Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2019 10:32 - Украйна: периода на полуживота
Автор: nikolahris Категория: Политика   
Прочетен: 478 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На 24 август Украйна отбеляза двадесет и осмата годишнина от своята независиост. Дори като част от СССР тази република беше пълна с етнически противоречия. Западните региони винаги са гравитирали повече към Европа и са реагирали много негативно на източните си съседи. След като получи независимост, това разцепление само се засили, като властите традиционно мислеха за европейска интеграция, се опитаха да игнорират проблема и в резултат това доведе до руската окупация на Крим и до войната на изток от страната.

Новото правителство в лицето на шоумена Владимир Зеленски и неговото обкръжение стигнаха до извода, че купата на електоралните везни има тенденция към помирение и национално единство. Украинците са уморени от войната и свързаните с това икономически и социални трудности. Следователно процесът на преговори, който беше прекъснат при предишния президент Петро Порошенко, се възобнови и дори бяха постигнати определени резултати. По-специално, страните в конфликта успяха да постигнат споразумения за размяна на затворници и да създават предпоставките за по-нататъшни преговори. Обаче такива мирни инициативи на украинското ръководство не бяха харесвани на всички. Определени сили веднага нарекоха преговорния процес за предаване, в столицата започнаха митинги на радикали, а в най-западния регион на Украйна, Лвов, дори започнаха да говорят за отделяне от Украйна.

image

"НИЕ:

-не признаваме преговорите с агресора;

-считаме властта, която правя уступки на окупантите, нелигитимна;

-запазваме си правото да унищожаваме нашественици и предатели с оръжие;

-обявяваме Лвов за столица на ЗУНР и създаваме независими държавни институции!"

Подобни призиви на фона на протестите се появиха в град Лвов.

Заслужава да се отбележи, че в началото на 20 век наистина съществуваше такава държава като Западноукраинската република. Не продължи долго и няколко месеца след появата си беше окупирана от Полша.

Много съмнително е, че активистите от Лвов ще усспеят в своите планове, но появата на нова "гореща точка" на картата на Европа е напълно възможна. Киев често гледаше на дейността на националистите през пръстите, но това не е така. Все още не е известно какви настроения преобладават в тази област, но украинските власти няма да допуснат отделянето на още един регион, дори ако трябва да се използва сила за това.


Тагове:   украйна,   лвов,   сепаратисти,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikolahris
Категория: Политика
Прочетен: 9517
Постинги: 4
Коментари: 1
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031