Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2020 04:30 - Жената в светлината на Библията
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 551 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ЖЕНАТА С КРЪВОТЕЧЕНИЕТО

Марко 5:24-34

„Иди си с мир и бъди здрава“ (Марко 5:34).

(Материалът е според разказа на Макс Лукадо „Безумно предчувствие и огромна надежда“).

След Исус вървят много хора. Той изцелява различни болести и хората Го притискат от всички страни. „Една жена, като чу отзивите за Исус, дойде между народа изотзад“ (Марко 5:27). Ние не знаем името на жената, но Словото ни описва нейното състояние. Тя е с кръвотечение от 12 г. и „беше пострадала много от мнозина лекари и беше изразходвала целия си имот, без да види някаква полза, а напротив, беше ѝ станало по-зле“ (Марко 5:26). Постоянната загуба на кръв изтощава неимоверно всяка жена. Като еврейка това има още по-тежки последствия - мъжът ѝ не може да я докосне и тя не може да има деца. Всичко, до което тя се докоснела се считало за нечисто. В собствения си дом тя е излишна, защото не може да готви, да мии чинии, да пере. Не може да посещава храма, защото еврейският закон забранява на нечисти да влизат там.

12 години тя бе търсила помощ и беше пострадала от много лекари. Беше ѝ станало по-зле. Беше израдходвала целия си имот и вече не можеше да се надява да продължи лечението си, защото нямаше финансови възможности повече. Когато чу отзивите за Исус, че Той лекува, тя си каза: „Ако само се допра до дрехата Му, ще оздравея!“ И тя дойде между народа тайно, тихо застана изотзад, защото се страхуваше да не я видят, да не я познаят. Тогава като нечиста щяха да я отлъчат и нямаше да се излекува. Може би затова тя искаше само тайно да се допре до дрехата Му.

И когато го стори, начаса кръвотечението ѝ престана! Тя усети, че се изцери.

Какъв бе нейният дял в изцелението, имаше ли тя някаква заслуга за него? - Единственото нещо, което тя направи, бе да протегне ръка и да се допре до Исуса. Бог не иска повече от нас. Той иска да Го потърсим, да отидем при Него, да се докоснем до Христа. Да Му позволим да ни излекува.

Може би и ти, като тази бедна жена, нямаш друго освен болка, скръб, разочарование. Един празен живот. Физическа или душевна болка е твоята?

Направи като тази жена! Иди при Исус! Не се срамувай, нито се страхувай! Ако срамът и страхът, че хората ще я познаят и ще я изгонят, бяха спрели тази жена да иде при Исус, тя нямаше да бъде изцелена. Но тя ги превъзмогна. Макар и плахо, тя се докосна, тя се докосна до Господа. Бог е винаги около нас и е готов да ни помогне. Но Божията помощ получава само този, който я потърси. Той ни чака и ние трябва само да отидем при Него. Нашият дял е много малък, но е необходим. Без наше участие ние няма да се изцелим.

Много пъти ние трябва да направим съвсем малко нещо. Най-често то е много лесно. Да кажем само една дума. Да си признаем. Да поискаме прошка. да се помолим. Да се обадим по телефона. Да напишем писмо. Да дадем чаша вода. Да направим нещо, което изразява вяра, защото Бог винаги откликва на всяко действие, извършено с вяра.
Първото нещо, което имаше тази жена, бе нейната вяра. Тя вярваше, че само ако се допре до дрехата Му, ще оздравее. Исус откликва на всеки зов за помощ, дори и най-слабия и тих. Той знае нашите нужди, няма нужда да крещим, Той не обича шум и сензации. Достатъчно е само да отидем при Него с вяра.

Нещо повече, Исус изцели жената, преди да е разбрал какво ѝ има. Той усети, че от Него излиза сила, обърна се и попита: „Кой се допря до дрехата Ми?“. Учудени, учениците Му казват, че народът Го притиска, но Той се заозърта, за да види тая, която бе сторила това.

Уплашена и разтреперана, жената падна пред Него и Му каза цялата истина. Вместо упрек Исус ѝ каза с нежност: „Дъще, твоята вяра те изцери!“

„Дъще“, колко нежност и любов се съдържат в това обръщение. Откога ли някой не я е заговарял? Откога ли някой не е проявявал внимание и любов към нея? Кога ли е бил последният благ поглед към очите ѝ?

Исус оцени нейната вяра. Той винаги цени вярата, колкото и малка да е тя. Трепереща от страх, жената застана пред Исус, но не само че не бе смъмрена от Него, но получи и Неговото благословение.

„Иди си с мир и бъди здрава!“

Бог винаги дава изобилно. Много повече от това, което искаме. Нека винаги и за всичко да отиваме при Исус с вяра!



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1469313
Постинги: 2464
Коментари: 24
Гласове: 1706
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930