Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2020 05:00 - Жената в светлината на Библията
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 284 Коментари: 0 Гласове:
0



  3. Цар Асуир - Той не бе по-лош от другите, но бе далече от Бога, защото не Го познаваше. За всичко, което направи бе подтикнат от първенците си: да изгони царица Астин, да издаде заповед за изтреблението на евреите, да обеси Мардохей.

На всеки човек по един или друг начин Бог винаги дава възможност да познае истината. Така и цар Асуир бе поставен пред избор и той направи правелния избор. Бог работи с цар Асуир и чрез него прослави Себе Си.

4. Любимецът Аман - „Който копае ров, ще падне в него“. Първи след цар Асуир в царството му беше Аман, любимец, на когото царят бе дал пръстена си и той имаше неограничена власт. Той бе издал заповед всички да се покланят на неговия любимец.
Аман беше един богат, уважаван човек, на върха на славата си, който обаче не беше щастлив. Той изгаряше от злоба и ненавист към Мардохей и скрои план как да изтреби не само него, но и целия юдейски народ и то само защото Мардохей не му се кланяше. Неприятел на евреите, хитър, злобен, тщестлавен и коварен, за да унищожи евреите Аман внесе в държавната хазна 10 000 таланта сребро от личните си средства. И сигурен в успеха си, той дори издигна бесилка, на която царят да обеси Мардохей.
Но Бог преобърна нещата! всички почести, които Аман предложи, като мислеше, че ще бъдат оказани на самия него, получи Мардохей и то изпълнени лично от Аман. Как ли се е чувствал Аман, обличайки Мардохей с царските одежди и докато го е превеждал през града, яхнал коня на царя, с царската корона на глава? Какво ли е изпитвал когато е вървял пред Мардохей по улиците на града и е викал: „Така ще се направи на човека, когото царят благоволи да почете“. Народната поговорка гласи: „Който гроб копае другиму, сам пада в него“. Така и на бесилката, която Аман приготви за Мардохей, бе обесен Аман. Освен това и домът му бе отнет и даден на царица Естир. А той бе предупреден дори от жена си: „Ако Мардохей, пред когото ти си започнал да изпадаш, е от юдейски род, ти не можеш да му надвиеш, но ... ще паднеш пред него“ (Естир 6:13).

Защо? - Защото Аман бе вдигнал ръката си срещу човек от Божиите люде. Срещата на Аман с Божия народ бе една голяма възможност за него, такава, каквато имаше блудницата Раав, но за съжаление той не само че не се възползва от нея, но се ожесточи още повече, с което предизвика своята гибел.

Векове по-късно Хитлер също реши да унищожи Божия народ. Ние знаем от историята каква е участта му. „Не се рита срещу ръжен.“

Бог дълго търпи и дава възможност на всеки. Със своя избор всеки определя участта си.

5. Евреинът Мардохей - „Търсете Божието царство и неговата правда и всичко друго ще ви се прибави“ (Мат. 6:33).  Мардохей бе евреин от Вениаминовото племе, пленник в песийската столица Суса. Той отгледа като своя дъщеря бъдещата царица Естир, заместницата на царица Астин. Естир бе дъщеря на чичо му, останала без родители. Защо Мардохей не се покланяше на царския първенец Аман? Нали Библията съветва да се подчиняваме на властта и да отдаваме почит на владетелите?

Това не е било просто оказване на уважение към по-висшестоящия, а преклонение, поклон кто пред божество. Мардохей е евреин и въпреки че е пленник в чужда страна, почита своя Бог и спазва Неговите заповеди. Затова той знае, че трябва да се кланя само на Бога. Той е верен на принципите си и не прави компромиси дори и тогава, когато това може да му коства живота.

Това така разяри самолюбивия Аман, че той намисли да унищожи не само Мардохей, но и целия еврейски народ. И в какво обвини Мардохея? ... В неспазване на царските закони. В същото, в което обвиниха тримата момци, Данаил, Исуса, учениците Му, първите християни, ап. Павел и хиляди християни днес.

Какво  направи Мардохей, след като научи царската заповед за унищожението на целия еврейски народ? - Не се страхуваше, не се срамуваше, но раздра дрехите си, посипа се с пепел, излезе през целия град и викаше към Бога. Израз на какво е това? - На вяра в Бога.

Когато Естир му изпрати дрехи, за да смени вретището и отиде лично в палата, за да обсъдят всичко и действията на Естир, той отказа. Какво значеше този отказ? - Това означаваше пълно упование на Бога. Той остана на молитва, отдаде голямо значение на най-важното нещо, на молитвата.

Въпреки това бездействаше ли Мардохей? Чакаше ли на готово само бог да прави всичко? Не! Той не свали вретището, но действаше много активно. Как? - Събра юдеите от града и организира тридневен пост. Свърза се с Естир и ѝ даде указания как да действа. Той настоя тя да изяви своя Бог, да се застъпи за народа си, предупреди я, че царската корона няма да я спаси. Предупреди я, че тя може да е дошла на престола точно за това време и ако премълчи, от другаде може да дойде избавление, но тя и бащиният ѝ дом ще погинат.

Мардохей се прояви като духовен наставник на Естир. Без него тя не би била това, което беше.

Той беше духовен водач  и на народа си. Неговата заслуга за спасяването на еврейския народ е не по-малка от тази на Естир.

Той бе скромен, но търсеше добър живот и удобства за себе си. За неговата вярност Бог го възнагради щедро. Не самого спаси от физическа смърт, но освен, че получи духовно благословение, получи и почит, слава, власт - стана втори след царя ... Цар Асуир му даде пръстена си, царски дрехи - сини и бели, голяма златна корона, морава мантия от визон. Мардохей стана големец в царския двор. Славата му се разнесе по всички области, защото човекът Мардохей ставаше все по-велик.

Бог възнаграждава стократно малката наша вярност!

6. Пост - „Ден, в който ... човек да смирява душата си“ (Исая 58:5). Преди да се яви при цар Асуир, царица Естир имаше нужда от сила, мъдрост и ръководство от Бога. Затова в тази голяма криза всички юдеи обявиха тридневен пост. Какво значи това? - Във време на скръб и на беда евреите са постили. Тогава те са посипвали главите си с пепел, обличали са вретища и не са яли никаква храна. Това е било символ на дълбока скръб и разкаяние.

Пепел - това е един от елементите на поста. Тя е символ на скръб и разкаяние. В своето окаяние Йов седеше в пепел. В Стария завет я използвали за обредно очистване.

Вретище - другият елемент на поста е била дреха от грубо платно, носена от бедните, овчарите, често и от пророците. Носела се е във време на скръб, злощастие и покорност. Представлявала е нещо като чувал, понякога се е използвала и като дисаги и събиране на зърно, а също е служила и за постелка. Вретището станало символ на дълбока скръб и разкаяние.

Неядене - постът не е въздържание от определени храни, а е пълен глад. Този, който пости, не е вкусвал никаква храна. Но само неяденето не е пост - това е диета.
Неяденето съчетано с молитва и разкаяние - това е постът.

В Библията няма специална заповед да постим. В Стария завет за евреите е бил установен денят на умилостивението - ден на смирение, но не и на пост.

Исус Христос зачита поста, говори за него, но никъде няма заповед да постим. Това не е задължение на християнина. Постът е доброволен акт, наше собствено желание. На въпроса на Йоановите ученици: „Защо учениците на Исус не постят?“, Исус отговори: „Могат ли сватбарите да жалеят, докато е с тях младоженецът? Ще дойде време, когато младоженецът ще им се отнеме и тогава ще постят“ (Мат. 9:15).

Постът ще се получи тогава, когато душата копнее за него, защото той е естествено следствие при едно наскърбено, съкрушено и разкаяно сърце, не по график в определено време, не всяка сряда или петък.

Постът винаги е свързан с молитва. Всъщност това е смисълът на поста. Не неяденето, а молитвата, общението ни с Бога, нашето откъсване от околния свят и уединение с Бога!

Колко дълго да пости човек? - Това той сам си определя според обстоятелствата и нуждата. Евреите са постили от вечер до вечер, но при голяма беда са постили три денонощия.

В Исая 58:5-7 четем, че постът е „ден,в който трябва човек да смирява душата си“.
Това означава ли човек да навежда главата си като тръстика и да си постила вретище и пепел? Това ли ще наречеш пост угоден на Бога? „Не това ли е постът, който Аз съм избрал - да развържеш несправедливите окови, да разхлабваш връзките на ярема, да пускаш на свобода угнетените и да счупваш всеки хомот. Не е ли да разделиш хляба си с гладния?“ (Исая 58:6, 7).

Исус казва: „А когато постите, не бивайте унили както лицемерите, защото те помрачават лицето си, за да ги виждат човеците, че постят. А ти, когато постиш, помажи главата си, умий лицето си, за да не те виждат човеците, че постиш ... но Отец, Който вижда в тайно, ще ти въздаде наяве“ (Мат. 6:16-17).

Постът е разкаяние и покаяние, смиряване на себе си, акт на подчинение на Бога, самоотричане.

Библията описва постене при най-различни ситуации.

- При лична скръб и мъка - когато детето на Давид бе на умиране, той постеше и лежеше в мъка на земята (2 Царе 12;16).
На път за Дамаск след срещата си с Исуса Савел ослепя и три дни прекара, без да яде и пие (Деян. 9:9).

- Когато в Израил някой извършеше грях -  тогава той изповядваше греха си и търсеше Божията помощ (Съдии 20:26; 1 Царе 7:6; Неемия 9:1; 2 Летописи 20:3).

 - Когато предстоеше важно дело - когато Езра тръгна да възстановява храма в Ерусалим, „тогава прогласих пост там, при реката Аава, за да се смирим пред нашия Бог и да просим от Него добър път ...“ (Ездра 8:21).
Преди да започне възстановяването на съборената стена в Ерусалим, Неемия също пости (Неемия 1:4).
В Антиохия църквата постеше, за да изпросят човек, който да бъде изпратен за служение от църквата (Деян. 13:1-3), също и при избор на отговорен водач в църквата (Деян. 14:23).
Моисей на Синайската планина, пророк Илия преди важната си мисия и Исус, преди да започне Своята мисия, постиха по 40 дни.

- При истинско покаяние - Ниневия бе осъдена на изтребление. Те постиха три дни и три нощи и Бог отмени смъртната им присъда и ги пощади.

Пост и молитва означават покаяние, смирение и вяра, упование и доверие в Бога, търсене на сила, мъдрост и ръководство от Бога. Това означава да оставиш нещата в Божиите ръце!  



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1445982
Постинги: 2442
Коментари: 24
Гласове: 1695
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031