Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2019 05:00 - Жената в светлината на Библията
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 323 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  АВИГЕЯ - ЖЕНА С МЪДРОСТ ОТ БОГА
„Благоразумната жена  е от Господа“ (Притчи 19:14).

„Имаше в Маон един човек ... много богат и имаше три хиляди овце и хиляда кози; и стрижеше овцете си на Кармил. Името на човека бе Навал, а името на жена му Авигея; и жената беше благоразумна и красива, а мъжът - опак и нечестив в делата си“ (1 Царе 25:2-3).

В 1 Царе 25 глава, ние срещаме образа на една прекрасна жена - мъдра и красива. Тя бе омъжена за един „опак и нечестив човек“, „злонрав“, в когото „обитаваше безумие“. У него нямаше милосърдие и съчувствие. Човек, който не спазваше закона, повеляващ той да бъде състрадателен, да апомага на сиромасите. Още повече - Навал бе задължен на Давид, чийто момци пазеха стадата му „като стена, нощя и деня.“

Във времето когато Навал стрижеше овцете си, Давид изпрати момците, които най-любезно помолиха Навал да даде нещо, каквото се откъсне от ръката му, за нуждите им. Но Навал беше неблагодарен скъперник. По най-груб начин, с обидни думи той ги изгони без да им даде нищо. Това предизвика гнева на Давид и под напора на чувствата си той препаса меча. Заедно с 400 въоръжени мъже тръгна, за да изтреби Наваловия дом и добитъка му.

Един от слугите извести на Авигея. Явно той много уважаваше господарката си и не искаше даа я сполети това нещастие.

Авигея бе една много мъдра жена. Тя разбра сериозността на положението и че няма време за губене, че всяка минута е ценна. Затова „побърза“ та взе, каквото се намери под ръка, натовари го на одли и каза на момчетата: „Вървете пред мене, ето, аз ида след вас.“

Тя бе не само практична, но и много смирена жена. Когато срещна Давид, тя му показа почит, слезе от осела и се поклони доземи. Нарече себе си слугиня, макар че бе много богата господарка. Проси извинение, макар че самата тя няма вина.

Тя бе честна - не извинява Навал, а признава, че е злонрав.

Тя бе мъдра  - знае как да подходи към Давид. Напомня му, че у него не се е намерило зло, че Давид винаги е бил справедлив и честен. Защо сега заради един злонрав човек да съгреши?

Тя бе умна - използва еврейски поговорки: „вързан във вързопа на живите“, „изхвърлен като с прашка“.

Тя вярва в Бога - в това, че Давид не унищожи Навал, вижда Божий пръст.

Тя бе далновидна - вярва, че Давид е Божий избраник и че едийн ден той ще бъде цар на Израил. Тя не гледа ограничено като своя съпруг на сегашното положение на Давид. Тя оценява хората не според положението, което заемат, а дълбоко, според същността им, според съдържанието им. Дори като разбойника на кръста тя моли Давид да спомни слугинята си, когато стане цар.

Авигея имаше страх от Господа - затова не иска да се пролее невинна кръв.

Своята мъдрост тя изрази и в търпението, което прояви, когато отиде при Навал и видя, че той е пиян. Тя изчака до сутринта, за да изтрезнее и тогава му разказа всичко.
Маакар превъзхождаща съпруга си, Авидея бе покорна. Тя не го пренебрегна, а го уважава и му се подчинява. „Всяка мъдра жена съгражда дома си“ (Притчи 14:1) и „мъдростта е страх от Господа и отдалечаване от злото“ (Йов 28:28).

Чрез Авигея Бог даде на Давид един много ценен урок - да не се поддава на чувствата си, но да остави Бог да действа вместо него. Ако Давид беше отмъстил, той щеше да има угризения на съвестта си, че е пролял невинна кръв и да си навлече Божието наказание.

Защо Бог казва, че на Него принадлежи отмъщението? - Защото Бог вижда нещата в пълнота, в истинската им светлина. Бог е справедлив съдия и не се влияе като нас от чувства, от това дали сме обидени, наранени, ядосани; дали някой ни е симпатичен или не.

Целта на Бога не е наказание, а назидание! Затова Бог изчаква и дава много възможности за покаяние. А когато наказва, Той избира най-подходящото време и го прави по такъв начин, че да бъде за поука и поправяне.

С мъдростта си Авигея опази дома си, имота си,  спечели уважението на Навал и Давид. След като овдовя Бог я възнагради. Тя стана жена на Давид, а след време - царица.

Бог искаше да предпази Давид от грях и затова изпрати Авигея. Давид имаше право на избор. Да се поддаде на човешките си чувства и да отхвърли съвета на Авигея, но той избра да приеме нейният добър съвет.

Божията върховна власт се състои в това, че Бог винаги даава две възможности, но човек е този, който избира една от тях. Ние определяме нашето поведение с това какъв избое ще направим. Божията върховна власт се проявява в това, че Той дава на всекиго заслуженото.

- Давид избра добрия съвет и бе предпазен от грях.
- Авигея предпази Давид от грях и получи за себе си много благословения
- Навал не се покая, затова той получи заслужено наказание на своето време то ръката на Бога.

Нека всяка една от нас се поучи от мъдростта на Авигея! Нека като нея имаме страх от Бога, защото „жена, която се бои от Господа, тя ще бъде похвалена“ (Притчи 31:30).  



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1445394
Постинги: 2442
Коментари: 24
Гласове: 1695
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031