ще гарантира тяхната вечност на небето.

  Мотивацията на тази категория християни е базирана на личността, учението и делото на Христос. За насърчение на тази втора група християни ще посоча важни библейски основания, които показват, че те са направили правилния избор. Те спокойно могат да се доверят на тези основания и да кажат:


  АЗ СЪМ ХРИСТИЯНИН...



1) Защото човеците имат един проблем, който те никога не могат да разрешат сами – това е проблемът с греха, неговите последствия и неговото опрощение. Единствено Христос, като Бог, може да разреши този проблем. В Библията четем: „Тя ще роди Син, Когото ще наречеш Иисус; защото Той е, Който ще спаси народа Си от греховете му“ (Матей 1:21).


  Това основание може добре да осъзнае всеки, който в миналото е сторил тежък грях и иска обезателно да се освободи от него, но сам това не може да стори. И след като знае, че само Христос може да прости греха, той се обръща към Него, покайва се за греха си и получава опрощение.


  2) Защото единствено Христос дарява вечен живот: „Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, но да има вечен живот“ (Йоан 3:16). Със собствени заслуги никой човек не може да постигне вечен живот.


  3) Защото Христос ме е избрал да бъда Негов последовател: „Не вие Мене избрахте, но Аз избрах вас и ви определих  да излезете в света и да принасяте плод...“ (Йоан 15:16). Христос ме приема такъв, какъвто съм, но иска да не остана такъв, какъвто съм бил.


  4) Защото Христос не само е избрал Своите последователи, но Той лично ги познава и пребивава в тях: „Аз съм добрият пастир. Аз познавам Своите овце и Моите Ме познават“ (Йоан 10:14); „Ако Ме обича някой, ще пази учението Ми; и Отец Ми ще го възлюби, и Ние ще дойдем при него и ще направим обиталище в него“ (Йоан 14:23).


  5) Защото последователите на Христос са Божии съработници (1 Коринтяни 3:9) и части на Христовото Тяло, т.е. Църквата Христова (1 Коринтяни 12:27). Те са призвани да я изграждат чрез дарбите, които Бог им е дал.


  6) Защото Христос се идентифицира със Своите последователи. Когато Христос се яви на Савел, Той го попита: „Савле, Савле, защо Ме гониш?“ (Деяния на апостолите 9:4). Савел не гонеше Христос, а християните. А към Своите последователи Христос казва: „Който приема вас, Мене приема...“ (Матей 10:40).


  7) Защото Христос се моли за Своите последователи: „И не само за тях се моля, но и за онези, които по тяхното слово повярват в Мене“ (Йоан 17:20).


  8) Защото последователите на Христос притежават най-високата привилегия – да бъдат Негови посланици в този свят: „И тъй, ние изпълняваме службата на посланици вместо Христа“ (2 Коринтяни 5:20). За да изпълнят това служение Христос им дарява сила от горе: „Ще приемете сила, когато дойде върху вас Святият Дух и ще Ми бъдете свидетели... до края на земята“ (Деяния на апостолите 1:8).


  9) Защото Христос е казал, че ще бъде със Своите по-следователи: „И, ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на века“ (Матей 28:20). Това обещание се отнася и за вечността: „... и ще ви взема при Себе Си, така че където съм Аз, да бъдете и вие“ (Йоан 14:3).


  10) Защото Христос като Творец на Вселената (Йоан 1:3) притежава абсолютната власт на небето и на земята. Трудно е да си представим как Този Творец на всичко видимо и невидимо се интересува и обича всеки човек, който е по-малко от прашинка в сравнение с необятната Вселена, чийто Творец е Христос. Библията учи, че без Неговата воля не става нищо в живота на Неговите последователи – християните.


  11) Защото чрез Христос Неговите последователи са преминали от духовна смърт към вечен живот, станали са нови създания: „Затова, ако някой е в Христос, той е ново създание; старото премина, ето всичко стана ново“ (2 Коринтяни 5:17). Покорили са се и са изпълнили заповедта на Христос:„Трябва да се родите отново“ (Йоан 3:7).


  12) Защото чрез дарената ми от Христос вяра, съм получил правото да се нарека Божие дете: „А на онези, които Го приеха, даде право да станат Божии чеда, т.е. на тези, които вярват в Неговото име“ (Йоан 1:12).


  13) Защото се покланям на Бога така, както Той иска, т.е. с дух и истина: „... Истинските поклонници ще се покланят на Отца с дух и истина; защото такива иска Отец да бъдат поклонниците Му“ (Йоан 4:23).


  14) Защото Бог от любов към човеците е дал Своя Син, за да се възстанови общението Бог-човек: „Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, но да има вечен живот“ (Йоан 3:16).


  15) Защото Христос е казал, че Той е „пътят, истината и животът“ (Йоан 14:6). А това е най-важното за всеки един човек.


  16) Защото Христос ми дава право да поискам от Бог Отец  в Негово име всичко, което пожелая: „И каквото и да поискате в Мое име, ще го направя...“ (Йоан 14:13-14 и 15:7). Разбира се, че този, който иска от Христос, трябва да се съобрази с Неговата воля, защото Христос дава най-доброто на човека.


  17) Защото всеки човек след смъртта си трябва да даде отчет за земния си живот. Ако той е приел Христос в себе си Като свой Бог и Спасител и е живял според Неговата воля, той няма да се яви на съд пред големия бял престол и да бъде осъден на вечни мъки в огненото езеро заедно със Сатана и демоничния свят (Откровение 20:11-15).


  18) Защото ние сме длъжници на Христос за великото дело, което Той стори за нас на Голгота. Защото имаме дълг и към всички погиващи човеци (Римляни 1:14) да чуят за това дело и да се покаят, защото Бог обича всички човеци и иска до дойдат до познание на истината.


  19) Защото християнинът има правото по всяко време и на всяко място да се обръща лично към Господ Исус Христос, да споделя всичко с Него и да моли за ръководство, закрила и прошка на греховете. Молитвата е чудесна възможност да общуваме лично с Христос, защото Христос е жив и чува молитвите на тези, които Го търсят.


  20) Защото имам дълбоката вяра и пълната убеденост, че Христос е Синът на Живия Бог. Защото Христос дарява пълната свобода да Го приема, да вярвам в Него и да живея според Неговата воля или не.


  21) Защото светът е духовно болен (безбожие, лъжеучения и безразличие) и истинският християнин може да бъде употребен от Христос да се помогне на хората, които търсят помощ. Аз ще се занимавам подробно в тази книга кого Бог може да употреби и как може да го употреби.


  22) Защото живея във време, когато пред очите ми се изпълняват пророчествата за края на света и Второто идване на Христос. Никой човек няма право да бъде безразличен към тези съдбоносни събития, защото с тях започва вечността на всеки човек, а Личността, която ще отсъди и ще изпрати във вечността, е Господ Исус Христос. Тази Личност ми казва истината, как да се подготвя, за да бъда във вечността заедно с Него.


  23) Защото Сатана бяга от Христос и аз винаги мога да разчитам на Христос в борбата ми със Сатана и неговите демони.


  24) Защото Христос много пъти е изпращал Своите ангели, за да помагат на хора, които са в безизходица и не знаят как да продължат. Аз лично съм имал опитности в това отношение.


  25) Защото съм видял как хора с различни зависимости (алкохол, наркотици и др.), са били освободени от Христос.


  26) Защото лично съм бил свидетел как в името на Христос са били изцелявани хора от различни болести. И как Христос е помагал на хора, които са се намирали в трудни обстоятелства в живота им.


  27) Защото Христос дарява благодат и проявява милост и търпение към Своите истински последователи, за да растат във вярата и да дават плодове. Всички тези основания са ми дали правото с пълна убеденост да приема Христос като свой Бог и Спасител и Нему единствен да възложа ръководството и закрилата на земния ми живот, както и надеждата ми за вечността.

(следва)  



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1445285
Постинги: 2442
Коментари: 24
Гласове: 1695
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031