Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2019 05:00 - Жената в светлината на Библията
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 274 Коментари: 0 Гласове:
0



  ФЕНИНА - ЖЕНА, ЗАВЛАДЯНА ОТ ЗЛОБА
1 Царе 1:1-8
Фенина живя във време на духовен упадък на Израил, който бе резултат от отдалечаването на израилтяните от Бога, на нарушаване на Божиите заповеди. Този упадък засягаше цялостния живот на израилтяните: политически, материален, социален, църковен. Най-ясен пример са синовете на свещеник Илия - алчни, лакоми и развратни. С развратеното си поведение те оскверняваха Божия храм.

Елкана имаше две жени - Анна и Фенина. Но веднага изниква въпросът: Позволено ли е от Бога многоженството? - Бог създаде семейството от един мъж и една жена. Това е Божият модел, Божията воля и Божият план за семейство. Всяко друго видоизменение е от лукавия.

Човек измени на Божия ред. Откога точно започна многоженството - не се знае. Първо за Ламех четем, че има две жени - Ада и Села (Бит. 4:19).

Понякога човек много настоява за нещо, което не е по волята на Бог, и Той му го дава, но в повечето случаи това не е за благословение. Например, израилтяните под влияние на околните езически народи настояваха за цар против Божията воля и Бог, макар че бе много огорчен, защото фактически те отхвърляха Него, им даде цар.
Елкана също е пример за това, че всеки, който наруши Божиите наредби, докарва трудности както на себе си, така и на околните.

Какви бяха резултатите? - Атмосферата в дома на Елкана бе непоносима. Фактът, че Фенина имаше деца, а Анна не наливаше само масло в огъня. Фенина бе една религиозна жена. Спазваше закона и всяка година заедно със семейството си отиваше в храма, за да принесат жертва.

Но беше ли Фенина духовна, покланяше ли се на Бога с Дух и истина? - Не! Когато принесоха жертвата, Фенина искаше да развали празника на Анна, като „я дразнеше много, за да я направи да тъжи, загдето Господ беше затворил утробата й“ (1 Царе 1:6).

Поуката за нас е да не бъдем формални посетители в Божия храм, но това да бъде едно истинско духовно поклонение. Това да ни помага за по-добро разбиране на Божието слово, за укрепване на вярата ни, за общение със светиите.

Има ли Елкана вина за това отношение? - Не сме сигурни, защото ни се казва, че той „обичаше Анна“. Не ни се казва, че я обича повече от Фенина или че не обича Фенина.
Дори да не бе любима жена, Фенина имаше за какво да благодари. Освен всичко друго тя имаше деца - доказателство за Божията милост и благословение. Може би на Фенина изобщо не й е идвало наум, че на Бог е угодно друг вид служение - например да обичаш другите. Тя бе не само неблагодарна, но и пренебрегна Бога, защото се превъзнасяше над Анна за нещо, което не е нейна заслуга, тъй като децата са дар от Бога. А Анна нямаше вина, че нямаше деца, „защото Бог бе затворил утробата й“ (1:6).

Фенина ревнуваше, завиждаше, проявяваше злоба. „Така ставаше всяка година. Колкото пъти отиваше в Господния дом, всеки път Фенина я дразнеше; а Анна плачеше и не ядеше“ (1:7). А Божието Слово осъжда завистта. Нарича я грях наравно с големите грехове, като идолопоклоничеството, чародейството, прелюбодейството.

Завистта произхожда от дявола! Тя започва в ума, в сърцето на човека като някой горчив корен и ако не бъде овладян навреме и представен пред Господа, проваля умствено и духовно живота ни и затруднява общуването между хората. Завистта е невидима, неуловима, но е много коварна и този, който завижда, страда повече от този срещу когото е отправена.

Тя е дело на плътта, а Божието Слово казва: „ако живеете плътски, ще умрете“ (Римл. 8:13). „Докато между вас има завист и разпра, не сте ли плътски? “ (1 Кор. 3:3). „Делата на плътта са ... блудство, нечистота, сладострастие, идолопоклонство, чародейство, вражди, разпри, ревнования ... зависти, пиянства ...“ (Гал. 5:19-21).

Фенина е пример за това как човек може да използва езика си, за да излее своята завист и злоба. Този малък член на човешкото тяло може да разруши цял живот. Апостол Яков казва, че езикът „се запалва от пъкъла“ (Яков 3:6).

Фенина бе религиозна, но непроменена от Бога жена. Тя не ходеше по Бога. Животът й не бе угоден на Бога. От злоба и завист не можеше да види колко благословения й е дал Бог и не самоч е не се радваше на тези благословения, но тя дори беше нещастна.

Нека не позволяваме на Сатана да посади в сърцето ни горчивия корен на завистта и злобата!



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1446019
Постинги: 2442
Коментари: 24
Гласове: 1695
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031