Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2016 19:00 - ЗАЩО СЪМ ХРИСТИЯНИН 2 част
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 619 Коментари: 0 Гласове:
0



 Що е християнство?

Християнин съм, защото не мога да отмина християнството, тази съкровищница на най-скъпи духовни бисери.

Като учение и духовно движение то води началото си от личността на Господа Исуса Христа. С Него започва нашата нова ера и летоброенето ни.

Първите християни, последователи, ученици на Христос, нямали подкрепата на държавата. Не се радвали на съчувствието нито на тогавашните философи, нито на представителите на науката и изкуството. Нещо повече, посрещали ги крайно враждебно. Усещали ги като чужд, нежелан елемент. И започнали огнени преследвания. Никоя групировка в историята не е минала през такива дълбоки реки от собствена кръв, не е дала толкова свидни жертви. Но въпреки всичко християнството причини коренен обрат в мисълта и начина на живот сред тогавашния свят.

Твърде изгоден за ранното християнство бил фактът, че Римската държава била тогава с най-голяма територия. От Англия до Ефрат, цялото Средиземно море, голяма част от Европа, Балканският полуостров, всичко било римско. И сега тези охулени християни проникнали сред народните маси, спечелили ги и ги променили. Подобно нещо е без прецедент в световната история. Християнството доказа, че вярата мести планини. И то въпреки омразата на властта, въпреки мечешките услуги на някои негови симпатизанти, въпреки огнения фанатизъм на безбройните врагове, въпреки престъпленията на църковните водачи. Един учен обяснява: ”Християнството е наковалня, о която се разбиват много чукове”.

Големият руски писател Толстой ми помага: ”Човешката душа по природа е християнска. Християнството се възприема от хората винаги като нещо забравено, за което изведнъж са се сетили. Християнството издига човека на такава висота, от която му се открива радостния свят подчинен на разумния закон. Чувството, което изпитва човек, узнаващ истината за християнството, прилича на онова, което би изпитал затворника, изведен нашироко след дългия мрак на килията”.

Християнството е единственият правилен начин на общение между Бога и човека. То е учение, мироглед и живот, но неделимо свързани помежду си. Тогава те са всичко. Разделете ги и вие нямате нищо. Безпристрастните наблюдатели се смущават от разцеплението сред християните. На какво се дължи то? На обстоятелството, че християнството дава пълна свобода на мислите и действията на хората. Всеки може да вярва, както намери за добре и да разпространява убежденията си.


До 1789 г. във Франция нямало политически партии. Начело бил кралят с неограничена власт. Той можел да каже: ”Държавата - това съм аз”. Съществувало само едно мнение: на краля. Но той бил свален и вече всеки можел да изрази мнението си. Образували се партии с различни виждания.

Различните течения в християнството са след-ствие от свободата, с която разполагаме. По духовните въпроси могат да съществуват различни схващания. Все пак изворът е един и същ, крайната цел е една. Това обединява християните във всемирен християнски съвет с център Женева. Там се обединяват православните и евангелските църкви. Католическите присъстват като наблюдатели. Съветът носи името “екуменски”.

Може би сте чували един необмислен укор: ”Християнството съществува вече две хилядолетия. И какво е сторило?” С това неговите отрицатели искат да оправдаят своята резервираност и главно любовта си към греха. Ето нашият отговор: ”Ще отхвърлим християнството, но с какво ще го заменим?” Дайте ни нещо по-съвършено! Много опити са правени в тази насока. И какъв е резултатът? Освен това нека припомним, че християнството не се натрапва. Имало е епохи, когато някой мироглед се е натрапвал и горко на този, който не го приеме. Такива времена са черни страници в историята.

Християнството е лек. Човечеството винаги е боледувало. Лекарят предписва лекарства на болния. Той може да приеме лекарствата, може и да не ги приеме. Тогава болестта си остава. Може ли в такъв слу-чай пациентът да укорява лекаря в некадърност?

Ето, такива са неразумните критици на християнството. В същият дух можем да продължим с нашите укори: ето повече от четири хилядолетия човечеството има наука, изкуство, философия. Защо да се харчат пари за образование? Защо ни е все още училище?

Ние се раждаме невежи. Трябва да се учим. По природа сме зли. Трябва да се облагородим. Затова е нужно да има училища, а също и църкви.




Тагове:   Бог,   Исус Христос,   Ефрат,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1445746
Постинги: 2442
Коментари: 24
Гласове: 1695
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031