Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2012 21:53 - Как собственоръчно да си направим декоративни арома-свещи?
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 49367 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 23.03.2012 19:00


image


Така е устроен човек, че може безкрайно да гледа вода и огън, природните стихии даряват сила и покой. В декорацията на интериора могат да се използват най-разнообразни елементи, сближаващи ни с природата, - декоративни градинки и фонтанчета, вази с цветя и камини. Но, изглежа, най-неповторима атмосфера на уют и интимност ни помагат да създадем свещите. Ако правите свещи собственоръчно - интериорът на дома ви ще бъде наистина неповторим и индивидуален. Към него ще се добавят нотки на топлина и комфорт.
Оригиналните собственоръчни свещи могат да станат гениален сувенир, носещ в себе си практическо значение заедно с естетическата наслада. При това, изготвянето на собственоръчни свещи заема малко време и средства, допринася неимоверно удоволствие както на този, който ги приготвя, така и на този, комуто се даряват.
Повечето хора обичат да съхраняват свещите по рафтовете, а други ги палят и им се наслаждават съзерцавайки в течение на няколко часа. Ароматизираната свещ дарява незабравимо удоволствие и потапя в света на мечтите и спомените.
Какви инструменти и материали ще са ни необходими за ръчната работа? За първи опит за сътворяване на собственоръчна свещ могат да бъдат използвани произволни подръчни средства.

Инструменти и материали
И така, ще ви помогнат в работата: тиган (с цел създаване на водна баня), съ (в който ще разтапяте восъка), пръчици (една - за закрепяне на фитила, а друга - за разбъркване на восъка), а също така форма за свещ (в средата на формата трябва да се направи малка дупчица).
За приготвянето на свещ собственоръчно ще ви трябват материали като: конци 100% памук, восъчни пастели, обикновени домашни свещи или остатъци от стари свещи.
А сега ще ви разкажем поетапно, как да си направите свещи собственоръчно. Ще имате нужда от търпение и фантазия!

Фитил за свещи
За да получим правилна собственоръчна свещ, ще е необходим фитил. Той може да се напрваи от произволен памучен конец, в който няма синтетични добавки. Много оригинално изглеждат свещите с цветни конци в качеството на фитил.
Идеалният фитил за собственоръчна свещ от восък при всички случаи се определя индивидуално.
Неговата фрактура и дебелина зависят от дебелината на тази част от свещта, която е предназначена за горене. Някои декоративни собственоръчни свещи се състоят отчасти от горивни материали, в такива случаи на горене подлежи само сърцевината.
В случай, ако правите отливка на свещ от восък, струва си да вземете дебел конец и да не го преплитате много тясно. За парафиновите е гелови собственоръчно направени свещи трябва да използвате тънки тясно преплетени конци за да не димят свещите. Помнете още един детайл: ори боядисването на свещта с восъчни пастели, малките стърготини могат да не се разтворят в восъка/парафина напълно, запушвайки при това фитила.
Подобни нюанси в работата има много, за това приготвяйки свещите собственоръчно всеки път трябва да избирате свой тип на фитила чрез опити и грешки. Прекалено тънкият фитил ще гасне безкрайно често.
Фитилът за восъчна или парафинова собственоръчна свещ може да се заплете на плитка, завърже на възел или завърти на връв. Ще е най-добре, ако преди заливането на свещта го потопите във восък, някои обаче съвместяват тези два процеса.

Форма за свещи
За приготвянето на парафинови и восъчни собственоръчни свещи ще са ни от полза всякакви разнообразни форми от пластика или метал. Това могат да бъдат консервни кутии, формички за изготвяне на курабийким, опаковки от бонбони, кутийки от кремове, а също чаши, които могат да издържат загряване до 100 °С. Избора на форма за свещи е ограничен само от вашето въображение. При желание даже кутийка от мляко може да се превърне в произведение на изкуството.

За първи опит приготвянето на собственоръчни свещи може да вземете съвсем обикновена кутия от (кисело) мляко. Премахнете хартиената опаковка - тя може да се самозагрее, а и свещта в чаша ще изстива по-бързо и равномерно. Точно по средата на дъното на кутията издълбаваме дупчица с депела игла и вмъкваме готов фитил, закрепвайки го от външната страна на възел. На мястото на възела ще е върха на вашата свещ - заливката на свещта става "с нагоре краката". Възелът намалява изтичането на парафина, восъка през дупчицата на дъното на кутията.
След това слагаме перпендикулярно на кутийката произволна пръчица - молив, четка. За нея завръзваме другия край на фитила.
Той трябва да бъде разположен строго по центъра на равно вертикално положение, по такъв начин вие ще осигурите равномерното изгаряне на свещта собственоръчно.

Следващ етап - взимаме консервена кутия и леко я приплющваме, за да се образува носле, - така ще бъде по-удобно да изливаме разтопения материал. Слагаме в кутията остатъци от свещи с еднакво качество. За да приготвим восъчни или парафинови свещи собственоръчно, можем да използваме за разтапяне каничка или тиганче, която ще можете да прежалите. Съдчето после трябва да влезе в тиган на парна баня. За работа може да вземете всичко, което ви е удобно да ползвате, с изключение на посудата от стъкло.
Както вече разбрахте, преди да направите собственоръчната свещ, в тиган кипи вода, а след това в нея се слага съдът с восъка или парафина за разтапяне.

Оцветяване на свещите

image За да получите наистина красиви собственоръчни свещи, трябва да ги украсите. Най-лесния и признан начин за оцветяване на свещите е използване на обикновени детски восъчни пастели.
Повечето достъпни оцветители, като акварел, се приготвя чрез водоразтворима основа. Такива оцветители за работа не са подходящи, понеже не се смесват със свещта, а плуват в нея на люспи или остават по дъното. Оцветяването и декорацията на свещите може да се осъществява само с мастноразтворими оцветители, които са точно восъчните пастели.
Някои успяват да използват за украса на свещите си сенки или червило. Те, разбира се могат да се използват, ако не ви е жал, и сте готови да разпространите аромата на червилото си из цялата стая.
При избора на восъчни пастели трябва да се спрете на по-меките варианти. Най-красиви свещи стават от перлени пастели. Твърдите пастели се топят трудно.
След като изберете пастелите, които ще използвате за собственоръчните свещи, настъргваме ги на ренде или с помощта на нож на стърготини и ги изсипваме в свещните сгурели, внимателно разбърквайки с пръчица.
За оцветяване на свещите се продават специални пигметки като таблетки с различни цветове, които могат да се смесват един с друг, измервайки количеството на използвания оцветител. В резултат от използване на пигментите може да получите декорирани собственоръчно приготвени свещи от нежни оттенъци, завършвайки с ярки цветове.
Със същата пръчица трябва да попиете възела на фитила от двете страни на кутийката. Въпреки всички предпазни мерки восъкът или парафинът все пак могат да изтекат през дупката, за това формата, в която ще се разполага бъдещата свещ, следва да разположите вътре в друг съд, например, консервна кутия.
След пълното разтапяне на материала и стърготините може да пристъпим към заливането на свещите.

Заливаме свещта
Приготвената форма следва да намажете с тънък слой олио или веро. Двата метода са еднакво добри.
Дъното на формата на собственоръчната свещт заливаме с восък и оставяме за известно време за да изстине. Не се препоръчва да се залива напълно, иначе през дупчицата ще изтече достатъчно много материал. Най-добре използвайте внимателно заливане на свещта на слоеве. Восъкът, който ще изтече през дупчицата, може отново да се използва за презаливане.
Разтопеният восък, оцветен с перлени пастели, много красиво прелива. Но вече изстиналата форма почти не блести.
Напълно залятата свещ трябва да се охлади бавно при стайна температура. Не трябва да бързате да слагате красивата собственоръчна свещ в камерата на кладилника, иначе тя ще се разтече неравномерно, и от нейната красота няма да остане и следа.
Ако вие заливате свещта си не по метода "нагоре с краката", то следва да оставите малко восък за заливане на вдлъбнатините около фитила, образували се при сушенето на собственоръчната свещ. Когато температурата на свещта е равна на стайната температура, възела на дъното се отвързва, и изделието внимателно се изважда от формата направо за фитила.

Ако сте усвоили напълно, как се правят собственоръчни свещи, то свещта ще напусне формата достатъчно лесно. При възникване на трудности, може да разрежете формата, или да я сложите в камерата за 30 секунди, а след това за няколко момента да я поставите под гореща вода.
Отрежете излишната част от фитила, оставяйки връх от 1 см. Некрасивите краище от формата може да премахнете с помощта на гореща вода от чешмата. Обаче при тази процедура свещта помътнява и губи превъзходния си блясък. За това приготвяйки восъчни свещи собственоръчно, избирайте форма по-внимателно, проверявайки я за наличност на ръбове.

Ароматни свещи
Знанията по ароматерапия помагат да приготвим арома свещи собственоръчно. За това преди заливането на восъка се добавят различни етерични масла. Принципно за ароматната собственоръчна свещ може да използвате произволно масло, освен розовото. По време на горене розовото масло изменя уханието си и то става тежко и задушаващо.
Вие може да направите декорацията на свещта си според уханието на растението, което те ще издават по време на изгаряне.
На етеричното масло от мента могат ще подхождат свещи със зелен цвят, а ако добавяте масло от лавандула, най-добре ще е да оцветите свещта в розово или лилаво. Етеричните масла от канела или ванилия "ще поискат" топли тонове. Ароматните собственоръчни свещи - това е истински удоволствие от съприкосновението с любимите ухания в тайнствения танц с огъня, красиво украсен от оригинална собственоръчно приготвена свещ.

Гелови свещи
image За приготвянето на гелови свещи се използва за основа желатин и глицерин. За да приготвите такава свещ ще са ви необходими следните компоненти: 20 мл вода, 2 гр танин, 35 мл глицерин и 5 мл желатин.
В началото на работата разтопете танина в процеса на загряване в 10 мл глицерин. След това продължете да загрявате и смесвате състава с остатъците от глицерин и желатин. В получения прозрачен разтор добавете танин и оставете сместа да закипи. Временното помътняване на разтвора постепенно ще изчезне. Разтвора се вари, докато водата напълно се изпари.
От получения разтвор се формират геловите собственоръчни свещи, заливайки ги в огнеупорна стъклена форма. Свещите стават прозрачни и не разпространяват дим или мирис при изгаряне.
По желание "тялото" на свещта може да се украси със специални оцветители. Геловите ароматизирани свещи се приготвят по същия начин като восъчните - в разтвора преди формирането се добавят етерични масла.
Приготвянето на гелови собственоръчни свещи е много увлекателен процес, който доставя голямо удоволствие, а самата свещ изглежда достатъчно необикновено и буквално прозира.

Кафеени и морски свещи
image Няма нищо по-лесно от кафеене собственоръчна свещ. За нейното приготвяне в достатъчно голяма форма се слага по-малка форма. В образувалото се пространство между стените на двете форми се изсипват зърна от кафе, които след това се заливат със свещна маса. Когато масата изстине, стените се продухват със горещ сешоар. В резултат на такава манипулация излишният парафин изтича, и зърната кафе започват ефектно да личат.

След като е готов външният слой от кафеената свещ, се слага обратно във формата и се залива отвътре с парафин или восък с друг цвят.
По идентичен начин може да се приготвят и морските свещи, в които вместо зърна кафе се използват морски камъчета и раковини.

Идеи за украса на свещите

Интересувате ли се как да украсите собственоръчната свещ?
За начало може да използвате интересни форми за заливане на свещта за да им придадете индивидуална и неповторима форма. Стъклените поставки служат за отличен елемент за декорация на собственоръчните свещи.
За украсата може да се използват специални лепенки. Използвайте само специални лакове за свещи.
Може да направите абсолютно оригинална украса за свещите си, слагайки преди заливането по краищата на формата сухи цветя, парченца канела или сушени плодове и семена. Върху готовата изстинала свещ може да се залепи с канела или бамбук. Такова оформление идеално подхожда за ароматните собственоръчни свещи.
Използването на пожароопасна декорация за разрешаването на задачата как да украсите собственоръчната свещ може да се съпроводи с приготвянето на тънък фитил, за да гори свещта само в средата, без да стига до краищата.
За украса на свещите в магазините се продават специални контури и маркери, които не горят, а се разтапят заедно с парафина и восъка, тлеейки с тях по време на горенето на фитила.

За по-лесна работа може да използване не гурели от свещ, а специален свещен гел, парафинови топчета или готови фитили с метален държател, които също се продават. В магазините могат да се намерят специално разработен восък за плуващи свещи.

Надяваме се, че сме успели интересно и достъпно да разкажем как да направите собственоръчно свещи.
Желаем ви успех в този прекрасен творчески процес! Нека резултатите да радват вас и близките ви хора! 


image



Гласувай:
4


Вълнообразно


1. veselinax - Страхотна статия
25.01.2018 13:06
Статията ви много ми помогна да си направя свои ръчноизработени свещи! Обяснението е много добро , идеите са супер! Дълго време се чудех какво да направя с голямото количество свещи , които остават след като фитилът изгори и благодарение на тази статия си направих нови! 😊😄😆
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 942164
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963