Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2019 03:34 - Жената в светлината на Библията
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 122 Коментари: 0 Гласове:
0



 Автор: Цвете Куличева

СЛУЖЕНИЕТО НА ЖЕНАТА В ДОМА

Служението на жената в дома е многообразно. То не е само грижа за храна, облекло, поддържане на ред и хигиена. То включва създаване на подходяща атмосфера и взаимоотношения. Включва отглеждането, но най-вече възпитанието и наставлението на децата в Божия път. Включва гостоприемство, гостолюбие, преглеждане на вдовици и нуждаещи се и още много други неща, които последоватлено ще разгледаме.

1. Управление на дома - служение на Бога.

„Добродетелната жена ... добре внимава в управлението на дома си.“ (Притчи 31:27)
Какво представлява домът? - Това е не само жилището - апартамента или къщата. Домът е уютът, топлотата, взаимоотношенията. Домът е атмосферата, духът, който цари в него.

Темата за управлението на дома често е била пренебрегвана от църквата, защото се е смятала за не духовна, но за светска, материална тема. Такова разделение на духовно и материално е неправилно. Още при сътворението цялата дейност на човека е характеризирана като благословение: „И Бог ги благослови ... плодете се и се размножавайте, напълнете Земята и я обладайте; бъдете господари над ... всяко живо същество.“ (Битие 1:28). Апостол Павел пише: „Каквото и да вършите, словом или телом, вършете всичко в името на Господа Исуса, благодарящи чрез Него на Бога Отца.“ (Кол. 3:17). И още: „Да представите телата си в жертва жива, свята, благоугодна на Бога, като ваше духовно служение“ (Римл. 12:1). Тъй като управлението на дома се определя като женска отговорност - „Искам по-младите вдовици да се омъжват, да раждат деца, да управляват дом ...“ (1 Тим. 5:14), то изисква подходяща подготовка и авторитет. Защото създаването, изграждането на истински дом, който да посреща нуждите на семейството, в който да има ред, да цари любов и разбирателство, се изисква усърдна подготовка и посвещение.

Управлението на дома не е работа. То е служение. Служение с много любов и усърдие, с пълно отдаване и посвещение, за което се изисква енергия и голяма изобретателност. Това не е платена и носеща видима материална награда дейност, но нейната награда е „по-ценна от скъпоценни камъни“.

Божието Слово казва: „с мъдрост се гради къща и с разум се утвърждава и чрез знание стаите се пълнят с всякакви скъпоценни и приятни богатства“ (Притчи 24:3-4).

Семейството се гради с мъдрост и се утвърждава с разбирателство между съпрузите, между родителите и децата. С други думи - с разум. А що е мъдрост и що е разум? Божието Слово отговаря: „Страхът от Господа е начало на мъдростта; и познаване на Святия е разум“ (Притчи 9:10). Ако искаме добре и с мъдрост да управляваме, трябва да познаваме своя Бог, да живеем в страх от Него според Неговите принципи.
А Йов пише: „Страхът от Господа - това е мъдрост; и отдалечаване от злото - това е разум“ (Йов 28:28). Ако искаме злото да стои далеч от нашите домове, ние трябва да имаме страх от Господа. Ако искаме да имаме уютни домове с подходяща атмосфера в тях, ние трябва да имаме страх от Бога, защото Той ни прави мъдри.
Сами без Бога няма да успеем, защото: „Ако Господ не съгради дома, напразно се трудят зидарите“ (Псалом 127:1). Бог се е заел да работи с нашия живот, надзиравайки строежа на „къщата“. Той ни помага, като прави малки промени тук-там, но само ако Му позволим да направи това за нас.

Мъдрият строител (мъдрата жена) позволява Той да бъде архитект и има доверие в плана и насоките на Божието Слово, което ни учи че: Първото нещо е да построим своя дом на здрава основа! Тази основа е канарата Исус Христос! „Дом построен на тази основа, няма да се срути от бурите на живота, ще устои на всички трудности и изпитания, защото има здрава основа“ (Матей 7:24-27).

Основата е много важна, но всички знаем, че за да имаме къща, дом, освен основи трябва да построим стени и покрив! Трябва над основата да надзидаме, да надграждаме. Материалите, с които градим също са важни. Апостолът казва, че някои градят със слама, плява или дърво; други - с камък, даже със злато и сребро; също така: „Работата на този, който строи със здрави материали, ще устои и ще получи награда“ (1 Кор. 3:12-14).

Кои материали са здрави? - Здрави, трайни материали са тези, които не са преходни. Тези, които подпомагат нашата духовна същност, нашето духовно израстване. Те имат вечна стойност и в известен смисъл ще ги пренесем във вечността, защото всичко друго ще остане тук на Земята. Най-трайният материал, с който можем да строим нашите домове, е Божието Слово. Ние трябва да познаваме Божията воля, изявена в него. Трябва да познаваме Библейските стандарти и с тях да градим своите домове и по тях да ги управляваме.

Не само да не сме невежи като деца, блъскани и завличани от всеки вятър на учение, но да бъдем зрели християнки, които не само знаят, но най-важното - подчиняват се на Божията воля, на правилата и на принципите на Божието Слово.

Нашите домове ще са изградени със здрав материал, когато ценностната ни система се определя от Библейските принципи и стандарти. Но за да изграждаме такива домове, ни е нужна мъдрост. Нея ще получим, ако постоянно отиваме при извора на мъдростта: „Защото Господ дава мъдрост, из устата Му излиза знание и разум“ (Притчи 2:6).

Първото по важност служение на жената в дома е служението на съпруга. Да не забравяме, че Бог ни създаде със специаалното предназначение да бъдем „подходящ помощник“. Да споделяме със съпруга физическите, интелектуалните, душевните и емоционалните нужди. Затова за добродетелната жена пише: „Мъжът й уповава на нея“  (Притчи 31:11). Защото тя го допълва възможно най-добре. Разбира го, съчувства му, съпричастна е в добро и зло. Негова утеха и вдъхновение е тя.

Нашето служение е да направим своите домове пристан, в който съпрузите и децата ни, разбира се, си почиват от натовареното ежедневие. Служение е да превърнем домовете си в уютно място, където те да намират разбиране, съчувствие, насърчение и обич.

Жената е подкрепа на мъжа в неговата дейност, защото Бог заръча на двамата да обработват земята и да владеят над творението (Битие 1:28; 2:15). Всяка жена ще служи на мъжа си, като го подпомага - доколкото може физически, но и като му бъде насърчение и опора в неговите дейности. Знаем поговорката, че зад всеки успял мъж стои една жена.

Бог ни създаде с тази специална мисия, но и привилегия да разбираме мъжете си, да се грижим за тях, но най-вече да се молим с тях и за тях. Това е върховното наше служение.

Много важно е нашите домове да бъдат място, в което се подкрепяме духовно един друг, като си помагаме в нашето духовно израстване; място за духовно насърчение и освещение; те да бъдат домашни църкви.

Малко жени съзнават, че създаването на истинско подходящо гнездо за семейството е наша отговорност и привилегия. То е служение към човечеството и към Божието царство, защото семейството е основата, върху която всичко друго е изградено.

В Библията пример за жена, която най-добре управлява дома си, намираме в Притчи 31:10-31, където е описана една жена, която се е посветила да изгражда и управлява дома си. Тази жена притежава качествата на иконом, администратор, бизнесмен, мениджър, която умело разпределя задълженията на подчинените си; изпълнява перфектно своите задължения на съпруга и грижовна майка; грижи се за бедните; мъдра е,затова има авторитет и я уважават. Красива е, но вдъхва възхищение и респект. Тя е всичко това, защото се бои от Господа. Тя издига авторитета на мъжа си. Всички забелязват това, което тя прави и за награда получава похвалата не само на децата и съпруга си, но и на обществото - „делата ѝ нека хвалят в портите“ (Притчи 31:31).

За да притежаваме такъв образ, бихме го постигнали не само с подготовка, но с посвещение и най-вече с обучение от Божието Слово. С молитва Бог ни помага, защото дарбата управление е една от дарбите, които Святият Дух дава за обща полза: „Бог е поставил някои в църквата да бъдат - първо апостоли, второ пророци, трето учители, други да правят чудеса, някои да имат дарби на изцеление, на помагания, на управление, на говорене разни езици“ (1 Кор. 12:28).

Бог гледа на управлението на дома като на значимо служение към съпруг и деца, към нуждаещите се и към гостите. Затова изказва похвала към добродетелната жена, която „добре внимава в управлението на дома си“ (Притчи 31:27).

Когато добре управляваме своя дом, като го превръщаме в добре подредено, уютно място, в което цари разбирателство, уважение и любов, когато се съобразяваме с нуждите на своя съпруг и децата си, ние се съюзяваме с Бога, защото изпълняваме Божия план за семейството. Изпълняваме едно от предназначенията, за които сме създадени. Когато осъзнаем товаа, тогава ние с радост ще вършим своите домакински задачи и това ще ни носи удоволствие.

(следва)




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1478237
Постинги: 2476
Коментари: 24
Гласове: 1708
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930