Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2020 04:30 - Глашатай на Божията любов в Таити 3-та част
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 456 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Помаре осигурил материали и издигнал църковна сграда в Папаоа, Таити, която била дълга 242 метра и широка 18 метра.
Тя имала три амвона, на 88 метра един от друг. Така можели три служби да се провеждат едновременно. Тя била наречена Кралска Мисионерска Църква, и била посветена на 11 май 1819 г. На следващия ден Помаре издал сборник от християнски закони, чрез които хората да контролират поведението си.
Написани от зидаря-мисионер Хенри Нот, те станали модел за подобни закони, издадени и в други Тихоокеански острови от техните владетели-християни.

На 16 май 1819 г., неделя, в присъствието на 5000 души, крал Помаре бил кръстен. Тогавашната преса за мисионерите на Таити пише два дена по-късно: „Видяхме как Помаре подигна очи към небето, движейки устните си в молитва. Тази гледка беше много вълнуваща, особено за нашите по-възрастни братя, които са го наблюдавали толкова години.”

Така, след повече от две десетилетия на сълзи и труд, на Таити се осъществило първото кръщение. Двадесет и две години трудности и разочарования, но накрая душата на Хенри Нот била удовлетворена след тези родилни мъки. Във всичките вълнуващи записки за героизма на различни мисионери по света, бихме ли намерили някъде такова посвещение на дълга пред лицето на опасността, твърдост пред скърбите и изпитанията и вярност в продължение на толкова време, и всичко това без никакъв признак на плодове за толкова дълго време, и всичко това да е преодоляно от никой друг освен този зидар на Таити?

Най-накрая жътвата била готова и жътварите имали работа. Следващите десет години стотици кръстени Таитяни станали жадни ученици на Божието Слово и ревностни търсачи на души. Някои от тях, заедно с някои мисионери отишли да занесат благовестието на Борабора, Райатеа, Хуахине и други духовно тъмни острови. Нот проповядвал в голямата Кралска Мисионерска Църква, в неделя и сряда и ходел на проповеднически пътувания из Таити и извън острова..

Една сграда на Еймео, която преди била използвана за принасяне на човешки жертви и други мерзости на обществото на Ареоите, сега била тържествено посветена като място на християнско хваление.

Пред публика от 3000 души Нот проповядвал на службата на посвещение, използвайки текста: „Така казва Господ: Небето е Моят трон, а Земята е Мое подножие.”
По време на своето 50 годишно служение Нот се върнал в родината си само два пъти. Понеже само някои части на Новия Завет били отпечатани на Таити, той копнеел да види отпечатана цялата Библия. Той я завършил по време на второто си завръщане в Англия, от 1836 до 1838 г. Тогава той имал интервю с кралица Виктория, на което я запознал с копие от тази Библия. По нейна молба той прочел Йоан-3:16 на таитянски език.
Завръщайки се на Таити, той се трудел до 1 май 1844 г., когато бил призован от Господаря и отишъл в своя вечен Дом. Един от колегите му, Джоузеф Мур, написал: „В последните си дни той особено много говореше за великото спасение.”

Когато книгите бъдат отворени от Божията десница ще се открие, че някои от благородните „Гиганти на вярата” са били мъже, които с едно съвсем елементарно образование живеели живот, отдаден наистина на Христос, в който Неговото служение се изявявало мощно. Високо в свитъка на славата ще бъдат следните от тях:
Уйлям Кери, посветения обущар, който раздвижил заспалата църква и служил пламенно в Индия.
Александър Макей, посветения механик, който претърпял тежки скърби и сълзи в прогонване на мрака в Уганда.
Хенри Нот (1774 – 1844)
посветения зидар, който, в своите героични страдания и неуморен труд, отворил вратата на Таити и Полинезия за уникалната новина на този несравним текст:

„Защото Бог толкова възлюби света, че прати своя единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот.”

източник: http://blagovremie.com/content/глашатай-на-божията-любов-в-таити-еужин-майерс-хариссон image



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1446415
Постинги: 2442
Коментари: 24
Гласове: 1695
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031