Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2017 05:00 - Какво добро да сторя, за да имам живот вечен?“
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 262 Коментари: 0 Гласове:
0



 image

Автор: Христо Димитров


„Какво добро да сторя,
за да имам живот вечен?“

(Мат.19:16)

Братя и сестри,

Св. Ап. Павел ни напомня нещо много страшно. От което трябва да се пазим. В своето съборно послание той казва: „Освен ако не сте напразно повярвали.“ (1Кор.15:1). И с тези негови думи той ни напътства ежедневно да изпитваме себе си – дали не сме напразно повярвали.

Всеки ден, без изключение, ние молим Господа за едно или друго… Тихичко,… в себе си,… в храма… изразяваме молитвата си. Но освен да се помолим е редно и да постъпваме спрямо молитвите си. А молитвите ни е редно да са стъпили върху Господните заповеди. Тъй щото по думите на Св. Ап. Иаков, не е потребна само вяра, нужни са дела. И делата са тези, които свидетелстват за нас и чрез които ние свидетелстваме за вярата. Но какви да са нашите постъпки ли? В днешното евангелско четиво Господ Бог Иисус Христос разкрива отговора на този въпрос. И ако се вгледаме по-внимателно в случката ще забележим, че когато изпълняваме Господните заповеди… ние го правим и доброволно, и едновременно с това показваме, че сме чули словата на Св. Ап. Павел. И нашите постъпки са тези, които не само да свидетелстват за нас и за нашата вяра, но да покажат, че не сме напразно повярвали. Че не сме като богатия момък, който имал много имот.

Той – момъкът – комай се интересувал само какво да стори, та като награда да „получи“ живот вечен. С други думи казано: аз изпълних моята част от сделката, време е да получа наградата си! Ето тук е тънкият момент, чиято сянка е скрита в думите на апостола.

Ние, които вярваме в Христа Спасителя и след като изповядваме Неговото име е добре да се вглеждаме в постъпките си. Всеки ден. Във всяко наше действие. Във всяка наша мисъл и дума. Защо е редно това ли? Ето защо. За да не се получи така, че изпълняваме заповедите, само за да получим „награда“. За което Господ Бог Иисус Христос говори и казва: „Богат мъчно ще влезе в царството небесно.“ (Мат.19:23). Ние знаем какво е нужно да сторим, за да наследим живот вечен. Но /май/ нищо не правим по въпроса! Това, че знаем никак не ни помага. Защото не е нужно само да се знае, по думите на Св. Ап. Иаков: „Но искаш ли да разбереш, о суетни човече, че вярата без дела е мъртва?“ (Иак.2:20). Тъй, че е редно да направим нещо по въпроса. Не само да се поставим на мястото на момъка, който задава въпроса към Господа Иисуса Христа: „Какво добро да сторя, за да имам живот вечен?“ (Мат.19:16) и на който въпрос чуваме отговора. Но е добре да се вгледаме в другия въпрос: „Какво още ми не достига?“ (Мат.19:20). Ето този въпрос крие в себе си опасността да повярваме напразно!…

Дадено ни е всичко, от което имаме нужда. Но не да го изпълним, за да имаме после съкровище на небето, а да следваме Спасителя, защото имаме свободната воля да го направим. И едва когато тези Господни заповеди ги превърнем в действие, което е част от живота ни ще можем да разберем думите на Св. Ап. Павел: „Аз съм най-малкият от апостолите и не съм достоен да се нарека апостол, понеже гоних църквата Божия.“ (1Кор.15:9).

Братя и сестри,

Богатият момък не поискал да се раздели с многото си имот и си отишъл натъжен. И ние като него можем да зададем въпроса: „Какво добро да сторя, за да имам живот вечен?“ (Мат.19:16), но чрез думите на Св. Ап. Павел не ще си отидем натъжени, тъй щото ние искаме да следваме Спасителя.

Нека това наше искане се случва през всички дни от живота ни. Нека чрез постъпките си да показваме заповедите на Спасителя. Едва тогава ще разберем, че имаме съкровище на небето и че не сме напразно повярвали.

Амин.

http://www.bogonosci.bg/%d0%ba%d0%b0%d0 ... %be%d1%82/



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1445004
Постинги: 2442
Коментари: 24
Гласове: 1695
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031