Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2020 05:00 - Жената в светлината на Библията
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 317 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ТАВИТА - ПЪРВАТА УЧЕНИЧКА НА ИСУС

Йоан 4:3-30

Продължаваме нашето пътешевствие из Библията. Сега вече стигнахме в град Йопия (Яфа) - едно старо пристанище на Средиземно море. Тук пророк Йона се качи на кораба за Тарсис, вместо да отиде в Ниневия, за да изпълни Божията воля (Йона 1:3). Нашата среща тук е с Тавита, чието име означава Сърна.

Коя е тя? - Тя не беше нито забележителна жена, нито богата, нито учена или известна. Тя не бе пълководец като Девора или като Естир - царица; нямаше талант като Мириам, пророчицата. Тя бе една обикновена жена, с обикновена професия. Дори можем да кажем, че това бе една незначителна, незабележителна жена. Изглежда дори, че тя не е имала семейство. Може би е била стара мома.

Но какво имаше Тавита? - Само една игла и конци. Тя обаче е първата жена, наречена ученичка на Исус! И то добра ученичка.

Какво значи да си ученик на Исус? - Да следваш Исус! Да се учиш от Исус! Да възприемаш Словото на Бога; да вършиш волята Му, т.е. това, което Бог иска от всяка жена, от всеки човек.

Какъв талант имаше Тавита?
- Един малък талант, но тя не го зарови, а го разработи и той даде многократен плод в нейния живот и за околните. Тя осмисли своя живот, запълни празнотата, липсата на съпруг и деца. Получи любовта на своите съграждани.
В Яфа, днешния град Джафа, е имало много вдовици. Основен поминък е бил риболовът. При лоши атмосферни условия онези примитивни плавателни съдове са потъвали лесно, а много от рибарите са загивали, оставяйки жените си вдовици. Тези жени са загубвали не само съпрузите си, но и средства за препитание, защото по онова време не са работели, не е имало осигуровки и е било много необходимо да се помага на вдовиците. Затова в Стария завет на места Бог заръчва да се помага на вдовиците и сирачетата.

Ап. Яков много добре изразява това така: „... чисто и непорочно благочестие пред Бога ... е да приглежда човек сирачето и вдовицата в неволята им“ (Яков 1:27).
Като добра ученичка на Исуса, тавита правеше точно това. „Тая жена вършеше много добри дела и благодеяния“ (Деян. 9:36). Тя живееше за другите. Чрез своя малък, незначителен талант, чрез шиене тя задоволяваше нуждите на другите и това я правеше щастлива.

Защо? - Защото „по-блажено е да дава човек, отколкото да получава“. Много вдовици са ходили с дрехи ушити от Тавита и благодарността им към нея нарастваше. Освен материална помощ Тавита е била и духовна, морална подкрепа за вдовиците. Но „... тя се раболя и умря“ (Деян. 9:37).

Защо, наказание ли е това? Грешна ли беше; не послушна ли беше, лоша ученичка ли беше? - По човешки Бог не бе справедлив! Не ѝ въздаде според заслугата ѝ. Но Бог имаше план с нея за прослава на Бога. Бог така работи! Той знае кое и какво идва в живота ни. Тя преживя нещо изключително - ап. Петър я съживи. Това стана известно в цяла Йопия и много хора повярваха в Исуса и ап. Петър преседя дълго време в Йопия поради хората, които се интересуваха от Исус.

Животът, смъртта и възкресението на Тавита помогнаха за разпространението на Евангелието. Днес по цял свят има общества на Тавита. Най-голямото е международното общество на Тавита в САЩ. Милиони хора се обличат и хранят от това общество.

Господ попита Моисей: „Какво държиш в ръката си?“ - „Жезъл“. А Бог му каза: „Отиди и работи с този жезъл и ще бъдеш Мой!“

Днес Той пита всяка една от нас: „Какво имаш в ръката си?“ Една игла, друга държи химикал, трета - спринцовка, четвърта - тенджера, пета има дар слово, шеста - глас, седма - нещо друго.

На всяка една Бог казва: „С това, което имаш, с малкия си талант иди и работи на Моята нива! С това, което имаш, бъде Моя служителка!“



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1445715
Постинги: 2442
Коментари: 24
Гласове: 1695
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031