Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2017 05:01 - БОЖИЕТО ВСЕОРЪЖИЕ ЗА НАС в Ефесяни 6:14-18
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 570 Коментари: 0 Гласове:
0



  1. ПОЯСА НА ИСТИНАТА                 image

В библейски времена, мъжете обикновено носели широка дреха, падаща под коленете. Преди да започнели каквито и да били активни действия, те събирали долната част на дрехата над коленете и я подпъхвали под пояса около кръста. Спомнете си фразата, която се появява няколко пъти в Библията:
“Нека бъдат чреслата ви препасани.“ Точно по същия начин, вие трябва да вдигнете и отстраните всичко, което може да ви попречи свободно да следвате Исус. „Пояса“, който ще ви помогне да го направите е истината. Вие трябва да бъдете искрени и открити напълно, изоставяйки настрана всички форми на неискреност и лицемерие. Вие трябва да обичате истината и тя трябва да бъде „вързана“ като пояс около кръста ви. Защото, когато се появят препятствия по пътя ви, вие ще можете да ги прескочите, като използвате „пояса“ на истината, който ще ви помогне да ги преодолеете. Вие трябва да обичате истината! В момента, в който проявите раздвоение или двуличие в живота си, вие сте дали на Сатана вратичка, от която може да ви нападне. Също така, трябва да помните за „духовното око“ и за раздвоената воля. Духовното око е нашия мироглед, който ако не е здрав, ще бъдем нестабилни във всичко, което правим. Трябва да внимаваме и за раздвоената воля, защото не можем да се раздвояваме в лоялността си. Исус ни е казал, че не може да се служи на двама господари. Единственото решение на проблема с раздвоението ни е цялост и честност. Ние трябва да бъдем искрени и честни, защото ако нямаме вярност в сърцата си, Бог не може да ни използва.

2. БРОНЯТА НА ПРАВДАТА
                          image

Бронята защитава най-уязвимото и важно място- сърцето. Праведността не е просто интелектуално съгласие с учението, сърцето, а не главата вярва в праведността. (Римляни 10:10) Спасителната вяра в сърцето трансформира
живота на греха в живота на правдата - не правдата, която идва като
резултат от следване на религиозни правила, но от Христос, Който живее в сърцето ни, от силата на Неговия живот в нас.
„Праведните са смели като млад лъв.“- (Притчи 28:1) С времето, истинската праведност се превръща в смелост, подкрепена с доверие.
Стана е лъжец и обвинител, той измъчва умовете ни, напомня ни минали
грешки и грехове. Когато започнем да мислим върху тези неща, забравяме за прошката, която сме получили и се чувстваме недостойни. Нашата правда е чрез вяра в исус Христос, но след като сме обявени за праведни, ние
трябва да демонстрираме тази праведност в ежедневието ни.
Важно е да правим разлика между обвиненията на Сатана и Божието изобличение. Сатанинското обвинение води към депресия и безнадеждност, но когато Бог изобличава, ние можем да погледнем напред и да се изпълним с надежда. Ние вървим не чрез виждане, а чрез вяра. Носим бронения нагръдник на правдата и без значение какви са обстоятелствата, Бог няма да ни забрави.
Ако помним Онзи, Който е на наша страна и носим бронения нагръдник на правдата, изпитанията не могата да ни съкрушат.

3. ОБУВКИТЕ НА ГОТОВНОСТТА ЗА БЛАГОВЕСТИЕТО НА МИРА.
                 image

Обувките ви дават възможност да се движите свободно. По всяко време и на всяко място, вие трябва да бъдете готови да споделите благата вест с тези, които Бог ще постави на пътя ви. В този свят на раздор и напрежение, вие трябва да бъдете съд на Божия мир!
Какво точно е благовестието, за което говори апостол Павел?
В 1 Коринтяни 15 глава, той казва:“Защото ви предадох преди всичко това,
което и аз приех- че Христос умря за греховетени според Писанията, че беше погребан, че беше възкресен на третия ден според Писанията,
и че се яви на Кифа, после на дванадесетте.“

Смъртта, погребението и възкресението на Христос и спасението, което Той ни предлага, е благовестието на мира, на което стоим твърдо.
Християнина се нуждае от стабилна основа, която има, като стои на благовестието на мира, за да бъде стабилен, когато воюва срещу Стана.
В Римляни 5:1,2 научаваме, че можем да стоим в мир с Бога, защото сме оправдани чрез вяра.
Обувките на благовестието на мира ни дават стабилност- едно здраво,
укрепено разбиране на Божието Слово ни дава стабилност, така че вярата ни да
бъде непоклатима. Също така ни дават и равновесие- когато вярата ни почива твърдо на всички истини в Евангелието, ще имаме равновесие и стабилност в живота си. Дяволът не може да поклати един християнин, чиято вяра
почива на цялото Божие Слово.
Друго, което ни дават тези обувки, е подвижност. Обувките, които носим
не са предвидени за стоене. Носим ги, не само за да отстояваме територията си, но за да стъпваме здраво и да бъдем подвижни, когато трябва да отвръщаме на атаките на врага. Да си подвижен означава, да променяш нещата.
Нежеланието за промени от страна на много християни пречи на Бжието дело най-много. Това не значи, че трябва да сменим обувките си, ние
никога не трябва да променяме Евангелието, но понякога е нужно да променим тактиката и подхода си, когато споделяме благата вест.
Когато стоим твърдо на благовестието на мира, Бог не само ни дава стабилност, подвижност и равновесие, но Той ни дава възможности за служение. Ако носим обувките на мира постоянно, ще бъдем готови, когато се появи възможност за благовестване.

4. ЩИТА НА ВЯРАТА.                       

Щита е бил достатъчно голям, за да защити цялото тяло на войника, но той е бил полезен само тогава, когато войника е знаел как да го използва.
Вие също трябва да се научите да използвате вярата си като щит за вас от огнените стрели на Сатана. Помнете- щита не само ще ги отблъсква, но ще ги угасява!
Апостол Павел говори за една практическа вяра за всеки ден, която казва:
“Няма да разчитам на себе си или да взема решение въз основа на личния ми опит и знания, вместо това ще се доверя на Бога да ми даде победа днес.“
Ние можем да бъдем обстрелвани с различни огнени стрели-като страх, съмнение, лоши думи като критика и клевета, объркване и т. н. Можем да разпознаем огнените стрели на Лукавия от вътрешните изкушения на собствената си природа, защото те удрят изведнъж, а огънят се простира бързо. Когато умовете ни изведнъж се изпълнят със страхове, съмнения или други, трябва веднага да помолим Бог да разпръсне тези мисли от умовете ни, като използваме щита на вярата, вярата в личността на Бога и в Неговите обещания. Също и в Неговия промисъл.
Вярата е от върховно значение, другите части на всеоръжието не биха функционирали правилно без вярата. Когато сложиш пояса на истината, ти полагаш вярата си в истинния Бог. Когато сложиш бронения нагръдник на правдата, показваш, че имаш вяра в Бога като свят, праведен и справедлив. Когато си сложиш обувките на мира, имаш вяра в Евангелието.
Шлемът на спасението, мечът на Духа и молитвата са зависими от вярата!

5. ШЛЕМЪТ НА СПАСЕНИЕТО.
 

Шлемът предпазва главата, тоест, умът. Сатана насочва най-много атаки
срещу вашият ум. Шлема е наречен „надеждата за спасение“ в 1 Солунци 5:8.
Това не е просто приемане на желаното за действително (положително мислене), но е отношение на постоянен оптимизъм, твърдо основан на истината в Божието Слово.
За да израстваме духовно, и за да имаме победа в християнския си живот, умовете ни трябва да бъдат променени и просветлени, трябва да имаме ум Христов. Един войник с раздвоен ум никога не може да спечели битката, защото „колебливият ум е непостоянен във всичките си пътища.“ Нужна ни е умствена нагласа за победа. Умът ни е оръжие в битката, трябва да се въоражим със същото отношение към греха и страданието, което има Исус.
Господ не ни е дал раздвоен ум.Той ни е дал ясна цел в живота-
да прославяме Бога и да вършим Неговата воля.
Шлемът на спасението ни предпазва не само от раздвоен ум, но и от заблуди. Сатана може да раздвои умовете ни и да ни заблуди, ако свалим шлема си на спасението дори за минута. Ако познаваме Божието Слово и знаем истината, ние няма да ставаме толкова лесна жертва на лъжите на Сатана. Трябва да преценяваме всичко чрез Божието Слово. и никога не трябва да се съмняваме относно него, защото ако умът ни непрекъснато се съмнява, няма да можем да се облегнем на Божиите обещания. Ако не се облегнем на Божиите обещания, не можем да изпитаме Божията сила, не можем да участваме в Неговата победа и Сатана ще тържествува за нашето поражение. Затова винаги трябва да носим шлема на спасението.
Когато имаме ума на Господ Исус Христос, обновения ум, един ден ще имаме привилегията да сменим шлема си с венец.

6. МЕЧЪТ НА ДУХА.
                   image

Мечът на Духа е Божието слово (рема). Преди всичко, „рема“ означава изречено слово. Библията върху вашата етажерка няма да ви защити. Божието слово става меч, когато вие го произнасяте с вяра. Спомнете си как Исус използва този меч против Сатана, като отговори на всяко изкушение с думи от Писанието:“Писано е...“ Мечът ни го дава Самият Святи Дух, но да го вземем-това е наша отговорност. Когато вие го направите, Духът ви дава свръхестествена сила, за да го използвате. Има нещо обаче, което трябва да знаем: Сатана вижда дали изговореното Божие слово от устата ни, е живот в самите нас-дали наистина го живеем.
Трябва да внимаваме да не отделяме меча от Святия Божи Дух и трябва да разчитаме на Духа, когато използваме Божието Слово.
За разлика от един меч, който е безсилен без ръката на войника, Словото съдържа собствена сила. То е духовна сила, която „пронизва дори до разделяне душата от духа.“ Да можеш да цитираш Словото не е достатъчно, ти трябва да Му се подчиняваш-трябва да го живееш.
Също така, ние не можем да отделим мечът на Духа от останалото всеоръжие.

7. МОЛИТВАТА.
                         image

С меча в ръката си, вие сте ограничени до нейната дължина, но когато приложите и „молитва в Духа, по всяко време и с всякаква молитва и молба“- това са вашите „междуконтинентални балистични ракети“. С тази молитва, вие можете да ударите Сатанинската сила, където и да е тя. Но за тази цел, как да използвате такова могъщо оръжие, се изисква дисциплина и зрялост, трябва да сте неуморни и постоянни.
Ние не трябва да отделяме Словото от Святия Дух, нито от останалата част на всеоръжието. Не можем да отделяме меча на Духа от молитвата.
Божието Слово ни просветлява, молитвата ни дава сили. Божието Слово разкрива Божията воля, молитвата ни помага да изпълняваме тази воля. Не можем да очакваме изпълнение на молитвите си, ако не се молим по Божията воля, а знаем каква е Божията воля, защото Бог ни я е разкрил в Словото Си.
Също така, молитвата е свързана и с хвалението, Божието Слово и хвалението вървят заедно, също като Божието Слово и молитвата. Но хвалението ни трябва да назидава, а не да ни развлича.
Молитвата, означава победа, тя е сила зад всеоръжието на християнина. Нейната роля във всеоръжието е тройна.Първо- молитвата е средство чрез което обличаме всеоръжието си. Второ- молитвата е средството, чрез което си слагамедуховната защита и тя е силата, която задейства тази защита.
Молитвата ни дава сила да вървим, когато сме обули обувките на благовестието на мира. Също така, когато се молим, вярата ни нараства. Чрез молитвата ние задействаме нашите оръжия. Трето-молитвата не само ни дава сила да сложим въоръжението, но и го поддържа, чрез нея, ние можем да помогнем на цялата Христова армия във войната.
Нито една битка не е толкова лесна, че да можем да победим в нея без молитва! Само Святият Дух може да ни даде победа, а силата на Духа се предава само чрез молитва! Святия дух не само ни дава сила за битката, но той ни помага да се молим по волята на Господа. Но молитвите ни
винаги трябва да бъдат искрени и от сърце! Без молитва духовното ни
всеоръжие ще бъде от малка полза за нас.
Нека се научим да обличаме и ползваме цялото Божие всеоръжие, защото ние сме на война в този свят!



Превод: Светлина за теб

https://www.google.com.mx/search?q=photo+of+the+helmet+of+salvation&client=firefox-b-ab&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjr3-mW8cDTAhVCh1QKHaDmBGYQsAQIIQ&biw=1252&bih=604#tbm=isch&q=photo+of+the+prayer



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1474116
Постинги: 2474
Коментари: 24
Гласове: 1708
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930