Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2019 04:47 - СПОСОБНА ЛИ Е ЖЕНАТА ЗА СЛУЖЕНИЕ?
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 181 Коментари: 0 Гласове:
1



 Из „Жената в светлината на Библията“
Автор: Цвете Куличева

Първото нещо, което прави жената способна за служение, е това, че Бог я сътвори с еднакво същество, както и мъжа - по Божий образ. Подобието се изразява в това, че жената, както и мъжът има интелект, емоционалност и свободна воля. Това не само прави жената равножтойна на мъжа, но и способна на служение. Затова в Едем двамата трябваше да споделят всичко по равно - благословението, успарвлението, подчинението на Божиите заповеди, общението с Бога и възпроизвеждането.


Второто, което прави жената способна за служение, е изкуплението. Исус умря на кръста за всеки човек - и за мъжа, и за жената. Затова жената се спасява по същия начин, както се спасява мъжът. Защото за нея Бог плати същата цена, както и за мъжа. Това е един вид реабилитация на първия грях.


Третото, което прави жената способна за служение, е това, че тя получава Святия Дух като Мъжа.


Четвърто - и на нея Бог дава дарби и способности, които видяхме Той да използва и в Стария, и в Новия Завет. Видяхме, че жените не стояха настрани от обществения живот на Израил. Те взимаха активно участие не само като съпруги и майки. Наравно с мъжете те участваха в направата на Скинията. Жените наравно с мъжете вземаха участие в публичните поклонения на Бога. Участваха и в обществения живот на Израил - Олда, дебора, Естир и пр.

Пето
- Исус не правеше разлика между мъжете и жените. Той не само ги лекуваше, но и поучаваше. Той прие тяхното служение да се грижат за Него и учениците Му. След възкресението Исус се яви първо на жените и ги направи първите благовестителки, като им заръча да отидат и да кажат, че Той възкръсна и е жив.

Шесто
- жените са част от тялото Христово - Църквата. Църквата Христова се състои от грешници, които са умити в кръвта на Христа; от мъже и жени, които са приели Господ Исус Христос за свой личен Спасител и са Му позволили Той да управлява и ръководи живота им. Всички християни се радват на привилегията да бъдат Божии чада. Всички искрено вярващи в Исус Христос независимост от тяхната народност, социално положение и пол, стават Божии чада - синове и дъщери. За всички тях Бог плати еднаква цена. В Неговите очи всички те имат еднаква стойност. А апостол Павел много добре изразява това така: „Няма вече юдеин, нито грък, няма роб, нито свободен, няма мъж, нито жена, защото вие всички сте едно в Христа“ (Гал. 3:28). В Едем Бог създаде мъжа и жената като две равни, равностойни половинки. В Христа Исуса и мъжът, и жената също са равностойни: „Защото вие всички сте едно в Исус Христос.“

Седем - Бог дава на жените различни духовни дарби и способности. В 1 Кор. 12 глава ап. Павел разглежда църквата Христова като едно тяло, което се състои от много части. Тези части сме ние, които сме приели Исус Христос за свой Спасител и Господ. И всеки един от нас - независимо мъж или жена, като част на това тяло, на този жив организъм, има различни функции: „На всеки се дава проявление на Духа за обща полза“ (1 Кор. 12:7). Апостолът изрежда: „На един се дава чрез Духа да говори с мъдрост, а на друг да говори със знание чрез Духа, а на друг - вяра чрез същия Дух ... Защото ние всички се кръстихме в един Дух, за да съставляваме едно тяло, и всички с един Дух се напоихме“ (1 Кор. 12:8, 9, 13).

Ние жените, като части на Църквата Христова заедно с мъжете получаваме Святия Дух и дарби, и способности от Този Дух също за обща полза. С други думи - получаваме ги, за да служим с тях в църквата. Както се изразява ап. Павел: „За делото на служението, за изграждането на Христовото тяло“ (Ефес. 4:12). Ние видяхме, че в ранната църква Бог е давал духовни дарби на много жени и те са ги използвали пълноценно в самата църква за нейното усъвършенстване, но също така и да довеждат езични при Христа. И днес Бог очаква от нас жените да използваме своите дарби и способности в Неговото Тяло - Църквата Христова.

Когато говорим за способността на жените да служат, нямам предвид ръкополагането им в пастирски сан. За това ще говорим на друго място.





Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1465849
Постинги: 2457
Коментари: 24
Гласове: 1704
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930