Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2019 05:00 - Жената в светлината на Библията
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 175 Коментари: 0 Гласове:
0



 2. Библията - нашата духовна храна
Когато повярваме в Исуса, ние сме духовни бебета. Както всяко бебе трябва да се храни, за да е здраво и да расте, така и ние имаме нужда от духовна храна. „пожелавайте като новородени младенци, чистото духовно мляко, за да пораснете чрез него към спасение“ (1 Пет. 2:2).

Коя е духовната храна? - Това е Божието Слово. Исус е хлябът на живота (Йоан 6:35-51). Той е и живата вода, която дава вечен живот (Йоан 4:10-15).

Библията - този хляб и жива вода, ни помага за нашата духовна зрялост. Тя ни предпазва да не станем жертва на заблуди и грях. Помага ни да станем пълноценни християнки, които „да не бъдем вече деца, блъскани и завличани от всеки вятър на учение, чрез човешката заблуда, в лукавство, по измамителни хитрости“ (Ефес. 4:14).

Както никой родител не желае неговото бебе да не расте физически и да не се развива умствено и духовно, така и нашият Небесен Баща очаква ние да израстваме в мъдрост, за да можем да разпознаваме Божията воля в този толкова объркан свят, за да станем зрели християнки, които знаят как най-добре да служат в домовете си и изобщо навсякъде, където Бог ни постави.

Коя е мярката? - „докле всички достигнем в единство на вярата и на познаването на Божия Син, в пълнолетно мъжество, в мярката на ръста на Христовата пълнота“ (Ефес. 4:13). Мярката е много висока, но ние трябва да сме устремени към нея.
Нашето духовно израстване е един дълъг, постоянен процес, който се състои от изучаване на Божието слово - четене, размисшление и доверяване на него, т.е. приложение на наученото в живота ни. Целта е Исус да стане център и всевластен господар на живота ни.

Изучаването на Божието слово не само ни образова, като ни дава знания, но То ни преобразява. Първото въздействие, когато го четем, е върху ума ни. То въздейства директно върху нашия ум. Затова ап. Павел казва: „И недейте се съобразява с тоя век, но преобразявайте се чрез обновяването на ума си, за да познаете от опит що е Божията воля, - това, което е добро, благоугодно Нему и съвършено.“ (Римл. 12:2).
Обновеният ум поражда обновени мисли, оттам - обновени чувства и обновени действия, т.е. нов живот, преобразен в подобие на Христа.

Божието слово ще ни помогне да стигнем до крайната цел - пълнотата. Естествено, че в този процес трябва да се включи и нашата воля. Забележителни са думите, които Бог каза на Каин, преди да убие брат си: „Ако правиш добро, не ще ли бъде прието? Но ако не правиш добро, грехът лежи на вратата и към тебе се стреми; но ти трябва да го владееш.“ (Битие 4:7). Т.е. -  прояви воля, не се поддавай на греха!

Ап. Павел ни насърчава с думите: „Защото грехът няма да ви владее, понеже не сте под закон, а под благодат.“ (Римл. 6:14).

Грехът е навсякъде около нас и като при Каин се стреми към нас, но ние имаме на разположение Божията подкрепа и сила, затова няма да сме подвластни на плътта, на греха, на старата Ева, но на Исуса.

3. Библията ни предпазва от грях
Псалмопевецът казва: „Словото на Господа е опитано, то е щит на всички, които уповават на него“ (Пс. 18:30). И продължава: „В сърцето си опазих Твоето Слово, за да не ти съгрешавам“ (Пс. 119:11). Когато го четем, Божието слово ще ни говори, то ще ни казва що е грях, ще ни дава сили да се борим с него, ще ни насърчава, утешава, а когато тряба ще ни изобличава. „Всичкото писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата“ (2 Тим. 3:16). Исус е най-добрият пример за това как да се използва Божието Слово като оръжие срещу Сатана.

Как Исус победи изкушенията в пустинята? - И на трите изкушения Той отговори със стихове от Библията: „Писано е: "Не само с хляб ще живее човек, но с всяко слово, което излиза от Божиите уста ... Писано е още: "Да не изпитваш Господа твоя Бог"... защото е писано: "На Господа твоя Бог да се покланяш, и само Нему да служиш" (Матей 4:3-10).
Божието слово ни води в правия път - „Твоето слово е светилник на нозете ми, И виделина на пътеката ми: (Пс. 119:105). Затова ние не се отклоняваме в пътя на греха.

(следва)




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1469442
Постинги: 2464
Коментари: 24
Гласове: 1706
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930