Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2019 17:51 - Китайският Моисей
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 201 Коментари: 0 Гласове:
1



 
Добре дошли на всички на това Богослужение. Поздравявам и тези, които ни гледат от телевизионните екрани. Това е третата част от една поредица, която съм озаглавил „Древни тайни и загадки”, а днешната тема носи заглавието „Китайският Мойсей”. В първата част, която се казваше „Къде е маймуната?” разбрахме, че всъщност маймуната е в зоопарка, но не и в нашето родословие. Във втората част, когато говорихме за „Ехото на Гилгамеш”, разбрахме какъв е произходът на повечето религии в този свят и че всъщност обожаваните богове в древността не са били никoи други, освен хората, които са живели в Библейски времена, за които и Библията разказва.

КИТАЙСКИЯТ МОЙСЕЙ

Днес искам да отделя специално внимание на един интересен факт, които отново ни потвърждава, че Библията има право, че Библията е написана по Божествено вдъхновение и тя е истинна. За мен това е един неоспорим факт, който се крие в китайската писменост и ни показва, че това което пише в Библията, е било общо познание за народите в древността, но просто е било забравено и изкривено, напълно игнорирано и обявено за мит и лъжа.

През 40-те години на ХХ век, в една китайска болница, пастор Кънк, тогава каплан, давал части от първите глави на книгата Битие на хора в болницата. Когато посетил една жена и и дал листчета с първата глава на Битие, една друга китайка на съседното легло казала: „Това са пълни глупости! Какво се занимавате с това нещо? Не знаете ли еволюционната теория и обяснението за произхода на този свят? Не заблуждавайте хората!” До тогава пастор Кънк приемал всичко на вяра и не чувствал нуждата да аргументира по някакъв начин креационистичната идея, която Библията застъпва. Когато обаче, поразмислил дълбоко върху този проблем какви факти и аргументи може да се намерят за това,че това, което казва Библията е истина, а не което казва еволюционната теория, пастор Кънк се сетил за един учебник по мандарински език, които един западен мисионер използвал, за да учи китайски език.

В този учебник бил анализиран един йероглиф. Това бил йероглифът за „кораб”. Той видял анализа и му направило силно впечатление, че този йероглиф е обяснен по следния начин: Йероглифът за „кораб” се състоял от други по-елементарни думи. Едната от тях е „съд”; другата дума означавала числото „осем”, а третата е понятието за „уста” или „личност” (това е един същи йероглиф, радикален знак, който означава „личност”). Той осъзнал, че тези три знака съставляват йероглифа за „кораб”. Веднага му направило дълбоко впечатление това, защото съвпадало с Библейския доклад. Защо? Колко човека се спасиха в Ноевия ковчег? Осем. И тази информация се съдържа в този китайски йероглиф. Веднага започнал да разлиства страниците на учебника и видял йероглифа за „създаден”. Когато го анализирал, се оказало, че той се състои от няколко други радикали, които означават „прах”, „живот”, „вървя” и отново „личност”. Веднага се сетил за Битие 2 глава 7 стих, в който се казва, че Бог е създал човека от прах на земята и му е вдъхнал живот, жизнено дихание в ноздрите му и тогава той е станал личност. Всичко това, комбинирано като информация, стои в същия йероглиф, който е думата „създаден”. Това навело пастор Кънк до мисълта да изследва по-задълбочено собствения си език.

В Битие 10:25 четем: „А на Евер се родиха двама сина. Името на единия беше Фалек, защото в неговите дни се раздели земята, а името на брат му беше Йоктан.” С името на този човек – Фалек, се свързва времето, когато земята е била разделена. Знаем, че когато хората решили да построят Вавилон и прословутата му кула, Бог разбъркал езиците и хората се разпръснали по земята. Тогава земята се разделила между отделните народи. По това време различните народи са излезли от полето Санаар с познанията, които са имали до този момент и от тук нататък всеки народ е имал собствената си история. Езиковите бариери са пречели за обмена на информация между народите.

Когато се е появила нуждата от писменост, времето, в което става разделението на земята и на народите, горе-долу съвпада с времето, когато се е появила и китайската писменост. Това е факт, който е известен на всички лингвисти. Приема се, че китайците са се изселили от района на Месопотамия, защото те имат много общи неща в изкуството, архитектурата, дори и във формата си на управление с по-късната сирийско-вавилонска култура. Явно тези хора са имали същите познания за историята на земята, каквито е имал и Ной. А от къде идват познанията на Ной? Ако се върнем назад, стигаме до Адам.

Историческите документи казват, че създател на китайската писменост е някой си Канг Чи. Той е бил министър и историк по времето на Жълтия император, който се е казвал Юанг Ти. По онова време китайците са били монотеисти (имали са само един Бог). Много по-късно, когато се ражда Конфуций, чак през 551 година преди Христос, започват да се налагат политеистични вярвания в Китай (религия с много идоли и богове).

По същото време се раждат и още две много известни личности. Единият е Лао Че, който основава таоизма, а другият е бил принц Гуатама, който днес е обожествяван като Буда. В същото време, Божият народ, който трябваше да известява вестта за истинския Бог Йехова се намираше къде? Там някъде, 551 г. пр. Хр., VІ век преди Христа, евреите бяха пленници във Вавилон. Това не ви ли говори много? Точно, когато Божият народ трябваше да проповядва вестта за истинския Бог, за небесния Бог Йехова, те бяха във вавилонски плен, поради тежките си престъпления и в това време се зародиха множество нови и фалшиви учения, които се разпространиха стремглаво по цялата земя. Божият народ отново изпусна един голям шанс, който му беше даден. Тук, пред мен, има една диаграма, която ни представя как се разпределят племената в своите граници и предели, според книгата Битие в Библията. Тук се виждат и наследниците на тримата синове на Ной – Сим, Хам и Яфет; как са се разпределили наследниците им горе-долу по територията на Месопотамия.

Китайците, които са били част от тази първоначална култура, са заминали към Азия и там започва тяхната самостоятелна история. Китайската писменост започва по подобието на египетската писменост. Тя е йероглифна по своята същност. Много от древните писмености са започнали с един географски начин за записване т.е., ако има някакво понятие, то се е рисувало. Ако например, си искал да напишеш думата „птичка”, просто рисуваш една птичка. Всеки би разбрал, че тук става въпрос за птичка. Ако е трябвало да напишеш „човек”, рисуваш човеченце, което е идиограма за понятието „човек”. По-късно, много други култури развиват по-абстрактен начин за записване, докато се стигне до днешното фонетично писмо.

Какъв е обаче, феноменът на китайската писменост? Много е лесно да напишеш „птичка”. С течението на времето, тя ще се стилизира, но горе-долу пак ще си личи, че е птица. Да речем, понятията за предмети могат да бъдат нарисувани. Но как човек би могъл да нарисува понятието за „ревност”? Как може да се нарисува думата „изкушение”, или пък думата „благодат”? Това са сложни понятия, които не могат да бъдат представени с някаква форма. Но всички тези понятия е трябвало да бъдат записани по някакъв начин. И така, създателят на китайската писменост започва да вмъква и да записва в миниатюрен вид в тези понятия историйки, които той и неговите съвременници са знаели, за да могат да разберат за какво става въпрос. Интересното е, че в йероглифа за „кораб”, който разгледахме преди малко, този човек Канг Чи не е нарисувал просто едно корабче, а всъщност е нарисувал цяла история, в която се говори, че осем личности са били поставени в един съд. Китайскта писменост се състои от множество радикали, около 300 на брой и тя абсолютно потвърждава Библията.

Да погледнем Битие 3:1, „А змията беше най-хитра от всички полски животни, които Бог беше създал и тя каза на жената: Истина ли каза Бог да не яданете от никое дърво в градината?” За понятието „изкусител” Канг Чи е избрал да запише следния йероглиф, който е доста сложен. В него се съдържа първо, идиограмът за „градина”. Къде са били Адам и Ева, когато са били изкушени от сатана? В Едемската градина. Второ, радикалът за „мъж”; трето, радикалът за „потаен”. Сатана какво направи? Той по таен начин се скри чрез образа на една змия и по хитър, скришен начин успя да изкуси нашите прародители. В думата „изкусител” се съдържа и радикалът за „живот”, което само по себе си дава и понятието за „дявол”.

От къде на къде китайците ще имат понятието за „дявола”, че той може да бъде описан по следния начин – в една градина имало мъж и нещо тайно, скришно се случва? И този йероглиф е „изкусител”, като са добавени и идиограмите не за едно, не за три, а точно за две дървета. Какво е типично за Едемската градина? В нея имаше 2 важни дървета – дървото на живота и дървото за познаване на доброто и злото. От къде китайците са знаели какво е записал Мойсей? Явно са имали абсолютно същата информация и са знаели същите истории, които Мойсей стотици години по-късно е записал в Битие. Дали всичко това е случайност? Едва ли. В по-нататъшното си изследване, пастор Кънк се сблъсква с още много интересни факти.

image
Следващият йероглиф е понятието за „дух”. Как го описват китайците? Той включва радикала за „небе”, за „покривам”... Има ли нужда да пропомням Битие 1 глава 1 и 2 стих? Радикалът за „вода”... Какво се казва за Святия Дух? Че Той се носеше над бездната. Думата „бездна” всъщност е понятие за „дълбоки води”. Всичко това, взето заедно, може да даде радикала за „дъжд”. Този радикал, в комбинация с три личности. Защо три личности? Плюс понятието и радикала за „чудотворец”, дава като цяло йероглифа за „дух”. От къде китайците са знаели, че Бог е триединен? В понятието за „дух” записват именно тази мини-историйка в своя йероглиф, за да може хората, които четат, лесно да разпознават йероглифите и лесно да ги наизустят, да ги научат.

Днес в китайските училища не се изучават тези истории. Йероглифите просто се наизустяват, както са по техните радикали, но дори и някой да направи анализ, едва ли ще разбере за какво става въпрос, освен ако не познава Библията. Пастор Кънк е знаел Библията. Особено любопитни са йероглифите за „огън” и „светлина”. От тях научаваме, че Адам е бил облечен (преди грехопадението) в „светли дрехи”, в сияние. Как ли китайците са знаели за това, не мога да ви кажа. Вдсъщност мога. Ако китайците произхождат от едни и същи родители, както Библията ни казва, те са знаели цялата информация, която е записана в Библията, обаче са я забравили. Тя е била засенчена, изтрита от други религии, които са я изместили. Дори и днес китайците нямат официална религия, но са идолопоклонци. А едно време са се покланяли на един-единствен небесен Бог, който те са наричали „небесният владетел”, на китайски е ШАНГ ТИ.

Йероглифът за „огън” е описан по следния начин: Той включва радикала за „лъчи”, понятието за „пръв”... Кой беше Адам? Първият човек. Тук е включен и още един радикал, за „човек”, който като цяло дава йероглифа за „светлина”. От къде китайците са свързвали понятието за „човек”, с това, че първият човек е излъчвал светлина” Като Библейски познавачи, ние можем да разберем това от информацията, която ни дава Библията. И все пак, как са могли китайците да свържат тези понятия точно по този начин?

Понятието за „бог” плюс „първата личност в градина” като цяло дава „щастие”. Кога хората бяха щастливи, истински щастливи? Когато Бог беше с първите хора в Едемската градина. От къде китайците са знаели тези неща? Как са могли да запишат тази информация в собствената си писменост? Еволюционната теория не може да обясни това. Според нея китайците би трябвало да произлизат от някакъв си вид азиатска маймуна, а ние, като европейци, би трябвало да произхождаме от африкански маймунски видове. И ако хората са се развили по този начин (от маймуни), кога китайците са имали достъп до юдейската религиозна система? Като се вземе предвид, че китайската писменост е организирана някъде преди 2500 години, преди Христа.

Нека да отворим Библиите си на Битие 2:8, „И Господ Бог насади градина на изток във Едем и постави там човека когото беше образувал.” А сега Битие 3:6, „И жената видя, че дървото беше добро за храна и че беше приятно за очите, дърво желателно, за да дава знание. И взе от плода му и яде. даде и на мъжа си да яде и той с нея. И той също яде.” Други два йероглифа от китайската писменост ни разкриват същата история. Как е представен йероглифът за „желание”? Какво придоби Ева, когато сатана й каза, че може да яде? Какво видя тя? Че дървото беше „желателно”, приятно за очите.

В йероглифа за „желая” се крият два радикала, които по принцип не е възможно по абстрактен начин да ги съчетае. Това не е възможно за човек, който не познава Библейската история. От къде на къде китайците ще описват своето понятие за „желая” с две дървета и една жена? Вие какъв йероглиф бихте измислили, за да нарисувате понятието „желая”? Какво е първото нещо, което се появява в ума ви? Трудно е, нали? Лесно е да напишеш „птичка”, но да нарисуваш „желая”? В нашата съвременна култура, както сме залети от холивудски филми и реклами, първото енщо, което бихме се сетили, е за привличането между мъж и жена. Може би бихме нарисували един мъж, който си протяга ръцете към една жена. Обаче, от къде на къде Канг Чи е стигнал до идеята, че понятието „желая” ще го опише с две дървета и една жена? Това съчетано дава ли асоциация за „желание”? По принцип, не, но ако се разгледа в контекста на Библията, има смисъл. Защото Канг Чи е знаел, че именно поради тези две дървета, жената е направила погрешен избор, проявявайки желание към дървото за познание на доброто и злото. Това е било в пряко противоречие с Божията заповед.

Следващият йероглиф – „завършен”. Канг Чи го описва като един „дом”. радикалът, който стои най-отгоре на този йероглиф е за „дом”, плюс „първи”, дава понятието за „завършен”. „Първи” се състои от какво? От две личности, които са Адам и Ева – първите хора на земята. И техния дом, които Бог създаде за тях. Така е завършено. Какво е завършено? Когато Бог създаде хората и им направи дом, Едемската градина, се завърши създаването на небето и земята. Кога е живял Мойсей? Кога е живял Канг Чи? Къде е живял Мойсей? Къде е живял Канг Чи? Какво е било общото между тях? Едно единствено нещо – че първо, като човечество ние имаме общи родители и сме от едно семейство. И като начало, ние сме знаели истината за сътворението на земята, за истинския Бог. И макар, че днес китайците са езичници и се покланят на идоли, в тяхната собствена писменост е записана информация, която ние можем да научим единствено, четейки Библията.

Има още много йероглифи, които говорят за изгонването от рая, дори за Каин и Авел, за първата жертва, за потопа, за вавилонската кула... До тук обаче идиограмите свършват. Защо? Защото след построяването на кулата, къде отиват китайците вече? Разселват се, защото Бог разбърква езиците. И така, това, което китайците са знаели до тогава, си остава в тяхната писменост. След разделянето на земята, те си имат своя собствена история.

Всички тези факти ни разкриват нещо много важно – че Библията ни дава изключителна светлина, която ние имаме голямата привилегия да ползваме. Какво е станало с хората, които не са имали писаното Божие Слово? Макар и някога да са вярвали в Небесния Владетел Шанг Ти, макар да са знаели историите, записани за нас в Битие, всичко това е било заличено от вълната на идолопоклонството и неверието.

Петър Стоилов



Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1446697
Постинги: 2442
Коментари: 24
Гласове: 1695
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031