Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2019 05:00 - Жената в светлината на Библията
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 431 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.12.2019 06:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 САВСКАТА ЦАРИЦА - ЖЕНА, КОЯТО ИСКА ДА БЪДЕ ПО-МЪДРА


3 Царе 10:1-13; Матей 12:42


Савската царица предприе едно много дълго и тежко пътуване - около 3000 км в онова време, когато не е имало коли и самолети, а единственото превозно средство са били камилите. През планини и пустини, през пясъчни бури и пустинни ветрове, в непоносим пек през деня и студ пра нощта тя вървеше, без да почива в луксозни хотели.
Защо? - Защото търсеше мъдрост и знания. Тя чу за мъдростта на цар Соломон и неговата слава и отиде лично да се увери.

Откъде Соломон имаше тази пословична мъдрост, каквато не е имало преди него и каквато не ще има след него? Той получи тази мъдрост от Бога, защото не посика за себе си богатство, слава, дълъг живот или  смъртта на неприятелите си, а мъдрост. И Бог му даде не само мъдрост, но и богатство и слава, каквито между царете не е имало. Соломон се прочу като служител на Бога. Славата и богатството, които Бог му даде, послужиха да прослави Божието име.

Бог против славата и богатството ли е? - Не. Но стига да знаем как да си служим с тях. Трябва също като Соломон да прославяме Бога, а не себе си, така както той разкри пред Савската царица не своята мъдрост, а величието на Бога.

Какво дойде да види Савската царица? Богатството на Соломон ли? Не, тя търсеше мъдрост - нещо по-трайно от богатството.

Какво изразява това нейно действие?
 - Смирение - не скрива от света, че не знае всичко. Не се страхува за авторитета си. А днес много хора предпочитат да останат в невежество, отколкото да признаят, че не знаят нещо.

- Савската царица имаше желание да се учи, да се обогати духовно от някой, който е по-мъдър от нея. Ние, като християни, не бива да се задоволяваме с това, което имаме, но да бъдем като Савската царица - винаги да се стремим към нещо по-съвършено, към нещо, което не ни достига. Да не се срамуваме да признаем, че този до нас може да има това, което нямаме, и да получим от него.

 - Тя не се задоволи само със слуха за Соломон, но отиде лично да вкуси от тази мъдрост. Затова Исус я дава за пример. Личната опитност е много важна за нас като християнски. Не само да знаем, но да опитаме Бога. „Вкусете и вижте, че Господ е благ!“

 - Тя бе умна, защото предпочете да се обогати духовно. Тя искаше да знае повече и направи много жертви. Даде време, пари, изтърпя несгоди, за да придобие мъдрост. Савската царица бе удивена. Нямаше думи. Действителността надминаваше онова, което тя бе чула.

 - В нея нямаше завист и злоба. Тя оцени всичко това. Тя облажаваше хората, които прислужваха на Соломон.

 - Тя дойде с „мъчни за нея въпроси“, т.е. имаше проблеми, които нейните богове не можеха да разрешат, но тук тя получи разрешение на своите проблеми - тя срещна истинския Бог. И Го благослови: „Да бъде благословен Господ, твоя Бог, Който има благоволение към тебе да те постави на Израилевия престол!“

Тя оцени най-важното нещо, че Бог е първоизточникът на всяко благословение. Че най-важните неща не са материалните, славата, тщестлавието, а живия Бог. „Понеже Господ е възлюбил Израиля завинаги, затова е поставил теб за цар.“

Какъв бе резултатът от това посещение? - Савската царица се обогати не само духовно, но и материално. Цар Соломон щедро сподели с нея богатството си. Подаръците му надминаха скъпите дарове, които тя донесе. Но най-големият подарък, бе знанието за истинския Бог, Който е източник на всичко останало.

Всяка жена има какво да се поучи от Савската царица. Нека не се задоволяваме само да чуем за Бога. Нека отидем и Го опитаме, нека имаме лична среща, която да ни промени напълно, за да Му се доверим изцяло и всекидневно и във всичко да подчиним волята си на Него!



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1445462
Постинги: 2442
Коментари: 24
Гласове: 1695
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031