Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2019 04:50 - Жената в светлината на Библията
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 208 Коментари: 0 Гласове:
0



 3. Библията променя човека
В миналото, когато човек приемел Исус, това променяло цялостно неговия живот. Той оставял пиенето, пушенето, променял поведението си. Ако бил взел нещо чуждо, веднага го връщал. Ако бил обидил някого - извинявал му се. Освещавал неделния ден. Изобщо целият му живот се покорявал на Божието Слово.

Много добър пример е един кръчмар от с. Каменна река, Тополовградско, който веднага щом повярвал, източил бъчвите си с вино на улицата. Съселяните му го съветвали първо да продаде виното, пък после да върви по новия път на вярата. Отговорът му бил: „Тогава в моята вяра ще има сметка.“

След като повярвали, християните променяли поведението си. В края на 19 в. в ръцете на дядо ми Марин Костадинов от с. Ахматово, Пловдивско, попаднал един Нов Завет. Той започнал да го чете и това го променя. Затова оставил всички ритуали и традиции и започнал да живее според Евангелието. Съселяните му започнали да го наричат протестант, но той нито бил чувал, нито познавал такива хора. След като повярвал, първо върнал на общината, където работел като секретар-бирник, хартията, която бил взел за лични нужди. Не просто я върнал, но казал на кмета: „Аз я бях взел, но сега не мога да я задържа, защото това е кражба.“

С двамата си братя били известно музикално трио на народни инструменти, което на изложението в Пловдив било наградено за много добро изпълнение. Били доста търсени по хора, седенки, сватби и кръщенета, което им носело добри доходи. Но след като повярвали, те решили, че с дарбите си ще служат само за прослава на Бога. Макар че заради вярата му го уволнили и издали заповед в цялата Пловдивска област да не му дават работа, материалният недоимък не го уплашил. Неговото място вече не било на мегдана, а в църквата. Там хвалел Бога, изучавал и проповядвал Божието Слово.

Заради вярата му го уволнили от общината, където бил на работа. Когато го уволнили, на негово място назначили един човек, който не знаел как да оформи документите за уволненяването на дядо ми, нито как да оформи заповедта за назначението си. Въпреки неудобството, което изпитвал, този човек помолил дядо ми да му помогне. Дядо ми сам написал заповедта за своето уволнение и тази за назначаването на приемника му. Това толкова много трогнало този човек, чието име било Димитър Грозев, че и той повярвал.

Вярата променяла изцяло поведението на вярващите. По това време в същото село повярвал най-буйният човек, известен като крадец и разбойник, който тормозел и биел жена си, от когото треперело цялото село. Когато повярвал, жена му се срамувала, че той си е „сменил вярата“ и започнала да недоволства. Докато преди се страхувала от него, сега тя започнала да го кълне. Но той бил вече друг човек, защото Библията го променила. Затова кротко понасял всичко, без да ѝ отвръща.

Повярвалите жени в с. Ахматово променили и външния си вид, облеклото си, те захвърлили гердани, белила, червила. Не ходели на хорото на мегдана, но се събирали на баира и пеели чудесни духовни песни.

Днес културата предлага много примамки, които са твърде хитри уловки. Неподходяща литература, неподходящи филми, телевизия, видео, фейсбук, неподходящи места, среди, развлечения. Нека не подценяваме тяхното въздействие. Те променят начина ни на мислене, въздействат върху емоциите ни, оттам и на начина на обхода,  на обличане и на още много други на вид дребни неща, но те са врата за света. Те са троянски кон в нашия християнски живот и оттам в семействата ни и в църквата Христова.

Ако искаме да се предпазим от вредното влияние на света и да съдействаме за чисти, святи семейства, църква и общество, трябва да поставим Библията за основа на нашето служение във всички области на живота си. Служението ни да не е повлияно от културата и традициите около нас, но основано на Библията. Тя да бъде семето на нашето служение, за да даде плодове за вечността.

Затова ще отделим малко повече място за това - какво е Библията, защо трябва да я изучаваме?

(следва)




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1475242
Постинги: 2475
Коментари: 24
Гласове: 1708
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930