Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2019 04:00 - Жената в светлината на Библията
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 293 Коментари: 0 Гласове:
1



  Видове служители
А) Служители в Стария завет.
Има три вида служители в Стария завет.

1) Официални. В Закона Бог даде строго определени правила относно служението в скинията, а после и в храма. За всяко нещо имаше хора, регламентирани строго, от кое племе и кой каква служба можеше да извършва. Едни се занимаваха със сглобяването и разглобяването на скинията и нейното пренасяне; други - с жертвоприношенията, поученията и с целия церемониален закон.

2) Неофициални.
Това бяха пророците. Те също бяха посочени от Бога. Не от определено племе, но според Божия избор. При тях нямаше тази строга форма на служение. Най-често те служеха според конкретни Божии нареждания в даден момент. Затова имаше толкова голяма разлика в начина им на служение. Те служеха на народа и водачите му безплатно. Най-вече за неговото духовно просвещение; за изобличение с цел поправяне и приближаване към Бога, като винаги говореха само това, което Бог им казваше, говореха само истината. Но какво получаваха за награда? Уважение, похвала, заплащане и разбиране? - Не! В повечето случаи неразбиране, укори, неприятности, гонения.

3) Израил като народ.
Това е третият вид служители. Бог избра Израил, за да се яви чрез него на езическите народи. Затова между езичниците Бог беше известен като „Израилевия Бог“. Това беше най-важното служение на Израил - да изяви единствения, истински Бог на езическите народи. За тази мисия на Израил пише пророк Исая: „Ти, Израилю, служителю Мой ...“ (41:8).

Б) Служители в Новия завет. В него също имаме три вида служители:

1) Апостоли (те са като официалните в Стария завет). „И Той даде едни да бъдат апостоли, други пророци, други пък благовестители, а други пастири и учители, за делото на служението, за назиданието на Христовото тяло, с цел да се усъвършенствуват светиите“ (Ефес. 4:11-12). Лично Господ Исус Христос обучи дванадесетте апостоли. Ние знам как служеха те и обучаваха ръководители във всяка църква, които да служат в нея. Пример виждаме в Тит 1:5. Ап. Павел възложи на своя съработник Тит да постави ръководители - презвитери и старейшини на новоповярвалите общества на о. Крит.

2) Ръководители (отговарят на неофициалните служители в Стария завет). Това са множеството презвитери (епископи), дякони и пастири. Господ казва в Словото Си как да се управлява Неговата църква на земята: „Христос е глава на църквата и нейна върховна власт“ (Кол. 1:18). А църквата да се управлява от духовно ръководство. „И Той даде едни да бъдат апостоли, други пророци, други пък благовестители, а други пастири и учители“ (Ефес. 4:11). Пастирът-учител е духовният пастир на вярващите в една определена местна църква!

3) Новият Израил. Кой е Новият Израил днес? „Вие, обаче, сте избран род, царско свещенство, свет народ, люде, които Бог придоби, за да възвестява превъзходствата на Този, Който ви призова от тъмнината в Своята чудесна светлина“ (1 Пет. 2:9). Новият Израил днес е Църквата Христова. Това сме ти и аз и всички тези, които Бог изкупи със Своята скъпоценна кръв независимо от деноминацията, към която принадлежат.

Затова в Новия Завет вече имаме по-разширено, по-задълбочено съдържание на думата „служение“. То не се отнася до определените от Закона хора, но за всички. Всеки християнин, като част от Божието семейство, като част от тялото Христово, е длъжен да вземе участие в служението. „Защото, както имаме много части в едно тяло, а не всичките части имат същата служба, така и ние мнозината сме едно тяло в Христа, а сме части, всеки от нас, един на друг“ (Римл. 12:4-5).

Всяка една от нас е служителка, задължена от Бога, поради това, че е част от живата Божия църква. Затова Божието Слово казва: „Вярно е това слово. И желая да настояваш върху това, с цел ония, които са повярвали в Бога, да се упражняват старателно в добри дела. Това е добро и полезно за човеците.“ (Тит 3:8). Всъщност Бог затова ни изкупи. Това е целта на Неговото изкупление - на нас повери делото на благовестието.

В) Друг вид служители.

1) Ангелите.
Те са специален вид служители. „Не са ли те всички служебни духове, изпращани да слугуват на ония, които ще наследят спасение?“ (Евреи 1:14). „Ангелът на Господа се опълчва около ония, които Му се боят, И ги избавя.“ (Пс. 37:4). В Стария завет ангели идваха при Авраам, Маное, Валаам и много други. А в Новия завет, те бяха при Захария в храма, при Йосиф, при овчарите, бяха с Мария, бяха в тъмницата с апостолите. Ангели служеха на Исус след като Сатана Го беше изкушавал в пустинята и в Гетсимания.

2) Владетелите. „Владетелят е Божий служител за твоя полза“. Как? „Докарва гняв върху онези, които вършат зло“ (Римл. 13:4). Бог говори: „ Който казвам за (цар) Кира: Той е Моят овчар, Който ще изпълни всичко, което Ми е угодно, Даже, когато кажа на Ерусалим: Ще се съгради, И на храма: Ще се положат основите ти“ (Исая 44:28). И още: „Така казва Господ на Силите, Израилевият Бог: Ето, ще пратя та ще взема слугата Си вавилонския цар Навуходоносора, и ще поставя престола му върху тия камъни, които постлах, и той ще разпъне царския си шатър върху тях“ (Еремеия 43:10). Бог използва и фараона: „...нарочно затова те издигнах, да покажа в тебе силата Си и да се прочуе Името Ми по целия свят“ (Изход 9:16).

Съзнаваме ли, че Бог ни изкупи, за да Му служим? Показваме ли Божията сила в нас? Прославяме ли Бога с живота си?

(следва)  



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1474792
Постинги: 2475
Коментари: 24
Гласове: 1708
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930