Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2019 04:00 - Жената в светлината на Библията
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 720 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  2. Какъв трябва да бъде истинският служител?

Божието Слово отговаря, че истинският Божий служител трябва да бъде „ ... угоден на Бога и одобрен от човеците“ (Римл. 14:18). Първото изискване за добрия Божий служител е да принадлежи на Исуса, а второто - да изпълнява Божията воля. Джон Уайт казва, че служителят трябва да бъде пътепоказател. А какво представлява пътепоказателят? Знак с основна роля да показва пътя. Не е важно да е от скъп материал, нашарен, украсен и да привлича към себе си. Представете си един един голям пътепоказател, целият в рисунки, и на него само един нечетлив или с дребен шрифт надпис. Пътепоказателят трябва да е ясен, четлив, да се вижда добре и да сочи целта, в случая - Исуса, да показва верния път до целта, а не да сочи себе си. Кой е той? - Библейският път!

В Божието Слово на много места пише какви трябва да бъдат служителите - епископи, дякони (1 Тим. 3:2-10), апостоли, пророци, благовестители, пастири и учители (Ефес. 4:11, 12) и за всеки християнин (Римл. 12). Тези изисквания можем да разделим на две основни групи -  характер и живот.

Ние жените, като части на тялото христово също сме призвани на служение: „Тъй и жените им трябва да бъдат сериозни, не клеветници, самообладани, верни във всичко.“ (1 Тим. 3:11). „Така и жените да украсяват себе си със скромна премяна, със срамежливост и целомъдрие, не с плетена коса и злато или бисери или скъпи дрехи, а с добри дела, както прилича на жени, които са се посветили на благочестието.“ (1 Тим. 2:9-10). „също и старите жени да имат благоговейно поведение, да не са клеветници, нито предадени много на винопийство, да поучават това, което е добро; за да учат младите жени да обичат мъжете си и децата си, да са разбрани, целомъдри, да работят у домовете си, да са благи, подчинени на мъжете си, за да не се хули Божието учение.“ (Тит 2:3-5). За вдовиците Библията ни учи: „известни по добрите си дела: ако е отхранила чада, ако е приемала странни, ако е умивала нозете на светии, ако е помагала на страдащи, ако се е предавала на всякакво добро дело.  “ (1 Тим. 5:10).

Виждаме, че изискванията са изложени в тези две направления:
- християнски благочестив характер - Богоподобие, да приличаме на Исуса, т.е. освещение
- християнски благочестив живот - да живеем подобно на Исуса, т.е. посвещение.

Как се става добър служител? - Божието Слово казва: „И тъй, моля ви, братя, поради Божиите милости, да представите телата си в жертва жива, света, благоугодна на Бога, като ваше духовно служение.  И недейте се съобразява с тоя век, но преобразявайте се чрез обновяването на ума си, за да познаете от опит що е Божията воля, - това, което е добро, благоугодно Нему и съвършено.“ (Римл. 12:1-2).

Ние сами не можем, но ако позволим на Бога, Той ще ни преобрази. Добър служител може да бъде само този, който позволи на Бога да го моделира.

Исус - пример за истинско служение. На последната вечеря, Исус препаса мантията, уми краката на учениците Си и каза: „Аз ви дадох пример ...“ (Йоан 13:15). За нас Исус „взе образ на слуга и  ... стана послушен до смърт“ (Фил 2:6-8). Най-голямото служение на Исуса бе, че предаде Себе Си на смърт заради греховете ни.

Как служи Исус сега? - „Ходатайства за нас“ (Римл. 8:34).
Как служеше Исус на хората? - Той задоволяваше нуждите на всеки нуждаещ се. Без да прави никаква разлика, Христос служеше на всеки, който отидеше при Него.
Какви нужди задоволяваше?
- Физически - лекуваше всякакви болести и недъзи.
- Материални - утоляваше глада и жаждата им.
- Емоционални - насърчаваше и утешаваше.
- Духовни - благовестваше.

По примера на Исус апостолите служеха по същия начин и откликваха на:
- физически нужди, като лекуваха болни: „стани и ходи“ (Деян. 3:6).
- материални - избраха ръководители, които да се грижат за материалните нужди на вярващите (Деян. 6:3).
- емоционални - на солунците изпратиха „Тимотея, нашия брат и служител в благовестието, за да ви утвърди и утеши във вярата“ (1 Сол. 3:2).
- духовни - „И апостолите с голяма сила свидетелстваха за възкресението на Господа Исуса ... и постоянстваха в молитва и служение на Словото“ (Деян. 4:33, 6:4).

Апостол Павел е пример на пълно посвещение на служението. Казва, че е станал не само слуга, но че е заробил себе си. Служи с пълно усърдие за задоволяване на всички нужди на хората. „На всички станах всичко, та по някакъв начин да спася неколцина“ (1 Кор. 9:22).

Как служеха първите християнки? - Когато повярва, самарянката изтича да благовести на съгражданите си. Лидия отвори дома си за домашна църква. прискила с мъжа си Акила стана съработничка на ап. Павел в благовестието.

Като Божии служителки ние трябва да се поучим и подражаваме на ап. Павел, който ни поощрява, като ни дава за пример своето и на апостолите служение: „Ние в нищо не даваме никаква причина за съблазън, да не би да се злослови нашето служение; но във всичко биваме одобрени, като Божии служители, с голяма твърдост, в скърби, в нужди, в утеснения, чрез бичувания, в затваряния, в смутове, в трудове, в неспане, в неядене, с чистота, с благоразумие, с дълготърпение, с благост, със Светия Дух, с нелицемерна любов“ (2 Кор. 6:3-6).

Да се поучим така, както ни казва Божието Слово: „проклет да бъде онзи, който върши делото Господне небрежно“ (Ер. 48:10).

За да бъдем добри Божии служителки, всяака от нас трябва да се предаде в ръцете на Бога с пълно посвещение, за да ни освети и да ни направи съдове за почетна употреба.

(следва)  



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1473458
Постинги: 2474
Коментари: 24
Гласове: 1708
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930