Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2019 05:00 - И ангелите в небето се радват - 4-ТА ЧАСТ
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 213 Коментари: 0 Гласове:
1



 Твоето наследство



След като вече си приел Исус в сърцето си като твой Господ и Спасител, ти стана дете на Бога. В Галатяни 4: 6-7 се казва: „И понеже сте синове, Бог изпрати в сърцата ни Духа на Сина Си, Който вика: Авва, Отче! Затова не си вече роб, но син; и ако си син, то си Божий наследник чрез Христа.“ Думата „абба” на  еврейски език означава „татко”. Бог те е приел в Своето царство и в Своето семейство като Свое дете. Ти си наследил вечен живот с Него. Еха! Каква страхотна привилегия! Наследник е човек, който има право да получи имущество, вещи или висок сан от някой, който иска да даде нещо специално на този човек. Нашите деца ще наследят каквото  решим да им оставим, след като нашето време тук на земята изтече. Ние ги правим наши наследници, защото ги обичаме и искаме да ги благословим.



Като Божие дете ти сега имаш право на всички благословения и облаги, понеже си част от Неговото семейство. Бог те е направил „сънаследник(ци) с Христа“ (Римл. 8:17).  Като Неговото дете ти имаш право да изискаш всички обещания на Писанието точно сега! Какво си наследил? Когато имаш близки взаимоотношения  с Него, ти притежаваш обещанието за Неговото Присъствие, Неговия Мир и Неговите грижи. Ти имаш право на Неговата радост, Неговото търпение и Неговата утеха. Като Негово на теб ти е разрешено да отиваш при Него по всяко време, за да разговаряш с Него или просто да бъдеш с Него. А когато умреш, ти наследяваш вечен живот на Небето с Него… наследство, което никой не може да открадне от теб!



 Осъзнаваш ли, че това наследство, тези дарби и благословения, са само за Божиите деца? Тези, които не избират да вярват в Исус Христос като техен Спасител и Господ, не са Божии наследници. Затова те нямат право на Неговото Присъствие, Мир или Благоденствие! Тези благословии са запазени  като наследство само за Божиите синове и дъщери! Живота не винаги ще бъде лесен Обаче, само защото  си Божие дете и имаш право на Небесно царство, това не означава, че животът ти на тази земя ще бъде съвършен и лесен. Дори когато  се доверяваш на Бога с цялото си сърце, все още ще има трудни и тежки времена. Библията казва, че слънцето свети и за злите и за добрите, и че дъждът пада върху праведните и неправедните (Матей 5:45). Все още ще има дъждовни дни и трудни времена в живота ти.



„Тогава какъв смисъл има да вярвам?“ Е, сега, когато си християнин, в тези трудни и мъчни времена можеш да разчиташ на Верен спътник, който никога няма да те забрави, нито да те изостави. Никога повече няма да си сам! Бог винаги ще ти дава силата, от която се нуждаеш, за да преминеш през всяко обстоятелство, било то добро или лошо. Неговата сила е съвършена в твоята слабост (2 Коринтяни 12: 9). Неговата радост ще бъде твоята сила (Неемия 8:10). В книгата на пророк Исая Бог ни говори, казвайки: „Не бой се, защото Аз съм с тебе; Не се ужасявай, защото Аз съм твой Бог; Ще те укрепя, да! ще ти помогна. Да! ще те подпра с праведната Си десница,“ (Исая 41:10). За какво аз или ти бихме могли да се тревожим, щом  Твореца на тази невероятна вселена е на наша страна? Ако някога имаш проблем, който тежи силно на сърцето ти, просто го „дай“ на Бога. Библията казва: „Възложи на Господа това, което ти е възложил и Той ще те подпре; Никога не ще допусне да се поклати праведният.“ (Псалом 55:22).  Няма значение в каква ситуация се намираш - трудна или лесна, дали си затънал в нещо голямо или малко - Бог го е грижа. Той се грижи за всеки детайл в живота ти. Бог дори знае колко са космите на главата ти (Матей 10:30). Бъди насърчен! Ти си толкова специален за Бога.



Никой детайл в живота ти не е твърде малък, за да не може Той да се погрижи за него;  никакъв проблем не е твърде голям, за да не може Бог да се справи с него. Писанието казва: „Този, Който, според действуващата в нас сила, може да направи несравнено повече, отколкото искаме или мислим“ (Eфес. 3:20).  Знам, че мога да си представя велики неща и този стих ме уверява, че моят Бог може да направи много повече, отколкото ти или аз можем да си представим! Когато се чувстваш така сякаш, че основата на живота ти се намира върху плаващ пясък, бъди смел. В Матей 7: 24-27 Исус описва буря, която е връхлетяла човек, чийто живот е основан на здрава основа. Исус каза: „и заваля дъждът, придойдоха реките, духнаха ветровете, и устремиха се върху тая къща; но тя не падна, защото бе основана на канара.“ Ти имаш една твърда, здрава канара, на която можеш да стоиш без да се поклатиш. Когато ветровете, носещи нещастие и беди задухат, успокои се. Ти вече имаш прибежище сред бурите. Пророкът казва:  „Защото си бил крепост на сиромаха, Крепост на бедния в утеснението му, Прибежище от буря, сянка от пек, Когато устремът на насилниците нападне като буря върху стена.“ (Исая 25:4). Ако си отчаян и се чувстваш изоставен, не унивай!



Притчи 18:24 те насърчава: „Човек, който има много приятели намира в това погубването си; Но има приятел, който се държи по-близко и от брат.“ Исус е твоят най-добър приятел и Той ще застане по-близо до теб, отколкото брат.  Кой е Бог? Библията, особено в Стария Завет, използва няколко израза, за да опише Бог. Следните имена за Бога и стиховете ни дават по-ясно разбиране за Неговата същност:



Ако те притискат финансови проблеми знай, че твоят Бог е “Jehovah-Jirah,”, което означава“Бог, Който снабдява”.  Той е на твоя страна!



Ако болест, страдание или болка порази теб или твоето семейство, ти имаш право да се обърнеш към Великият лекар. Той е ”Jehovah-Rapha,” което означава “Бог, Който те изцелява”  Исая заявява: „ Но Той биде наранен поради нашите престъпления, Бит биде поради нашите беззакония; На Него дойде наказанието докарващо нашия мир, И с Неговите рани ние се изцелихме.“ (Исая 53:5).


Ако си хванат в капана на начина си на живот или навик, който те превръща в роб, има надежда, защото твоя Бог е  „Силен Избавител“.(Псалом 140:7).



Ако депресията, трагедията или самотата разбият сърцето ти и ти се чувстваш уморен от живота, знай, че Бог може да те утеши. 2 Кор.1:3 заявява: „Благословен Бог и Отец на нашия Господ Исус Христос, Отец на милостивите и Бог на всяка утеха.“



Той е нашият “Jehovah-Shalom,” което означава „Бог е нашият мир“.



Бог може да те изпълни със свръхестествена радост, която ще бъде твоя сила: „защото да се радвате, в Господа, е вашата сила.“ (Неемия 8:10).




Когато се нуждаеш от мъдрост, посока и наставление, просто можеш да помолиш Бог за това и Той ще ти го даде  (Яков 1:5). Ако има нещо, което не разбираш, намери утеха, знаейки, че:  „А Утешителят, Светият Дух, когото Отец ще изпрати в Мое име, той ще ви научи на всичко, и ще ви напомни всичко, което съм ви казал.“ (Йоан 14:26).



Ако живота ти се струва трескав и изпълнен с напрежение, довери се на Бога!  В Исая 26:3-4 четем: „Ще опазиш в съвършен мир Непоколебимия ум, Защото на Тебе уповава. Уповавайте на Господа винаги, Защото Господ Иеова е вечна канара“.




Когато настъпят трудни и тежки времена, а това със сигурност ще се случи, знай, че Бог има мир, който надвишава всяко човешко разбиране. Филипяни 4:6-7 ни учи: 

Поглед към вечността
Насърчавам те винаги да гледаш към вечността. Да имаш поглед към вечността означава да не живееш само за момента и трудностите, които може да възникнат. Не, като вярващи, живеем с поглед насочен към края … знаейки, че един ден Исус Христос ще се върне, за да ни отведе в нашия небесен дом. Колко славно ще бъде за вярващите, когато най-после Го видим лице в лице!  И точно поради това, когато настъпят трудностите, ние можем да кажем заедно с апостола: „Понеже смятам, че сегашните временни страдания не заслужават да се сравнят със славата, която има да се открие към нас.“ (Римл. 8:18).


Няма значение в каква  ситуация се намираш, Бог е в състояние да те срещне в твоята нужда! Той е достатъчен за теб; В добри времена и в трудни времена Бог ще бъде твоята сила. Дори ако чувстваш, че само Той е всичко, което имаш, бъди спокоен и сигурен, че Бог е всичко, от което имаш нужда!  Бог контролира всичко Всички тези обещания от Библията ни дават голяма надежда. Можем да ги четем и да се насърчаваме или развълнуваме, когато чувстваме, че нашата вяра започва да расте вътре в нас.



Обаче, понякога Божиите обещания са прекалено лесно забравени, тъй като натискът от живота започва да ни притиска. Когато се сблъскате изпитания в живота си или важни решения, които трябва да вземете, вече имаш нов начин да подходиш към тях.  Вместо да вземеш нещата в свои ръце и да се изправиш пред проблемите си с ограничената си сила, довери се на   Бога и погледни към Него! Знам, че това не е лесно!  Може да ти изглежда много по-естествено да се справяш в живота сам. В продължение на години си свикнал да се справяш сам с проблемите; можеби  чувстваш, че контролираш всичко по този начин. Но истината е, че не знаеш какво е най-доброто за живота ти.



Бог има предимството да знае края на живота си от самото му начало. Резултатът от нашите трудни обстоятелства е много по-добър, когато спрем и погледнем към Бога и Го помолим за свръхестествена мъдрост, напътствие и насока. Създателят на тази невероятна вселена е на твоя страна. Той познава всяко нещо и е направил всичко. Какви страхотни привилегии имаш като Божие дете, като християнин! Бог те обича повече, отколкото някога можеш да разбереш тук на земята. Той те е приел в Своето Царство и те е направил Свое дете. Той  е винаги с теб, за да ти помогне, да те води, да те научи, да те утеши, да ти даде мир, радост, търпение и сила. От каквото и да имаш нужда, Божията благодат и грижа ще ти го осигурят. Това определено звучи като вълнуващ живот, пълен с изобилие нали? Скоро ще се чудиш как изобщо си могъл да живееш без Бога до сега.  Не само, че ще извлечеш ползи в този живот на земята, но и ще приготвиш за себе си съкровища на Небето, където един ден ще живееш със своя Спасител в Рая!  



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1474492
Постинги: 2475
Коментари: 24
Гласове: 1708
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930