Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2019 04:00 - Жената в светлината на Библията
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 423 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  СЛУЖЕНИЕ НА ЖЕНАТА В ЦЪРКВАТА

„Църква без женско служение е като дом без майка.“

Видяхме, че жените са способни за служение поради първоначалния Божий план при сътворението. Бог създаде жената като мъжа по Свой образ и подобие - с интелект, емоционална и душевна същност и със свободна воля.

Жените са способни за служение поради изкуплението. Чрез приемане на изкупителната жертва на Голгота жените заедно с мъжете изграждат църквата. Те са способни да изпълняват Божията цел, защото Бог излива Святия Дух, без да прави разлика между мъже и жени. Бог изпълнява обещанието Си: „Ще излея Духа Си на всяка твар; и синовете ви, и дъщерите ви ще пророкуват, старците ви ще виждат сънища, юношите ви ще виждат видения. Също и на слугите, и на слугините ви ще изливам Духа Си“ (Йоил 2:28, 29).

Жените са способни за служение, защото и на тях, както и на мъжете Бог дава дарби с цел да ги използват за обща полза в църквата - „ А на всеки се дава проявление на Духа за обща полза“ (1 Кор. 12:7).

Жените са способни на служение по примера на Стария Завет. Те са способни за служение поради отношението на Исус към тях. Той отправи призив за ученичество към всичко хора - както към мъжете, така и към жените. Тези, които се отзоваха на този призив, Той ги нарича дъщери, сестри и майки в СВоето ново семейство.

Жените са способни на служение поради примера в ранната църква, където жените бяха активни като мъжете. Новият Завет ни дава доказателство, че доста голям брой жени в ранната църква са заемали същите роли като мъжете: пророкували са, обучавали са другите, работели са за разпространение на Евангелието, подкрепяли са финансово мисионери и църкви. Затова те са били изпълнени със силата на Святият Дух. Тези жени допринесоха много за разтежа на ранната църква. Фактът, че имената и дейностите им са записани в Новия Завет е свидетелство за важността на тяхното участие.

Жените са способни на служение поради това, че Библията го препоръчва. В Тит 2:3-5 ап. Павел пише: „По-старите жени да учат по-младите на обхода, на поведение, на морал, на трудолюбие“. Със своя опит духовно зрелите жени в църквата могат да бъдат много полезни духовни наставници на младите не само по възраст, но и на младите във вярата жени, с цел да ги водят към духовна зрялост и да ги подготвят за служение.

Това, че жените нямат духовен сан в църквата, не им пречи да бъдат пълноценни Божии служителки на Неговата нива.

В евангелските църкви в България числено жените са много повече от мъжете. Като цяло те са по-активни, по-отговорни, по-отзивчиви. Още в началото на създаването на Евангелизма в България жените не са се задоволявали само с общи църковни събрания и дейности, но са се групирали в свои църковни женски организации, които през годините са носили различни имена. Първата женска организация е създадена в Пловдив през 1880 г., наречена „Женски клуб“. Постепенно, почти във всички евангелски църкви се сформират женски и християнски дружества, които имат широка благотворителна и просветна дейност. На своите редовни събрания всяка седмица жените са разглеждали въпроси специфични за жената, но основната цел на тези дружества била да работят за духовното израстване на жените. С такава насоченост през лятото се провеждали и специални летни училища за жени. Днес също процента на жените в църквите ни е много голям. От една страна това е съществен потенциал, който може да се използва за служение, от друга страна, това са жени, които имат нужда да бъдат наставени в Божието Слово и обучени за служение. За тази цел ролята на жените в църквата е много важна.

В какви области една жена може да служи в църквата? - Бих казала: във всички - почистването на Божия храм и двора към него; жените могат да участват в администрацията; в организирането на някакво събитие или събрание; в управата на църквата; могат да бъдат учителки на деца и юноши в неделното училище; могат да водят библейски групи за изучаване на Божието Слово; да проявяват своите майчински качества, посещавайки болни, страдащи, самотни, възрастни, сираци, затворници.
Личният пример и личното свидетелство на жената християнка, изразени в споделяне на лични духовни опитности и вяра въздействат много силно върху другите.
Едно от най-значимите служения на жените (не изключвам мъжете, разбира се) е молитвата. Без молитва Божието Царство на земята не може да напредва.  Ненапразно казват, че молитвата движи ръката на Бога. Какво значително служение могат да имат жените в молитва за Божието дело на тази земя. Няма област и дейност в живота, която да не се нуждае от молитва. Зад всяка голяма евангелизация, зад всеки успешен проповедник стоят молещи се хора - за Муди, за Били Греъм и пр. Затова Библията казва: „Голяма сила има усърдната молитва на праведника“ (Яков 5:16).

КОгато застанем на колене, небето се отваря. Всяка жена може да има това служение неограничено - индивидуално или в молитвена група с други жени.

Жените могат да служат и като съветват други жени с разбити семейства, самотни майки, наскоро овдовели жени, жени, претърпели аборт и с какви ли не други проблеми. Споменахме за служението, което ап. Павел препоръчва в Тит 2:3-5. Това е специално служение, на което сме призвани - служението жени на жени. ТОва е неизчерпаемо служение във всички области на живота. Жените разбират жените, защото сродната женска душевност има значение. Тя им помага да вникнат в същността на проблема и да бъдат съпричастни. Ето защо когато жени споделят опитностите си, проблемите си или поучават в Божиите истини, ефектът е много добър.

Много добра форма за служение на жени са групите за изучаване на Божието Слово. В тях жените задълбочават своите познания за библейските истини, израстват духовно, насърчават се дна друга в изработването на христоподобен характер, подпомагат се в посвещение и освещение. В женските групи жените се чувстват по-свободни, по-искрени, по-спокойно и по-лесно споделят своите нужди и проблеми, защото жени много по-лесно споделят с жени.

Също така, когато предложим на някоя невярваща жена да посети нашите женски събрания, тя много по-лесно идва на тях, отколкото на общите църковни събрания.
Освен духовното израстване чрез библейското изучаване в групите, женските събрания са и място за опознаване, място за общуване, за насърчение, място за създаване на приятелства.

Днес църквата има огромна нужда от жени, които са богословски и библейски правилно обучени, за да обучават по-младите жени на Божието Слово, за да знаят Божиите стандарти за живот; да ги научат на библейските принципи и ценностна система, за да израстват във вяра, чистота и служение. да ги насърчат да употребяват дарбите си, за да служат с тях в семейството си, за да служат една на друга в църквата и в обществото.

В много църкви няма организирано женско служение. На много места дарбите, способностите и потенциалът на жените не се използват. Няма взаимодействие между възрастни и млади жени. Нека започнем с молитвени групи и групи за изучаване на Божието Слово. Това е основата, като постепенно ще разширяваме служението си.

Участието на жените в служението носи благословение на самите жени, защото то им помага да укрепват духовно.

Семейството също се благославя когато жената стане по-добра майка и съпруга. Много съпрузи ще бъдат насърчени от примера на съпругите си да се посветят повече на Господа. Църквата също се благославя от участието на надарените жени в нейния живот.

Както Джил Брискоу казва: „Когато Божиите мъже видят дарбите на Божиите жени и ги насърчават със своето благословение и авторитет, тогава Божията църква ще бъде благословена.“
(следва)
 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1474808
Постинги: 2475
Коментари: 24
Гласове: 1708
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930