Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2016 23:12 - МИСТЕРИЯТА НА МЕСЕЦ АВ, ДЕВЕТО ЧИСЛО
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 670 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.10.2016 23:14


Източник: https://www.youtube.com/watch?v=zrl9xCeDC84
(превод със съкращения)

КРАТКА ИНФОРМАЦИЯ ЗА АВТОРА:
image
Роден в щата Ню Йорк, Кан израснал в еврейско семейство, което го задължавало да ходи в синагогата често. Той станал атеист, когато бил на осем години, но няколко години по-късно  започва да поставя под въпрос атеизма и да се съмнява в него. Когато Джонатан навършва   20 години, той става месиански евреин, приемайки Исус като Месия, като Спасител и Господ на живота си.  Причината за това са двата инцидента, при които той като по чудо остава жив. Първият път едва избягва сблъсък докато шофира, а втория - едвам успял да изкочи от колата си преди да бъде смазан от приближаващ се влак. Учил е история в Purchase University. През 80-те години участва в благотворителна организация, работеща с бездомниците на Ню Йорк. През 1989 г. Кан създава служението "Hope of the World Ministries" (бел.пр. - служение „Надежда за света“).


МАРК 12:1-11:
„1. И почна да им говори с притчи: някой си човек насади лозе, и огради го с плет, и изкопа лин, и съгради кула, и като го предаде на лозари, отиде си.
2. И на времето си изпрати при лозарите един слуга, за да вземе от тях от плода на лозето.
3. А те, като го хванаха, биха го и отпратиха без нищо.
4. Пак изпрати при тях друг слуга; и него като замериха с камъни, пукнаха му главата и го пуснаха с безчестие.
5. Изпрати и другиго; и него убиха; и мнозина други или биха, или убиха.
6. А понеже още имаше едничък син, обичен нему, най-сетне изпрати и него при тях, думайки: ще се засрамят от сина ми.
7. Но лозарите казаха помежду си: това е наследникът; хайде да го убием, и наследството ще бъде наше.
8. И като го уловиха, убиха го и хвърлиха вън от лозето.
9. Какво, прочее, ще направи господарят на лозето? Ще дойде и ще погуби лозарите, и ще даде лозето на други.
10. Нима и това не сте чели в Писанието: "камъкът, който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъла:
11. това стана от Господа, и е дивно в очите ни?“
Да, чудно е в нашите очи. Тази вечер ние ще разкрием една мистерия, която обхваща  период от 3000 години и повече. Тя започва от пясъците на Близкият Изток и планината Синай, минава през Средновековна Европа и стига до бойните полета на нашето съвремие. Ще разкрием тази мистерия, като започнем отзад напред. Ще тръгнем от модерните времена, връщайки се назад във времето, за да съберем парчетата на пъзела, които ще ни разкрият тайната. Като намерим и последното парченце, ще можем да направим заключение. Разбира се, този пъзел има още много парченца, но ние ще се спрем само на най-важните.

Започваме с 20 век.  1941 година - Европа е в разгара на Втората световна война. Тя е започнала заради един  жесток, с нарушено душевно равновесие човек, провалил се художник, лидерът на Националсоциалистическото движение в Германия, който идва на власт и завладява цялата нация. Този мъж превръща западналата демокрация на страната в диктатура. Започва да разширява своите територии, като завладява съседните нему държави - Австрия, Чехословакия, Полша ... Страна след страна пада в железните ръце на това зло наречено Нацизъм. Във всяка една от тези страни живеят евреи. През 1941 г. нацистите започват изпълнението на един сатанински план, план буквално избълван от дълбините на ада - да заличат  еврейският народ - децата на Израел -  от лицето на земята ... не само да ги преследват, но  да ги убиват и унищожат.
Било лято. Един от помощниците на Хитлер - Херман Гьоринг, назначил човека, който трябвало да реализира плана. Той принадлежал към СС. Казвал се Райнхард Хайдрих - (бел. пр. - държавен и политически деец, началник на Главно управление за имперска сигурност (РСХА), заместник на имперския протектор на Бохемия и Моравия, Обергрупенфюрер от СС и генерал от полицията.) Хайдрих бил натоварен с „окончателното решаване на еврейския въпрос“.

Буквално след ден-два първите му заповеди влезли в сила. След като видял какво се случва, друг довереник и помощник на Хитлер - Хайнрих Химлер (бел.пр. - Вторият най-влиятелен човек в Третия райх след Адолф Хитлер. След Първата световна война участва в нацистка организация за разправа с комунистическото движение в Германия. От 1929 г. е райхсфюрер (ръководител) на СС. След 1933 г. е началник на политическата полиция в Мюнхен, Бавария, а по-късно и в цяла Германия. От 1936 г. е шеф на Гестапо – тайната полиция на Третия райх. От 1943 г. е имперски министър на вътрешните работи, а от 1944 г. – командващ на резервната армия.) - официално представя своя план наречен „окончателното решаване на еврейския въпрос“ пред нацистката партия. Кога или на кой ден се случило това? Според библейският календар това е еврейският месец Ав, а денят - 9-ти. Първата   заповед за пристъпване към изпълнение на плана била издадена на този ден - месец Ав, 9-то число.  Когато той бил представен на нацистката партия, без никакво съмнение, се оказва една от най-големите трагедии в историята на еврейският народ.  Из цяла Европа започват арести на евреи. Половината от евреите в Европа умират. Една част от тях първо изгубват домовете си, самоличността си, биват товарени на влакове и накрая убивани. Всичко започва на 2 Август 1941 г. - месец Ав, 9-то число от еврейският календар.
Нека се върнем още по-назад във времето и да разгледаме друго огромно нещастие сполетяло еврейският народ в хода на тяхната история.

Испания ... Испания се е превърнала в златна земя за евреите. По онова време евреите  там се радвали на  голям просперитет - знание ... златен век на еврейската наука и образование, еврейската култура процъфтявала и  оказвала огромно влияние върху развитието на испанската и дори води до епохата на открията ... Но нещо започва да се случва в Испания. Заражда се анти-семитизма. Тогава две испански кралства - Арагон и Кастил, се обединяват чрез брака на Фердинад и Изабела. И това, което много наричат „обединението на Испания“, всъщност поставя основите на нещо ново, което достига връхната си точка в тъй-наречената Риконкуеста или повторното завладяване на Испания. То започва с изгонването на мюсулманите от Испания и завършило с присъединяването на емиратство Гранада. Годината била 1492. И за да отежним вината на Изабела още повече, ще добавим, че тя въвежда Светата инквизиция в Испания, главно срещу тези, които са приели католицизма и най-вече срещу евреите приели католицизма. Първо, те притискат евреите да приемат католичеката вяра и веднъж покръстили се, насъскват инквизицията против тях, обвинявайки ги, че не са истински католици, че не са приели истински католицизма и ги наричат еретици. Щом си еретик, значи можем да те подлагаме на мъчения. Най-честото обвинение срещу евреите било, че практикували тайно Юдаизма. Арестували ги, хвърляли ги в затвора, измъчвали ги и ги убивали. Фердинанд и Изабела започнали гонението на евреите. През 1492 тия двамата издали тъй-нареченият Алхамбра закон. Декрет, чрез кайто дават срок от 4 месеца на евреите или да приемат католицизма, или да напуснат Испания или да бъдат убити. Разбира се, законът бил приет. Изгонването или експулсирането на евреите трябвало да стане на 31 юли, но крайният срок бил удължен с няколко дена до 2-ри Август. Испанските пристанища преливали от тълпи евреи, които искали да спасят живота си. Десетки хиляди имигрирали в Португалия, Северна Африка, Италия, Турция ... Епохата на Испания като родина на еврейският народ залязла. Изгонването на евреите от Испания е записано, като едно от най-големите нещастия в еврейската история през последните 2000 години. Общественото положение, дори самата Испания никога вече няма да може да се възстанови. Испания никога нямало да бъде същата. Евреите буквално са изтръгнати от родината си. Те са принудени да напуснат домовете си, вземайки със себе си само това, което могат да носят ... изпратени в изгнание ... принудени да търсят сигурност на друго място. На коя дата се случило това? Първоначално определената дата била в края на месец юли. Но удължили срока до 2-ри Август. Според библейският календар, този ден носел друго име - месец Ав, 9-то число. Същата дата, на която започва и „окончателното решаване на еврейския въпрос“. И в двата случая - същата дата е белязана от злочесто нещастие и трагедия - изтръгнати от родината си, изгубване на къщи и притежания, изпратени в изгнание ...

Връщаме се още по-назад във времето, в средновековна Франция. Евреите са се скитали из земите на Европа още от времето на Римската империя. Една от териториите, в които са се заселили била Гал, по-късно наречена Франция. Това, което се случило в Испания, станало и във Франция. Французите се обърнали против евреите и особено онези, които били приели католицизма, също като в Испания. Подозирали ги, че тайно спазват юдейските си традиции и обряди. Но на всичкото отгоре, към средата на 1306 г. кралската хазна на Франция се оказала почти празна. Кралят - Филип Хубавия, решил да осъди на изгнание евреите и да отнеме всички техни притежания и имоти, след което да ги продаде на търг и да задържи парите за себе си. И така, евреите отново били изгонени, лишени от домовете и притежанията си. Короната присвоила всичко тяхно. Домовете и земите им били продадени, а тяхното изгонване от територията на Франция било наречено „великото изгнание“ или „изгонването“ на евреите от Франция.
Записано е, че началото на събитието е  21 юли. На 22 юли започват арестите на евреите и хвърлянето им в затвора. Там те биват информирани, че са осъдени на изгнание и че трябва да изоставят всичкият си имот и притежания, освен дрехите на гърба си и 12 монети в джоба си. В рамките на един месец те трябвало да напуснат пределите на Франция. Франция разбира се щяла да понесе големи загуби. Кога били прогонени от страната? На 21 юли 1306 г. започва според еврейският календар  9-ти Ав. Същият ден ... в Испания, в Германия с Хитлер ... същият модел ... загуба на домовете си, загуба на всички притежания и осъдени на изгнание.

Отправяме се още по-назад във времето към острова Англия. Евреите са се заселили из земите ѝ още от времето на Римската империя. От древни времена има запазени документи, в които се споменава тяхното присъствие на острова. В един такъв документ, след нормандското нашевствие, се казва, че евреите са били лихвари. Съгласно законите по онова време, те били едни от малкото, на които не им било позволено да осъществяват и развиват доста дейности. Въпреки това за известен период от време евреите се радвали на благополучие. Но през 1278 г. над евреите в Англия започнали арести. Много били затваряни в кулите на замъци из цялата страна. През това време домовете им бивали ограбвани. Смята се, че поне 300 са били екзекутирани през 1279 г. Крал Едуард Първи, все по-силно започнал да изразява анти-семитизма си, облагайки евреите със специални данъци. През 1290 г. той прогонил евреите от Англия. На много от тях им било разрешено да вземат само това, което могат да носят. Отново много от тях загубили домовете си.  Официалният закон, с който евреите  се изгонват от страната бил подписан на 18 юли 1290. Този ден отбелязва първото общонародно отхвърляне или изгонването на евреите от друга страна. Всички евреи били прогонени. И на кой ден се случило това? Месец Ав, 9-то число. Същият ден! На същият ден били изгонени от Франция, на същият ден от Испания, на същият ден започва и Холокоста.

Връщаме се още по-назад в историята. Много от нас като деца са чували за Кръстоносните походи, кръстоносците, за Крал Ричард Лъвското сърце ... Това били велики герои. Но всъщност, кръстоносните походи са били нещо ужасно за много хора, включително и за еврейсният народ. Вярвам, че тези походи не са били благословени от Бога. Византийският император Алексий Комнин помолил Запада да му помогне да се бие срещу турците. Папа Урбан му дал положителен отговор, като призовал към поход. Целта била турците да се изгонят от Светите земи, но също така, докато гоним турците да завземем и си върнем Ерусалим. Не че Ерусалим някога е бил техен ... Рицарите са селяните на Западна Европа. Те пътували по земя и по море, за да стигнат до Ерусалим. Когато влезли в града, те изклали много мюсюлмани, евреи и християни. Но това не се случило само в Ерусалим и Близкият Изток. С предприемането на Първия кръстосен поход започват и атаките срещу евреите в Европа. В Германия те били избивани от преминаващите рицари-кръстоносци. Във Франция ... в рамките на първия месец на похода, и внимание - това се случва в Европа, 10 000 евреи биват убити, еврейските общества унищожавани. Смята се, че броят на евреите избити по време на този поход, достига 1 200 000 души. Първият кръстоносен поход започва на 15 август 1096 г. Познайте на кой ден от еврейският календар! Месец Ав, 9-то число. И какво се случва? Евреите губят всичко, което притежават - домовете си, общностите си, живота си ...

А сега от средновековието нека се пренесем в древните времена. 2-ри век. Рим вече е извоювал победата си над еврейският народ. Римляните са забранили на евреите да идват и да се събират в техния Свещен Град - Ерусалим. С изключение, на само  един ден в годината. Познайте  кой ден! Месец Ав, 9-то число.

Тогава на историческата сцена се появява един човек на име Шимон Бар Кохба, който бил приветстван като Месия. Спомнете си какво ни казва Исус: „Вие няма да Ме приемете, но ще приемете други, които идват в свое  име.“ Този мъж бил следван от хиляди и хиляди. Той възстава срещу Рим, но бунтът на Бар Кохба е потушен от римляните. Той е убит при унищожаването на град Бейтар, последната крепост на бунтовниците. Счита се, че броят на убитите евреи е между 100 и 500 000.

Император Адриан превръща Ерусалим в езически римски град. Кога било потушено възстанието? На същият ден - на същият ден - месец Ав, 9-то число.

Римският пълководец Руфус по-късно ще изоре мястото където е бил храма на евреите. Просто преобръща земята. Той сторил това на 9-ти Ав.

Нещастията и унищоженията, всеки път, се случват на един и същи ден. Разрушенията и трагедиите настъпват все на този ден? Каква е тайната, каква е мистерията на месец Ав, 9-то число?

Следва продължение



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1466092
Постинги: 2458
Коментари: 24
Гласове: 1704
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930