Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2019 02:32 - ЖЕНАТА В СВЕТЛИНАТА НА БИБЛИЯТА
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 318 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Автор: ЦВЕТЕ КУЛИЧЕВА
 Посвещавам тази книга на самоотвержените жени от програмата „жени служат на жени“ от курса Entrust (бивше BEEI) - международна мрежа за задочно библейско обучение. За тяхната любов и всеотдайност, за посвещението, с което ни обучаваха. За жертвите, които правеха, като оставяха семействата си и търпяха неудобството често да пътуват, някои от тях през океан.

Благодарим им за това, че не само ни предоха знания, но че те бяха пример за нас в обхода, във взаимоотношения, пример на скромност и смирение.

Не само тези, които преминахме през вашето обучение, но и тези, които след това бяха обучени от вашите „ученички“, ви благодарим. Бог изобилно благослови труда ви в България. Пожелаваме Бог да благослови личния ви живот, вашите семейства и наследници.

С благодарност и любов:
Цвете Куличева
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Цвете Куличева е родена на 12.06.1936 г. в с. Коматево, днес квартал на град Пловдив. Израства в семейство на вярващи. Баща й е бил проповедник, а брат й - пастир. Заради вярата дядо й, от страна на баща й, е бил уволнен от държавна работа със забрана за цялата Пловдивска област. Брат й е изключен от университета и изпратен в концлагер Белене за две години и четери месеца. На нея не са й позволили да следва висше образование. Но въпреки всички трудности Цвете успява да завърши Института за медицински сестри в гр. София и дълги години да упражнява професията си с християнско милосърдие и отдаденост.

Бог свързва живота й с пастор Христо Куличев, който в трудните временаа след пастирския процес през 1949 г. обикаля църквите в страната, за да проповядва Божието Слово. Цвете присъства на негови проповеди в коматевската църква и е пленена от ораторското му умение и чудния плам в очите му - завладяващ и покоряващ. И това е началото на един дълъг и пълноценен семеен живот, изпълнен с радост и мъка, трудности, лишения, борба за отстояване принципите на Христовата вяра и утвърждаване на силата на семейството, благословено от Бога. Двамата имат син и дъщеря - Стефан и Небесна, четерима внуци и две правнучета.

Животът изпраща на Цвете Куличева много изпитания. Като съпруга на пастир Куличев тя е винаги до него. Не я плашат нито обиските в дома им от служителите на ДС, нито арестите и интернирането на съпруга й в затънтеното село Ножарево. Тя е като стожер на семейството си и нито за миг не губи вяра в Бог и в Неговите справедливи решения. Репресиите не са повлияли на нейната твърдост и отстояване на вярата. Тя изпраща в затвора мъжа си с думите: „Не мисли за нас. Гледай ти да останеш верен.“

Цвете п-р Куличева е част от живота на българския евангелизъм. В продължение на 23 години води рубриката „За вас, жени“ във вестник „Зорница“. Завършва курса „Жени служат на жени“ към международната мрежа за библейско обучение Entrust (бивше BEEI) и неуморно работи за духовното просвещение на сестрите от Първа Евангелска църква гр. София, което се превръща в нейна земна мисия и до ден днешен.


––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
ПРЕДГОВОР

Никога през живота си не съм мислела, нито желала да напиша книга. Дори не съм предполагала, че ще работя с жени, че ще взема участие в обучението на жени, но нуждата от това е причината да се появи тази книга. Надявам се, че тя ще послужи за духовно насърчаване на жените, които я прочетат и ще ги стимулира за по-голямо посвещение.

С промяната през 1989 г. в България настъпи голямо духовно съживление. Църквите ни се напълниха с много повярвали хора. Повечето от тях бяха жени много, от които не знаеха нищо за Бога, за Божието Слово. Отвори се голямо поле за работа. Създадоха се различни библейски групи за изучаване на Божието Слово. Провеждаха се разнообразни събирания и конференции за жени със същата цел. Благодарение на подготовката, която имах от курса „Жени служат на жени“, започнах активно да работя с жени.

Възстанови се издаването на евангелския вестник „Зорница“ и бе уместно в него да има рубрика за жени. Много хора ме съветваха това, което пиша във в. „Зорница“, и това, което съм изнасяла на различни женски събрания, да го събера и публикувам в книга. Аз не се наемах, защото мислех, че то си е изиграло своята роля. Но в началото на 2016 г. в своето новогодишно пожелание един брат не за първи път ме умоляваше да събера  в книга това, което съм написала досега. Каза, че има много жени, които се събират по къщите, и този специфичен материал ще им бъде полезен. Дори предварително поръча една голяма бройка книги за съюза им.

Тогава усетих, че наистина е дошло времето да събера част от написаното на едно място и то да бъде издадено. Така се роди идеята за тази книга.

Повечето неща съм ги писала благодарение на подготовката, която получих в курса „Жени служат на жени“, и така, както Бог ме е вдъхновявал. Но в началото, когато пишех по темата за жената в светлината на Библията, ползвах книгата на Вики Краф - „Жени наставници на жени“, и записките от доклад на Грейси Неделчева от една конференция на „Жени служат на жени“, за което им благодаря. За втората част - „Библейски образи на жени“, използвах неотпечатан превод на книгата Her Name is Woman на  Gien Karssen.

В 1 Книга на Царете 3:1 четем: „В ония дни, когато детето Самуил слугуваше на Господа пред Илия, Слово от Господа бе рядкост и нямаше явно видение.“

Аз израснах в такова време, когато в България „Слово на Господа бе рядкост“, писаното Божие Слово - Библията и Новият завет, нямаше откъде да се вземат. Който имаше останали от родители и дядовци, четеше Божието Слово. Постепенно вярващи братя и сестри от чужбина тайно, нелегално, с голям риск донасяха малки количества от Библията и Новия Завет, както и някоя книжка с духовно съдържание. Голяма бе нуждата в църквите ни от хора със специално духовно образование, защото през цялото време на комунистическия режим такова бе забранено в България. А за подготвени жени, които да работят с жени, изобщо не можеше и да се мисли. Но Бог винаги промисля за Своите чада. Той вложил в сърцата на група жени от международната мрежа за задочно библейско обучение BEEI още преди промяната в България, да дойдат и тайно да ни обучават по къщите. Нямаше учебници и записвахме всичко на ръка. Това обучение нид аде много. Освен знания, то ни научи ние сами да изследваме Словото. То ни даде умения, направи ни способни да предадем това, което сме научили, на други жени.

Първо започнахме ние да водим групи от жени за изучаване на Библията. След това дойде промяната. Тогава 5 от нас, които вече бяхме минали първия нелегален курс, заедно с нашите преподавателки направихме курс за обучение на жени от няколко деноминации от различни градове в България.  Вече имахме учебници! И така след 3 годии бяха обучени 40 жени. Много от тях се включиха в нови курсове, в които те да обучават жени в различни краища от страната. И така едно обучение на няколко жени се разрастна и когато празнувахме 10-годишен юбилей на обучението „Жени служат на жени“ в България, вече имаше около 500 жени, които го бяха преминали. На някои места част от това обучение продължава и сега.

Благодаря и на по-малкия ми внук - Христо, че набра материала на компютър, и на Милена Темкова, че направи редакцията. Най-вече благодарим на Бога, че даде тази възможност.

Аз нямам претенции това да е художествено произведение или да е някакъв богословски труд. Това е едно изследване на Библията, което съм направила възможно най-задълбочено според моите възможности. Изследване за това, как Бог гледа на жената, за нейното място и роля в дома, в църквата и обществото, за нашите отговорности като жени-християнски, защото жените сме половината от човечеството на земята, а в църквите сме много по-голям процент.

Надявам се тази книга да бъде полезна на всички жени, които я прочетат, и с по-голямо посвещение да служат с дарбите и способностите си. Също така да бъде полезна и някои мъже да променят отношението си и да погледнат на жената с очите на Библията.

От авторката
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––   ПЪРВА ЧАСТ

ПЪРВОНАЧАЛНИЯТ ПЛАН НА БОГА ЗА ЖЕНАТА

1. ЗАЩО БОГ СЪЗДАДЕ ЖЕНАТА - ЦЕЛ И ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

В различните епохи отношението на хората към жената е било различно. Тя е била тъпкана, презирана, унижавана, без права, гледало се на нея като нещо второстепенно. Но винаги когато жената е отивала при Бога, тя е намирала своето истинско място в живота.

Някои нехристияни отправят упрек към християнството, че не зачита жените, че ги поставя в унизително положение на подчинение, без права. И в църквите има хора, които неправилно тълкуват някои стихове в Библията и стигат до крайното разбиране, че жената трябва да мълчи в църквата.

Ако внимателно вникнем в Божието Слово, ще видим, че Бог гледа на мъжа и на жената като на равни Божии чада. Нещо повече - само християнството отрежда истинско, достойно място на жената, пълна свобода и независимост.

Ще започнем нашето разглеждане на жената в светлината на Библията от началото: от това защо Бог създаде жената, какъв беше Неговия първоначален план, с каква цел и предназначение бе създадена тя.

В Едем Бог постави Адам при идеални условия. В една екологично чиста среда, задоволен от всички блага, и най-важното - Бог идваше и разговаряше с него. Но Сам Бог определи състоянието му като не съвсем добро: „Не е добре за човека да бъде сам.“ (Битие 2:18).

Какво му липсваше? - „помощник, подходящ за човека, не се намери“ (Битие 2:20). Адам бе самотен, нямаше някой, подобен на него, с когото да общува. Затова Бог задоволи тази нужда на Адам, като създаде Ева. Тя бе едно създание като него, но все пак удивително различно.

Защо Ева бе подходяща за Адам, как и с какво?
Ева беше напълно подходяща, защото бе създадена по Божия образ, такъв, какъвто имаше Адам! „И Бог създаде човека по Своя образ, по Божий образ го създаде: мъжки и женски пол ги създаде“ (Битие 1:27). С други думи, човекът не е нито само мъжът, нито само жената. Те, поотделно, са половинки (пол) на едно цяло - човека, при това равностойни, защото и двамата носят божествената частица, която ги прави безсмъртни. Добра илюстрация е секретното копче - то се състои от мъжка и женска половинка. Поотделно те не са копче, а само части от копчето - мъжка и женска, но когато ги закопчеем, те стават копче, което изпълнява своята функция.

Библията ни казва, че само човекът бе създаден по Божий образ.

Какво значи по Божий образ? - Това значи, че човекът е личност с интелект, чувства, проява на свободна воля и дух. Личност, способна да общува с другите. Да общува и с Бога, Който идваше в Едем и разговаряше с тях. Ева бе подходящ помощник за Адам, защото като него бе еднаква физически, интелектуално, емоционално и духовно.

С каква цел Бог създаде Ева? - Първата цел, с която Бог създаде Ева, е да разреши основния проблем на човека - САМОТАТА, да задоволи нуждата му от общение, от другар.

Много пъти съм се питала защо Бог създаде Адам сам? Нима Бог, Който е Всезнаещ, не знаеше или не можеше да предвиди, че не е достатъчно да сътвори само Адам без Ева? Че това не е добре за Адам. Че както от всеки вид са необходими по две животни - мъжко и женско, така и при човека са необходими двама - мъж и жена. Нима когато Бог твореше, не знаеше това,  а едва после разбра, че „не е добре за човека да бъде сам“?

Аз мисля, че Бог имаше Свой план. Той умишлено забави да създаде жената, така както много пъти за различни неща е правил. Например Исус умишлено се забави да отиде и изцери Лазар и той умря. Защо? - За да го възкреси, с което да се прослави.
Така и в Едем Бог чакаше Адам да осъзнае нуждата от Ева, за да може да я цени.

Може би това бе първият урок, който Бог даде на човека. Да го научи на търпение и доверие в Бога. Да разбере, че Бог промисля за нашите нужди на своето време.
Бог приведе пред Адам цялото творение и той даде имена на всичко. Адам е наблюдавал, че всяко животно има своя половинка и може би се е надявал да открие такава и за себе си, но „подходящ помощник за човека не се намери“ (Битие 2:20). И когато Адам се убеди, че наистина се нуждае от другар, Бог направи Ева и я приведе при него. Той изрази удоволствието си с думите: „Тази вече е кост от костта ми и плът от плътта ми; тя ще се нарече жена“ (Битие 2:23).

С тези думи той изрази разбирането си какво представлява тя - нейната същност и значение за него. С други думи - „най-после имам някой като мене, който да ми подхожда. Най-после намерих един, който да ме допълва и помага, да запълни моята самота, който ще ми бъде скъп като собственото ми тяло. Тя съвършено подхожда за мене. Тя е всичко, от което се нуждая.“

Първата цел, с която Бог създаде жената, бе Той да задоволи нуждата на човека от общение, от другар.

Втората цел, с която Бог създаде жената, бе Той да задоволи нуждата на Адам от подходящ помощник.
„Не е добре за човека да бъде сам, ще му направя подходящ помощник“ (Битие 2:18).

Какво значи подходящ помощник? - „Подходящ“ означава: „съответстващ му, отговарящ му, подобен на него, способен да откликне на нуждите му, но не по-нисш, а равностоен, еднакъв с него.“

Бог сътвори жената, за да допълва съвършено мъжа - физически, интелектуално, емоционално. Затова в Едем Бог възложи и на двамата общи отговорности - „Обладайте земята и владейте над морските риби, над въздушните птици и над всяко живо същество, което се движи по земята“ (Битие 1:28). С други думи - работете, и управлявайте.

„И Бог взе човека и го засели в Едемската градина, за да я обработва и пази“ (Битие 2:15). В труда на човека Бог включи и опазването на природата.

Колко много сме се отклонили от предназначението, за което сме създадени!

Третата цел, с която Бог създате жената, бе човечеството да се размножава. „Бог ги благослови. И рече им Бог: Плодете се и размножавайте се. Напълнете земята и я обладайте“ (Битие 1:28). Жената е не само подходящ помощник и в това. Тя е пълноценна половинка, защото естествено единият сам не може да изпълни тази задача.

Това е Божието императивно благословение и заповед. Чрез нейното изпълнение ние ставаме съработници на Бога. Това е частица от Божествената творческа мощ, вложена у нас.

Бог е Творец! И като Негово подобие човекът създава и твори, затова намира удоволствие в труда. Но възпроизводството на човечеството е най-висшата форма на творчество, дадена на човека.

Размножааването е един от аспектите на създаването на една плът. Затова Бог е направил зачатието да бъде приятно и да не се чувства като задължение. Майчинството и бащинството са много силни чувства, защото са заложени в нашето естество от Бога.

Много бях изненадана, когато научих за секти, които проповядват да не се раждат деца, дори съпрузите се кастрират - нещо в пълно противоречие с Божия план за брака. Колко много хора са се отдалечили от първоначалното си предназначение, от целта на Бога за брака! 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1470452
Постинги: 2465
Коментари: 24
Гласове: 1707
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930