Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2019 05:00 - Жената в светлината на Библията
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 410 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  РЕВЕКА ВЗЕМА СЪДБАТА В СВОИ РЪЦЕ
Битие 27 гл.

„Всяка мъдра жена съгражда дома си, А безумната го събаря със собствените си ръце.“ (Притчи 14:1)

Семейството на Исак и ревека бе създадено по Божия воля, според Божиите изисквания, благословено от Бога. Едно много обещаващо семейство, с големи възможности. Исак и Ревека бяха материално много добре, обичаха се, имаха всички условия за своя щастлив семеен живот.

Така ли бе наистина? - Не! Защото им липсваше дете. Но не беше само това. Дори и като им се родиха децата, те пак имаха проблеми, и то много повече.

Всяко семейство има свои проблеми. Няма идеален брак дори когато Бог ни е ръководил при избор на другар. Затова Божието слово ни дава много напътствия и поучения как да се обхождаме. То ни учи, че ние сами с Божия помощ можем да направим много за своите семейства. И добро, и лошо.

Как Ревека и Исак решаваха тези свои проблеми? - С молитва. Но макар че проблемите бяха общи, семейни, те не се молеха заедно, а всеки отделно за своя проблем. „И молеше се Исаак на Господа за жена си, защото беше бездетна; Господ го послуша и жена му Ревека зачна.   А децата се блъскаха едно друго вътре в нея; и тя рече: Ако е така, защо да живея? И отиде да се допита до Господа.“ (Битие 25:21-22)
Двамата съпрузи са едно цяло, което споделя всичко. Заедно трябва да понасят и радости, и скърби, заедно трябва да решават проблемите си, заедно трябва да просят благословение за своя дом.

Между Исак и Ревека липсваше общуване и споделяне. Те се бяха отдалечили, отчуждили един от друг.

След раждането на децата, вместо да се сближат и имат едно хармонично и щастливо семейство, отчуждението се задълбочи, защото те не обичаха еднакво децата си. Всеки родител имаше свой любимец. Това разедини ощч повече семейството им.
Това се прояви най-силно, когато дойде време да се благослови един от синовете им. Всеки търсеше най-доброто за своя любимец, а не като семейство да се търси най-доброто за всеки член в него.

Според Божията наредба благословението трябва да се даде на първородния Исав. Но той не го ценеше, презря го и го предаде за паница леща. Освен това той не беше покорен на Бога и се ожени за езичничка (Битие 26:34-35).

Яков постъпи с хитрост и измама, но той оцени благословението и прояви ревност и вяра в Божиите обещания.

Най-драматичен е моментът, когато 100-годишният Исак се приготвя за смъртта и иска да благослови първоредния си син Исав, както е според закона. Ревека не искаше да допусне любимият й син Яков да бъде на второ място и реши на всяка цена той да получи благословението. И ето, тя пое инициативата в свои ръце. Ревека не само че не се допита до Бога, тя дори не поговори, не се посъветва със съпруга си. Тя не се спря пред нищо. Действаше с хитрост, лъжа и измама. Подучи на това и Яков.
Нямаме ли основание да кажем, че тя изпълни Божията воля, че тя подпомага изпълнението на Божия план? Защото имаше пророчество от Бога: „по-големият ще слугува на по-малкия“ (Битие 25:23).

Бог бе обещал, че ще благослови Яков и доказателство за това бе, че Исав сам се отказа от първородството си без намесата на друг човек. Ако Ревека се бе доверила на Бога, Бог щеше да нареди и Яков да получи благословението вместо Исав. Както при Авраам обещанието, че Бог ще благослови Авраам в сина му Исак, не попречи на Авраам да принесе сина си Исак в жертва на Бога. И ние знаем как Бог по чуден начин върна сина му Исак и изпълни обещанието си. Но Ревека не даде възможност на Бога да покаже какво може да стори Той.

Ревека прояви пристрастие. Яков бе неин любим син. Прояви нетърпение, което от своя страна е израз на недоверие към Бога, липса на увереност, че Бог бе достатъчно всемогъщ да изпълни Своите обещания, дадени на Яков, без човешка намеса.

Ревека знаеше ли, че това е нередно?
- Да. Тя каза: „... на мене да падне проклятието ти, синко.“ (Битие 27:13)

Колко жалко, че тази жена, която по-рано имаше вяра да се довери напълно на Бога за едно неизвестно бъдеще, любовта към сина й сега заслепи любовта й към Бога.
Яков беше пълнолетен мъж на 40 години. Той знаеше, че върши измама, но се страхуваше не от измамата, а от това да не бъде разкрит (Битие 27:11-12).

Последиците бяха много сериозни. Измамата бе разкрита веднага. Това причини голяма скръб на Исак.

Яков си навлече омразата на брат си Исав, който се закани да го убие. За да спаси живота си, Яков избяга в далечна земя. Остави цялото си богатство и стана ратай. Сам той след това много пъти бе мамен и лъган. Първо от тъста си. Особено болезнено бе, когато цели 7 години работи за своята любима и когато дойде време да я получи, на сутринта след сватбата, без да подозира нищо, Яков разбра, че бе измамен. Бяха му дали за жена грозната й сестра. След много години, когато имаше 12 синове, в дома му нямаше мир. Синовете му непрекъснато се караха помежду си. Даже продадоха любимия му син Йосиф и го излъгаха, че е умрял. Божието Слово ни казва: „каквото посее човек, това и ще да пожъне.“ (Гал. 6:7).

Резултатите от омразата на Исав продължиха дълги години. Неговите потомци, едомските мъже, дълги години са врагове на Израил. Ирод Велики, човекът, който уби децата във Витлеем (Матей 2:16) и неговият син Ирод Антипа - царят, който се подиграваше на Исус по време на съденето Му (Лука 23:11), са едомци от Идумея.

След това Ревека стана ли щастлива? Отношенията в семейството между нея и съпруга й подобриха ли се? - Не! Ако някога Исав малко е уважавал майка си, то сега тя се лиши и от това. Вместо да привлече съгрешилия Исав, тя го предизвика да направи нов грях. На инат на баяа си той си взе наново езична жена.

Ревека обеща на Яков, че ще изпрати след време да го повикат от Харан. Но младата и здрава Ревека почина и не дочака неговото завръщане, а старият и болнав Исак беше все още жив, когато след 20 години Яков се завърна и се помири с брат си Исав.

Ревека бе изправена пред едно бъдеще, пълно с обещания, но тя не успя да го използва, защото двамата с Исак придаваха различни стойности на Божието Слово, на Божиите заповеди. Ако Бог бе в центъра на техния семеен живот, нещата едва ли щяха да се развият така. Бракът им не бе такъв, какъвто Бог искаше да бъде.

Като съпруги и майки нека прегледаме себе си, брака си, семействата си и видим дали в тях царие динство, единомислие и искреност. Дали няма нещо скрито, лъжа и измама? Уважаваме ли съпрузите си, допитваме ли се до тях, заедно ли решаваме проблемите си, подчиняваме ли им се? Търсим ли Божията воля и ръководство за всяко нещо или ние определяме и действаме така, както сами намерим за добре?

Нека не вземаме нещата изцяло в наши ръце, но на първо място в живота ни да бъде Бог, Неговата воля, Неговите заповеди, Неговото слово!  



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1465805
Постинги: 2457
Коментари: 24
Гласове: 1704
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930