Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2020 05:00 - Жената в светлината на Библията
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 291 Коментари: 0 Гласове:
1



 ПРИСКИЛА - ЦЕНЕН СЪРАБОТНИК В ПРОПОВЯДВАНЕТО НА ЕВАНГЕЛИЕТО

Деян. 18:1-4, 18-28; Римл. 16:3-4; 1 Кор. 16:19

„Проповядвай навреме и без време!“ (2 Тим. 4:2).

Прискила и съпругът ѝ Акила са юдеи родени в Понт  - област в Мала Азия, тогава римска колония. След това живеят в Рим, но по-късно са изгонени от там заедно с всички юдеи по заповед на Клавдий. Заселват се в Коринт, където се срещат с ап. Павел. Свързва ги общия занаят - правене на шатри.

Научаването на занаят е било задължително за всеки евреин. И за богатите. Те имали поговорка: „Който не научи детето си на някакъв занаят, го учи да стане крадец“. Ние знаем, че Исус също работеше като дърводелец.

Ап. Павел, Прискила и Акила работеха заедно, живееха заедно; тогава работилниците и магазинчетата са били в къщите, в които са живеели. Ап. Павел е използвал това време и да благовества, да ги наставлява в Божия път, да ги обучи. Разяснявал им е Божието слово. Прискила и Акила не само са слушали, но и са наблюдавали съвсем отблизо ап. Павел. Върху тях е въздействала и цялостната му личност - обходата му, неговият характер, начинът му на живот, посвещението, твърдостта, вярата му. Всичко това е спомогнало не само да приемат това, което той им е казал, но и да израснат в посвещение и служение. Ап. Павел е бил достоен последовател на Христа и затова пише: „Бивайте подражатели на мене, както съм и аз на Христа“ (1 Кор. 11:1). „Това, което сте научили и приели, и чули, и видели в мене, него вършете!“ (Фил. 4:9).

В Коринт те бяха заедно доста време. Когато ап. павел дойде в Коринт, в нощно видение Бог му каза: „Говори и не млъквай, защото имам много люде в този град“ (Деян. 18:9-10). Ап. Павел остана „доволно време“, т.е. колкото бе необходимо не само да създаде, но и да укрепи църквата и Прискила и Акила да станат готови сами да поучават други.

Бог ги бе определил за важна служба - да бъдат благовестители, съработници на ап. Павел в Божията нива. Затова им трябваше повече време
.
След като работата в коринт беше завършена, апостола заедно с Прискила и Акила напуснаха Коринт и отидоха в Ефес, където павел ги остави, като им повери благовестието в Ефес, а той продължи за Ерусалим.

Тук пристигна Аполос - един млад юдеин, силен в Писанията, учен, който прилежно поучаваше за Исус. Това, което проповядваше, бе вярно, но недостатъчно. Прискила и Акила веднага забелязаха какво не достига на посланието му. Разбраха, че то спира с делото на Йоан Кръстител. Аполос не познаваше резултатите от смъртта и възкресението на Христа и силата на кръста. Божието слово казва, че само пълното благовестие може да ползва човека и че „ако някой прибави или отнеме от Божиите думи, Бог ще му отнеме дела от дървото на живота“ (Откр. 22:19).

Нужно е да познаваме Божието слово, но най-важното е човек лично да е опитал, да е преживял, да познава Исус като свой личен Спасител и Господ.

Прискила и Акила имаха тази опитност. Те имаха и съответната подготовка - обучението при ап. Павел, онагледяването на практика - как той работи в Коринт. А Ефес бе първото място, където те самостоятелно практикуваха. Те не отхвърлиха Аполос, но го прибраха в своя дом и чрез Писанията доказаха, че Исус е обещаният Месия. Те станаха негови учители, духовни наставници. Това, което те научиха от ап. Павел, го предадоха на Аполос. А той започна да го предава на други, като замина за Ахаия.

Бог повери благовестието на нас, християните. Затова ап. Павел писа на Тимотей: „Каквото си чул от мене ... това предай на верни човеци, които са способни и други да научат“ (2 Тим. 2:2).

Ап. Павел, който толкова много държи на йерархията, който толкова пише, че жената трябва да се подчинява на мъжа, че трябва да мълчи в църквата, навсякъде поставя на първо място името на Прискила и след това на мъжа ѝ Акила. Нещо необичайно!

Най-вероятно тя е превъзхождала съпруга си. Дали е била по-образована от него, по-известна, по-надарена или с по-силен характер? По-посветена на Бога, по-активна в благовестието? Библията не ни казва. Но едно разбираме, че тя е била забележителна жена и съпруга. Те имаха прекрасен брак. Заедно работеха във всяка област на живота. Заедно правеха шатри, заедно изучаваха Словото, заедно благовестваха, заедно участваха в дългите и уморителни пътувания, заедно отвориха дома си за домашна църква. Заедно бяха посветени в готовността да служат на другите. Заедно рискуваха живота си за другите.

През вековете до днес те насърчават жени по целия свят да благовестват. По примера на Прискила много жени мисионерстват и днес. Какво ще направи всяка една от нас, за да следваме нейния пример?

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Дотук разгледахме една чудесна галерия от образи на много жени от Библията. Направихме едно пътешевствие от Едем, където се срещнахме с първата жена  -  Ева, извървяхме пътя през пустинята, бяхме в Ханаан, в Азия и Европа. Векове вървяхме през различни епохи и се срещнахме с много и най-различни жени: красиви и грозни, бедни и богати, учени и прости, млади и стари, разумни и неразумни; жени - покорни и непокорни; жени с високо обществено положение и отритнати и отхвърлени; царици и робини, уважавани и презрени, владетелки и пълководци, пророчици, благовестителки, здрави и болни, самотни, отчаяни, светици и пропаднали.

Но в очите на Бога всички те бяха разделени само на две групи - спасени и неспасени; грешници и простени грешници; опрали дрехите си в кръвта на Агнето и неочистени от греховете си; Божии дъщери и отхвърлени от Бога. В Божиите очи това са единствените две категории жени!

Тези жени, които живееха според Божиите изисквания, бяха изобилно благословени и те ставаха проповедници на Божиите благословения за домовете си, за държавата, за народа си.

Съветът на Божието Слово е: „Помнете онези, които са ви говорили Божието слово; и като се взирате в техния начин на живот, подражавайте вярата им“ (Евр. 13:7).

Нека помним всяка една от жените, които разгледахме, и като вземем поука от следствието на техния живот да подражаваме вярата на тези, които са за пример, и не допускаме грешките, които по една или друга причина са допускали в живота си.

Автор: Цвети Куличева




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1446399
Постинги: 2442
Коментари: 24
Гласове: 1695
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031